Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Γαλλική επέμβαση με τις ευλογίες του ΟΗΕ

 

Ενισχύεται η μόνιμη παρουσία των Γάλλων στρατιωτών στο Μπανγκί

Στρατιωτική επέμβαση στο όνομα δήθεν αποκατάστασης της τάξης και της ασφάλειας και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μετά το δυτικοαφρικανικό Μάλι, ετοιμάζει η Γαλλία, έχοντας κάνει προηγουμένως ό,τι μπορούσε για να ενθαρρύνει την ανατροπή της προηγούμενης κυβέρνησης του (επί χρόνια εκλεκτού της...) προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ από τους ένοπλους ισλαμιστές μισθοφόρους της οργάνωσης «ΣΕΛΕΚΑ» του πραξικοπηματία Μισέλ Ντζοτόντια.

Μία από τις αιτίες που έκαναν το Παρίσι να ενθαρρύνει την ανατροπή του Μποζιζέ από τους πλιατσικολόγους της ΣΕΛΕΚΑ ήταν η απόφαση του ανατραπέντα προέδρου να υπογράψει στα τέλη του 2012 συμβόλαια με κρατική κινεζική εταιρεία για την πραγματοποίηση ερευνών και γεωτρήσεων κοντά στα σύνορα με το Τσαντ. Ο ίδιος ο Μποζιζέ είχε πει τότε δημοσίως (και το Παρίσι δεν τον διέψευσε...) πως αποτάνθηκε στο Πεκίνο, όταν οι Γάλλοι αδιαφόρησαν στην πρότασή του για την έναρξη ερευνών για πετρελαϊκά κοιτάσματα και ότι τα προβλήματα άρχισαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τους Κινέζους.

Στο στόχαστρο μεγάλος ορυκτός πλούτος

Ασχέτως με το εάν ο Μποζιζέ είχε δίκιο ή όχι, ο σημαντικός και ανεκμετάλλευτος εν πολλοίς ορυκτός πλούτος αυτής της πρώην γαλλικής αποικίας δεν πέρασε ποτέ απαρατήρητος από το Παρίσι. Το 40% των εξαγωγών της χώρας είναι διαμάντια. Πλούσια είναι επίσης και τα κοιτάσματα της χώρας, μεταξύ άλλων, σε χαλκό, χαλαζία, γραφίτη, σίδηρο, χρυσό, αλλά και ουράνιο (π.χ. σε περιοχές Μπακούμα, Μπερμπεράτι, Μπανγκασάι) που εποφθαλμιά -πιθανώς για μελλοντική εξόρυξη και χρήση- ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός AREVA: Η εταιρεία που εξασφαλίζει σημαντικές ποσότητες ουρανίου για τους γαλλικούς πυρηνικούς σταθμούς από τα ορυχεία ουρανίου στο νότιο Νίγηρα και εποφθαλμιά να εκμεταλλευτεί έναντι πινακίου φακής τα πλούσια κοιτάσματα ουρανίου που υπάρχουν και στο βόρειο Μάλι, στο οποίο εξαπέλυσε ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση το Γενάρη του 2013 στο όνομα πάταξης των αυτονομιστών Τουαρέγκ και των (πολύ βολικών σε διάφορες περιστάσεις για την εξαπόλυση απανταχού ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων) ένοπλων ισλαμιστών από παρακλάδια της Αλ Κάιντα στο Μαγκρέμπ.

 

Χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας Μπανγκί, έχουν αναζητήσει καταφύγιο, στο ύπαιθρο της βόρειας περιοχής Μποσάνγκοα

Μία ακόμη επέμβαση για πετρέλαια και ουράνιο είναι και πάλι προ των πυλών, με τη Γαλλία του «σοσιαλιστή» Προέδρου Φρανσουά Ολάντ να «ξαναζεσταίνει» τη στρατιωτική μηχανή.

Ετσι, στις αρχές της βδομάδας, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ανακοίνωσε την αποστολή περίπου 1.000 Γάλλων στρατιωτών στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, για να «σώσει» τάχα τη χώρα από το υπαρκτό (πέρα για πέρα...) χάος των σφαγών, λεηλασιών και των συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων ομάδων ισλαμιστών και Χριστιανών. Πριν ανακοινωθεί η αποστολή των 1.000 Γάλλων στρατιωτών (που στην ουσία είναι τριπλασιασμός της δύναμης των περίπου 410 που διατηρεί σε μόνιμη βάση η Γαλλία στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκί), είχε προηγηθεί ταξίδι - αστραπή του «πρωθυπουργού» Νικολά Τιανγκαγιέ στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Φαμπιούς και συμφώνησαν τις λεπτομέρειες της επέμβασης...

Με την έγκριση του ΟΗΕ...

Οπως, όμως, είχε γίνει στην περίπτωση του Μάλι, έτσι και στην περίπτωση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, η γαλλική επέμβαση θα γίνει με την κάλυψη και τις πλάτες του ΟΗΕ. Μέχρι τα μέσα ή το πολύ-πολύ ως το τέλος της επόμενης βδομάδας (πιθανώς πριν τη Διάσκεψη Κορυφής Αφρικανών ηγετών στο Παρίσι που σχεδιάζεται για τις 6 και 7 Δεκέμβρη) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται πως θα έχει αποφασίσει την έγκριση της «έκτακτης» αποστολής Γάλλων στρατιωτών, την ενίσχυση της αποστολής των περίπου 2.500 στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ, που βρίσκεται εδώ και μήνες στη χώρα, παρακολουθώντας από απόσταση ασφαλείας τις σφαγές χιλιάδων αμάχων) και την πιθανή αποστολή 6.000 έως 9.000 κυανοκράνων που έχει προτείνει ο ΓΓ Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν αλλά αντιδρούν οι ΗΠΑ (θεωρώντας την αποστολή περιττή και δαπανηρή μπροστά στο σαφώς μικρότερο κόστος της αποστολής της ΑΕ). Ολες οι ένοπλες επιχειρήσεις θα τεθούν υπό το κεφάλαιο Επτά της Χάρτας του ΟΗΕ που επιτρέπει τη χρήση πυρός...

