Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Γύρω από τον…κόσμο

 

 

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Τις σφοδρές αντιδράσεις της κοινότητας των Ισραηλινών Αράβων (Παλαιστινίων που ζουν στο Ισραήλ) έχουν προκαλέσει οι ποινές που επιβλήθηκαν από δικαστήριο της Χάιφα την Πέμπτη σε έξι συμπολίτες τους για το φόνο νεαρού ακροδεξιού Ισραηλινού στρατιώτη, ο οποίος, τον Αύγουστο του 2005, άνοιξε απρόκλητα και αδιακρίτως πυρ κατά λεωφορείου με Ισραηλινούς Αραβες κοντά στη βόρεια ισραηλινή πόλη Σχφαράμ, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τέσσερις ανθρώπους και να τραυματίσει 22. Στους επτά κατηγορούμενους, που έφτασαν στο σημείο, αφόπλισαν και σκότωσαν τον δράστη όταν ξέμεινε από σφαίρες, επιβλήθηκαν ποινές δύο χρόνων κάθειρξης ή 11 - 20 μηνών. Εξω από το δικαστήριο είχε συγκεντρωθεί πλήθος Ισραηλινών Αράβων, που μιλούσαν για λογική διακρίσεων αφού επρόκειτο για αυτοάμυνα απέναντι σε ένα στυγνό δολοφόνο.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Επίθεση από μια «συμμορία περίπου 60 ατόμων» κατά των γραφείων της στην τυνησιακή πρωτεύουσα κατήγγειλε η συμμαχία της αντιπολίτευσης, του «Λαϊκού Μετώπου», στο οποίο ανήκαν οι δύο πολιτικοί που δολοφονήθηκαν από ακραίους ισλαμιστές το Φεβρουάριο και τον Ιούλιο πυροδοτώντας πολιτική ένταση. Εκπρόσωπός της υποστήριξε ότι η αστυνομία άργησε να παρέμβει και ότι τα χειρότερα αποφεύχθηκαν μετά από μάχη σώμα με σώμα μελών του Μετώπου με τους δράστες. Η επίθεση σημειώνεται δύο μέρες μετά τη γενική απεργία με αίτημα την αντιμετώπιση της ανεργίας σε Σιλιάνα, Γκάφσα και Γκάμπες, όπου στόχος έγιναν και τα γραφεία του κυβερνώντος ισλαμιστικού «Ενάχντα», ενώ στις συγκρούσεις τραυματίστηκαν (επισήμως) 50 αστυνομικοί.

ΤΟΚΙΟ.-- Δύο αυτοσχέδια βλήματα εκτοξεύθηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή κοντά στην αμερικανική αεροπορική βάση Γιοκότα στην περιοχή του Τόκιο χωρίς να προκληθούν θύματα ούτε ζημιές. Η αστυνομία στρέφει τις υποψίες της σε μέλη της οργάνωσης «Φράξια Επαναστατών Εργατών» της οποίας ένα μέλος συνελήφθη προχτές.

MΠΑΜΑΚΟ.-- Γάλλοι στρατιώτες συνέλαβαν χτες στο βόρειο Μάλι έναν Μαλινέζο δραπέτη φυλακών από το γειτονικό Νίγηρα, που φέρεται πως είχε σκοτώσει τέσσερις Σαουδάραβες τουρίστες και έναν Αμερικανό διπλωμάτη. Πρόκειται για τον Αλασάν Οουλντ Μοχάμεντ (γνωστός και σαν «Σεϊμπανί») που είχε δραπετεύσει από τις φυλακές τον περασμένο Ιούλη μαζί με άλλους 22 κρατούμενους ισλαμιστές.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Οι αστυνομικές αρχές του Αργυρόκαστρου κατάσχεσαν χτες 700 κιλά μαριχουάνα στο φορτηγό ενός 46χρονου Αλβανού με προορισμό την Ιταλία.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σε υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου χρέους της Ολλανδίας σε ΑΑ+ από ΑΑΑ, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης «Standard & Poor's». Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας είναι ασθενέστερες απ' ό,τι προβλεπόταν, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ παραμένει «επίμονα χαμηλότερος απ' αυτόν χωρών σε παρόμοια υψηλά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης».