Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Φόβοι για χειμώνα δίχως φυσικό αέριο ελέω σύγκρουσης στην Ουκρανία

 

Σε «προσομοιώσεις εκτάκτων καταστάσεων» για «διαταραχές εφοδιασμού» προχωρούν οι αρμόδιοι παράγοντες και φορείς της ΕΕ

Τις επιπτώσεις στη βάση σεναρίων διακοπής τροφοδοσίας, τόσο μέσω των αγωγών διαμετακόμισης από την Ουκρανία, όσο και απευθείας από τη Ρωσία, μελετά το ΥΠΕΚΑ

Ορατός όσο ποτέ είναι ο κίνδυνος διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου στα κράτη - μέλη της ΕΕ, ελέω όξυνσης της αντιπαράθεσης μεταξύ του ευρωατλαντικού άξονα και των ρωσικών μονοπωλίων για διείσδυση και έλεγχο στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Εξ ου και οι αρμόδιοι Ευρωενωσιακοί παράγοντες και φορείς, φοβούμενοι «διαταραχές εφοδιασμού», προχωρούν σε «προσομοιώσεις εκτάκτων καταστάσεων» («stress tests»), ψάχνοντας να βρουν εναλλακτικές λύσεις, που ωστόσο αμφισβητείται αν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες.

Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη υπό την προεδρία του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτη, με εκπροσώπους αρμόδιων φορέων (ΡΑΕ, ΔΕΣΦΑ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ) και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, εξετάστηκε «η ετοιμότητα της χώρας σε θέματα ασφάλειας εφοδιασμού».

Προηγούμενα, στις 7 Ιούλη, διαβιβάστηκε επιστολή του επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Ενέργειας, G. Oettinger προς τον υπουργό ΠΕΚΑ, με την οποία ζητούσε την υποβολή ειδικής έκθεσης μέχρι τέλος Αυγούστου 2014, «σχετικά με την προσομοίωση εκτάκτων καταστάσεων (stress tests) ενόψει ενδεχόμενης διαταραχής του εφοδιασμού φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας κατά τον προσεχή χειμώνα». Ανάλογες επιστολές απέστειλε ο επίτροπος σε όλους τους υπουργούς των κρατών - μελών που επηρεάζονται από ενδεχόμενη διακοπή τροφοδοσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΥΠΕΚΑ προετοιμάζει ειδική έκθεση όπου θα περιγράφονται ενδεχόμενες επιπτώσεις, όχι μόνο στον τομέα φυσικού αερίου, αλλά και στο σύνολο του συστήματος παραγωγής ισχύος. Αλλωστε, κατά τη σύσκεψη, ο υπουργός ενημερώθηκε για την πορεία της έκθεσης, για την εκπόνηση μελέτης εκτίμησης κινδύνου για τον επόμενο χειμώνα στη βάση σεναρίων διακοπής τροφοδοσίας, τόσο μέσω του αγωγού διαμετακόμισης από την Ουκρανία, όσο και απευθείας από τη Ρωσία.

Ο ίδιος ο Γ. Μανιάτης αναγνώρισε τον κίνδυνο διακοπής της ροής αερίου από τη Ρωσία. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η διεξαγωγή των stress tests είναι αναγκαία προληπτική ενέργεια ενόψει ενδεχόμενης διαταραχής του εφοδιασμού φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας κατά τον προσεχή χειμώνα».

Οξύνονται οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί

Το ενδεχόμενο διακοπής στη ροή φυσικού αερίου συζητείται σε ανώτατο επίπεδο στην ΕΕ ήδη από τα μέσα Ιούνη. Ενδεικτικά, στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο, εστίασαν στην ανάγκη για «αύξηση του ευρωπαϊκού δυναμικού για να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο μείζονος διακοπής εφοδιασμού τον προσεχή χειμώνα».

Θυμίζουμε επίσης ότι στο πρόσφατο συνέδριο του «Economist» στην Αθήνα, ο Κ. Σιμόνοφ, ιδρυτής και γενικός διευθυντής του ρωσικού Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Ασφάλειας (National Energy Security Fund - NESF), προσπαθώντας να προωθήσει τις θέσεις ρωσικών μονοπωλίων, υπογράμμισε με νόημα ότι για κράτη όπως Σλοβακία, Βουλγαρία, Μολδαβία, Σερβία, Βοσνία και ΠΓΔΜ, ο ανεφοδιασμός τους σε αέριο συνεχίζει να περνά σε ποσοστό 100% από το ουκρανικό έδαφος. Αυτό ισχύει επίσης για ποσοστό άνω του 80% για Τσεχία και Σλοβενία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Ελλάδα είναι λίγο πάνω από 60%.

Ο K. Σιμόνοφ προειδοποίησε ότι αν η ουκρανική κυβέρνηση συνεχίσει την αρνητική της στάση απέναντι στη Μόσχα και διακοπεί η διαμετακόμιση καυσίμου μέσω Ουκρανίας, τότε οι προαναφερόμενες χώρες ενδεχομένως να περάσουν το χειμώνα δίχως καθόλου αέριο. Αναφερόμενος εξάλλου στις προωθούμενες από ΕΕ και ΗΠΑ κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, είπε ότι «η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου και αερίου είναι ένα βήμα μείωσης της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Οι εμφανιζόμενες ως νέες πηγές ανεφοδιασμού δεν έχουν αρκετές ποσότητες αερίου, μόνον πολλά πολιτικά σχέδια και φιλοδοξίες»...