Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Ουκρανία: Φουντώνει η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα - Στο «κόκκινο» η ένταση με επίκεντρο την Κριμαία

 

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η κατάσταση σε διεθνές επίπεδο με επίκεντρο τις εξελίξεις στη χερσόνησο της Κριμαίας, μετά την έντονη ρωσική στρατιωτική κινητικότητα στην περιοχή και την ανεπιτυχή -μέχρι στιγμής- προσπάθεια των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να «απαντήσουν» στις ενέργειες της Ρωσίας.

Το «τελεσίγραφο», που σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της νέας φυλοδυτικής ηγεσίας της Ουκρανίας είχε απευθυνθεί στις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία, έληξε χωρίς να γίνει τίποτα, επιβεβαιώνοντας μάλλον τη ρωσική πλευρά που έκανε λόγο για «ανοησίες» με στόχο την πρόκληση εντυπώσεων.

Την ίδια ώρα οι ανταγωνισμοί και τα διαφορετικά συμφέροντα που υπάρχουν στο στρατόπεδο των ιμπεριαλιστών της Δύσης αποκλείουν το ενδεχόμενο άμεσης στρατιωτική δράσης, ενώ κάνουν δύσκολη τη συμφωνία ακόμη και για οικονομικές ή διπλωματικές κυρώσεις.

Συνεχίζεται «διακριτικά» η στρατιωτική κινητικότητα της Ρωσίας

Το «τελεσίγραφο» για παράδοση, που σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας είχε απευθυνθεί στις ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία, έληξε τις 5.00 το πρωί της Τρίτης ωστόσο η «αναμενόμενη» στρατιωτική επίθεση δεν συνέβη ποτέ. Αντίθετα η κατάσταση στην περιοχή είναι ήρεμη, χωρίς να υπάρχει μεγάλη στρατιωτική κινητικότητα. Η ίδια η ρωσική πλευρά πάντως είχε χαρακτηρίσει την πληροφορία περί τελεσιγράφου «ανοησία», αποδίδοντάς την στην προσπάθεια της ουκρανικής πλευράς «να παρουσιάσει τη Ρωσία ως επιτιθέμενη».

Λίγο αργότερα μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στα στρατεύματα που συμμετείχαν σε στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με την Ουκρανία αυτή την εβδομάδα να επιστρέψουν στις βάσεις τους. Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι μία κίνηση με στόχο να «καθησυχάσει» τις διεθνείς ανησυχίες, ωστόσο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η εντολή του Ρώσου προέδρου ήταν κάτι τυπικό, καθώς τα στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία η Μόσχα αρνείται ότι συνδέονται με τα γεγονότα στην Ουκρανία, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Russia Today» μεταδίδει δηλώσεις εκπροσώπου της τοπικής κυβέρνησης της Κριμαίας, σύμφωνα με τις οποίες τρεις μονάδες της ουκρανικής αεράμυνας δήλωσαν τη στήριξή τους στις τοπικές αρχές της Κριμαίας. Πρόκειται για την 50ή, την 55η και την 147η μονάδα αεράμυνας που έχουν αναπτυχθεί στις πόλεις Εφπατορία, Φεοντοσία και Φιολέντα και έχουν περισσότερους από 700 στρατιώτες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Τα διαφορετικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστών δυσκολεύουν την κοινή στάση

Την ίδια ώρα οι άλλες μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, σχεδιάζουν τη δική τους απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας.

Το NATO πρόκειται να πραγματοποιήσει κατεπείγουσες συζητήσεις σχετικά με την Ουκρανία σήμερα Τρίτη μετά το αίτημα της Πολωνίας να διεξαχθούν διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας. Ωστόσο, αμερικανικές στρατιωτικές πηγές ξεκαθάριζαν ότι η στρατιωτική δράση εκ μέρους του ΝΑΤΟ έχει αποκλειστεί -προς το παρόν- καθώς δεν αποτελεί ρεαλιστική επιλογή, στη συγκεκριμένη περίπτωση και συγκυρία. Πόσο μάλλον όταν ΗΠΑ και ΕΕ δυσκολεύονται να συμφωνήσουν ακόμη και σε άλλου είδους «μέτρα πίεσης» προς τη Ρωσία, όπως οι οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις.

