Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΑΤΣΕΛΗΣ» «Οχι» στο λουκέτο - «όχι» στην ανεργία

 

Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η εταιρεία Nutriart (ΚΑΤΣΕΛΗΣ, ΠΛΑΖΑ, ΑΛΛΑΤΙΝΗ), πετώντας στην ανεργία 500 εργάτες. Στον αγώνα βγαίνουν οι εργαζόμενοι

 

 

Στο δρόμο πετάει η εργοδοσία του ομίλου Δαυίδ 500 εργαζόμενους της εταιρείας Nutriart (εργοστάσια ΚΑΤΣΕΛΗΣ, Πλάζα, Αλλατίνη), μετά την απόφασή της να καταθέσει αίτηση πτώχευσης. Η αίτηση θα εκδικαστεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στις 18 Σεπτέμβρη.

Από την πρώτη στιγμή, που έγινε γνωστή η εξέλιξη, το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΑΤΣΕΛΗ κινητοποιήθηκε άμεσα. Χτες, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε γενική συνέλευση, όπου και απαίτησαν να γίνει άμεσα συνάντηση με την εργοδοσία. Η συνάντηση, που υλοποιήθηκε λίγο αργότερα, το μεσημέρι της ίδιας μέρας, δεν άλλαξε σε τίποτα τα δεδομένα. Η εργοδοσία εμφανίστηκε αμετακίνητη, ξεκαθαρίζοντας την πρόθεσή της να βάλει «λουκέτο» στις 18 Σεπτέμβρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να ζητήσουν να γίνει σήμερα τριμερής συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας. Σε περίπτωση που το υπουργείο αρνηθεί τότε θα προχωρήσουν σε νέα βήματα κλιμάκωσης, μαζί με τους εργαζόμενους της «Αλλατίνη» και των «Πλάζα» από τη Θεσσαλονίκη.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το Συνδικάτο της Αττικής. Χτες, στο χώρο βρέθηκε και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να είναι καθημερινά στο χώρο δουλειάς. Στα κάγκελα της εισόδου του εργοστασίου δέσποζε το πανό που είχαν ετοιμάσει: «Οχι στο λουκέτο, όχι στην ανεργία, όλοι ενωμένοι για τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας».

«Τόσα χρόνια μας έλεγαν να "βάλουμε πλάτη" και τώρα, μέσα σε μια στιγμή, μας πετάνε στο δρόμο», μας λέει μια γυναίκα, που δουλεύει στην εταιρεία περίπου δεκαπέντε χρόνια. «Μας έλεγαν να δουλεύουμε απλήρωτοι, να μπούμε σε εκ περιτροπής εργασία για να στηρίξουμε την εταιρεία», συμπληρώνει μια συναδέλφισσά της. Και μια άλλη μάς λέει: «Παλιότερα, έκανα τόσες πολλές υπερωρίες που ο άντρας μου με είχε ξεχάσει απ' το σπίτι». «Ξέραμε τι ώρα θα μπούμε αλλά όχι τι ώρα θα βγούμε», συμπληρώνει μια άλλη. Ο κύριος Γιώργος, από την πλευρά του, δουλεύει στον ΚΑΤΣΕΛΗ για 27 χρόνια. «Το θέμα είναι να αγωνιστούμε, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας», λέει.

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι του ΚΑΤΣΕΛΗ είχαν προχωρήσει σε μεγάλη δεκαήμερη απεργία το Νοέμβρη του '11, απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τριών μηνών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή συνολικής αναδιάρθρωσης του κλάδου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Καθόλου τυχαία, πριν από ένα μήνα η ΜΕΒΓΑΛ έκλεισε το υποκατάστημα Αθηνών, στο πλαίσιο της παράδοσης των δραστηριοτήτων διανομής σε εταιρείες logistics. Ταυτόχρονα, σε άλλους κολοσσούς του κλάδου, π.χ. ΦΑΓΕ, η εργοδοσία προχωρά σε 4ήμερο εκ περιτροπής.

 

“Ριζοσπάστης”