Οσον αφορά στην ένοπλη επέμβαση των Γάλλων, αναμένεται πως οι περισσότεροι από τους 1.000 θα προέλθουν είτε από το Κοσσυφοπέδιο (από όπου αποχωρεί όλη η γαλλική δύναμη των περίπου 350 στρατιωτών), είτε από τις βάσεις που διατηρεί το Παρίσι σε γειτονικές αφρικανικές χώρες. Οπως κάποιοι από τους 2.800 Γάλλους στρατιώτες που βρίσκονται στο Μάλι, από τους 450 στην Ακτή Ελεφαντοστού, τους 1.000 στην Γκαμπόν, ή τους 500 στο Τσαντ. Επιπλέον, στο λιμάνι Ντουάλα του Καμερούν έχει ελλιμενιστεί από προχτές και το γαλλικό πολεμικό πλοίο Dixmude που μεταφέρει δεκάδες άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ποικίλη επιμελητειακή βοήθεια.

Δημιουργούν το πρόβλημα, για να επιβάλουν «λύση»...

Οπως προαναφέραμε, η κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ισομεγέθης με το Τέξας) και έναν πληθυσμό περίπου 4,6 εκατομμυρίων ανθρώπων, εδώ και μήνες είχε επιδεινωθεί επικίνδυνα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη επιδείνωση σε μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, σημειώθηκε αμέσως μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Μποζιζέ και την άνοδο των μισθοφόρων της «ΣΕΛΕΚΑ» (σημαίνει «Συμμαχία») του νυν υποτιθέμενου "προέδρου" Μισέλ Ντζοτόντια.

Το ετερόκλητο πλήθος πλιατσικολόγων του Ντζοτόντια από το Τσαντ, το Σουδάν και αλλού είχε ως μοναδικά κοινά το μουσουλμανικό θρήσκευμα και το χρήμα. Πράγμα που απεδείχθη το Μάρτη, οπότε αμέσως μετά την ανατροπή της κυβέρνησης Μποζιζέ και την αυτοαναγόρευση του Ντζοτόντια σε «πρόεδρο» οι ένοπλοι της «ΣΕΛΕΚΑ» επιδόθηκαν σε συνεχόμενο μπαράζ λεηλασιών, σφαγών χιλιάδων αμάχων (ιδιαίτερα Χριστιανών), ακρωτηριασμών, βιασμών δείχνοντας προτίμηση σε γυναικόπαιδα και ηλικιωμένους.

Μέσα σε οκτώ μήνες, οι αρχικά 5.000 ένοπλοι της οργάνωσης ΣΕΛΕΚΑ έγιναν τουλάχιστον 20.000. Σταμάτησαν να υπακούν σε οποιαδήποτε εντολή του Ντζοτόντια και μετατράπηκαν σε ανεξέλγκτες «αγέλες λύκων» που εξαπολύουν επιθέσεις, πυροδοτώντας μίση και θρησκευτικές εντάσεις ανάμεσα στις κοινότητες Χριστιανών (που πλειοψηφούν) και των Μουσουλμάνων που ζούσαν ειρηνικά για δεκαετίες.

Οι σφαγές και οι λεηλασίες των νέων αφεντικών στην πρωτεύουσα Μπανγκί, στις βόρειες περιοχές της χώρας δεν άργησαν να προκαλέσουν (από τον περασμένο Σεπτέμβρη) τη δημιουργία και εμφάνιση ομάδων αντιποίνων από ένοπλους νεαρούς Χριστιανούς που ονομάστηκαν «anti-balaka», δηλαδή αυτοί που μάχονται τη ματσέτα...

Ο επικεφαλής του Συντονιστικού Γραφείου για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις του ΟΗΕ Τζον Γκλινγκ που μετέβη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία πριν από μερικές βδομάδες έγινε αυτήκοος μάρτυρας ανείπωτων φρικαλεοτήτων σε τέτοιο βαθμό, ώστε, επιστρέφοντας, σήμανε συναγερμό, προειδοποιώντας για την επικίνδυνη κλιμάκωση των συγκρούσεων και τον κίνδυνο γενοκτονίας στη χώρα.

Ηδη, μέσα σε μερικούς μήνες, η κρίση ανάγκασε πάνω από το 10% του λαού να εγκαταλείψει τις εστίες του, αναζητώντας καταφύγιο σε ζούγκλες, καθολικούς ναούς, τζαμιά και σχολεία. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού (πάνω από 1.000.000 άνθρωποι) υποφέρει από πείνα και τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά, φάρμακα, γιατρούς,νοσοκόμους. Το 80% των παιδιών έχει σταματήσει από πέρσι να πηγαίνει σχολείο, αφού εκατοντάδες απ' αυτά στρατολογήθηκαν διά της βίας από τους ενόπλους της «ΣΕΛΕΚΑ» ή των «Anti-balaka».

Τα προβλήματα είναι υπαρκτά. Mόνο, που χρησιμοποιούνται επιδέξια, ως αφορμή από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όχι βεβαίως για να λυτρώσουν το λαό από τα βάσανά του, αλλά για να «δικαιολογήσουν» επεμβάσεις και να εξασφαλίσουν για δικό τους όφελος τον έλεγχο σημαντικών πλουτοπαραγωγικών πηγών και πόρων.

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