Το βράδυ της Δευτέρας οι ΥΠΕΞ της ΕΕ στις συζητήσεις τους καταδίκασαν τις ρωσικές ενέργειες και απείλησαν με «στοχευμένα μέτρα» σε βάρος της Ρωσίας αν δεν αποσυρθεί από την Ουκρανία, αλλά δεν έθεσαν ούτε χρονική διορία ούτε αναφέρθηκαν λεπτομερώς σε κυρώσεις. Ενδεικτικό του χάσματος που υπάρχει και εντός της ΕΕ είναι η δήλωση του Ισπανού υπουργού Εξωτερικών, μετά το πέρας του συμβουλίου, ότι θα ήταν «αδικαιολόγητη» η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και ότι «δυσκολεύεται να φανταστεί» τι θα γίνει αν η Ρωσία τερματίσει την οικονομική υποστήριξη της Ουκρανίας.

Η αδυναμία της ΕΕ να συμφωνήσει σε μέτρα εναντίον της Ρωσίας προκαλεί έντονη δυσφορία στις ΗΠΑ. Αμερικανοί γερουσιαστές, που επικαλείται ρεπορτάζ του «Ρόιτερς», παρότι πιέζουν για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τονίζουν ότι θα πρέπει και η ΕΕ να αυξήσει την εμπλοκή της στην κρίση. «Μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στη Ρωσία δεν θα έχουν αποτέλεσμα αν η Ευρώπη παραμένει ένας παράδεισος για ρωσικές τράπεζες και Ρώσους ολιγάρχες για να αποταμιεύουν και να επενδύουν» τόνιζαν, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι αρκετές ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν ισχυρές αλληλεξαρτήσεις με τη ρωσική οικονομία. Μάλιστα εκεί απέδιδαν τη «μετριοπαθή» στάση της Μέρκελ, τονίζοντας ότι η Γερμανία αποφεύγει να εμπλακεί περισσότερο στις εξελίξεις καθώς εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο από οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα.

«Διχασμένο» και το ΣΑ του ΟΗΕ

Ο «διχασμός» της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία διαφάνηκε και στη νέα έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ το βράδυ της Δευτέρας.

Εκεί ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν υποστήριξε ότι οι ρωσικές κινήσεις έχουν στόχο να «προστατεύσουν τα δικαιώματα του ρωσόφωνου πληθυσμού» και χαρακτήρισε αναγκαίο να «εκπληρωθούν οι όροι της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου» που προέβλεπε μεταξύ άλλων κυβέρνηση εθνικής ενότητας προς όφελος όλων των πολιτικών δυνάμεων και περιοχών της Ουκρανίας. Επίσης μοίρασε στα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ επιστολή του αποπεμφθέντος προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, με την οποία ο τελευταίος καλεί τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για να αποκαταστήσει το νόμο και την τάξη.

«Υπό την επιρροή δυτικών δυνάμεων, υπάρχουν ανοιχτές πράξεις τρόμου και βίας... Άνθρωποι διώκονται για τη γλώσσα τους και για πολιτικούς λόγους» αναφέρεται στην επιστολή Γιανουκόβιτς.

Αντίθετα η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ είπε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Η ρωσική κινητοποίηση είναι απάντηση σε μία φανταστική απειλή» είπε η Πάουερ για να προσθέσει πως «στρατιωτική δράση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί στη βάση απειλών που δεν έχουν πραγματοποιηθεί» (sic).

Ο Ουκρανός πρεσβευτής Γιούρι Σεργκέγεφ είπε ότι η χώρα του δεν έλαβε «πειστική απάντηση» σχετικά με τους λόγους των ρωσικών κινήσεων στην Κριμαία, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς περί πραξικοπήματος, λέγοντας πως επρόκειτο για μία «επανάσταση αξιοπρέπειας».

Ο Κινέζος πρεσβευτής Λιου Τζιεγί είπε ότι η Κίνα καταδικάζει την «πρόσφατη εξτρεμιστική βία» στην Ουκρανία και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές «μέσω του νομικού πλαισίου και να προστατεύσουν τα δικαιώματα όλων των πολιτών».