Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Euro Working Group: Νέα μέτρα - φωτιά για την εκταμίευση των υποδόσεων

 

Tην εκταμίευση της δόσης αλλά και τα προαπαιτούμενα για τις άλλες δύο υποδόσεις αναμένεται να εγκρίνει σήμερα Πέμπτη, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group).

Με βάση την πρόσφατη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, η δόση των 8,3 δισ. ευρώ «σπάει» στα τρία.

Τα 6,3 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθούν άμεσα, και οι άλλες δύο υποδόσεις που θα είναι από 1 δισ. η καθεμία, θα εκταμιευτούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Για την εκταμίευση των άλλων δύο υποδόσεων, θα πρέπει να εκπληρωθούν μια σειρά προαπαιτούμενα, όπως η μείωση των επικουρικών συντάξεων, η κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και η περικοπή της χρηματοδότησης των κομμάτων.

Τα νέα σκληρά μέτρα που θα έρθουν, θα περιγράφονται και στην  «Έκθεση Αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής της Ελλάδας», που θα δημοσιοποιηθεί αύριο Παρασκευή από την Κομισιόν, γεγονός που καταρρίπτει το κλίμα ευφορίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η συγκυβέρνηση.Μεταξύ άλλων η έκθεση θα περιλαμβάνει:

  • Νέο πακέτο «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» σε συνέχεια αυτού που περιλαμβάνει η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ.
  • Διαμόρφωση νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, συνδεδεμένου με τις διαδικασίες αξιολόγησης των εργαζομένων.
  • «Ευθυγράμμιση» του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων με όσα ισχύουν στην ΕΕ, σε περίπτωση που δεν «αποδώσει» το ήδη ψηφισμένο καθεστώς.
  • Επαναξιολόγηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Η ένταξη στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου.
  • Επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.
  • Διατήρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να παραμείνει «βιώσιμη» η διαχείριση του κρατικού χρέους.
  • Να καλυφθούν με «ισοδύναμα μέτρα» οι τυχόν «απώλειες» που θα επέλθουν με δικαστικές αποφάσεις, που αλλάζουν την εισοδηματική πολιτική κ.ά.

Χρήμα για το κεφάλαιο και φτώχεια για το λαό

Στη συνεδρίαση του Εuro Working Group ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνος Τσακλόγλου, θα παρουσιάσει τις κατευθύνσεις του «νέου αναπτυξιακού προτύπου» της κυβέρνησης, το οποίο θα συζητηθεί στο Eurogroup της 5ης Μάη. Το σχέδιο αυτό θα περιγράφει εκείνους τους τομείς και τους μονοπωλιακούς ομίλους που θα ενισχυθούν με ζεστό χρήμα, φοροαπαλλαγές και άλλα κίνητρα.

Επίσης από το οικονομικό επιτελείο διαρρέεται πως θα γίνει προσπάθεια να «ανοίξει» σε τεχνικό επίπεδο η συζήτηση για το ελληνικό κρατικό χρέος, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την παρέμβαση που θα κάνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από αυτά τα παζάρια αφού τα κόμματα του ευρωμονόδρομου επιζητούν να μειώσουν το κρατικό χρέος για να εξασφαλίσουν περισσότερους πόρους για τους ντόπιους μονοπωλιακούς ομίλους. Άλλωστε είτε με επιμήκυνση που προτείνει η κυβέρνηση, είτε με κούρεμα που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα παραμείνουν τα μνημόνια διαρκείας που θα ισχύσουν για όλα τα κράτη – μέλη.