Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κριτική στους χειρισμούς ΣΥΡΙΖΑ, διεργασίες στο εσωτερικό

 

Τη «διαθεσιμότητά» της για «κυβέρνηση εθνικής ανασυγκρότησης» διαρρέει η πλευρά Αβραμόπουλου...

 

Τοποθετήσεις που τον φέρουν να διαφωνεί πλήρως με τις τακτικές που ακολούθησε η ηγεσία Σαμαρά, εμφανίζει το «περιβάλλον» του Δ. Αβραμόπουλου

Τοποθετήσεις που τον φέρουν να διαφωνεί πλήρως με τις τακτικές που ακολούθησε η ηγεσία Σαμαρά, εμφανίζει το «περιβάλλον» του Δ. Αβραμόπουλου

Την αντιπολιτευτική της τακτική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αναπτύξει η ηγεσία της ΝΔ, στο μεταξύ τους ανταγωνισμό για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντα των αστών.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, εντείνονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της παράταξης, που ξεκινούν από την αμφισβήτηση του Αντ. Σαμαρά και της ικανότητάς του να εφαρμόσει ένα άλλο μείγμα διαχείρισης, πιο προωθητικό για τα μονοπωλιακά συμφέροντα στις παρούσες συνθήκες, και φτάνουν έως την ανασύνθεση της κυβέρνησης, με αποπομπή των «ακραίων» και συνεννόηση όλων των «φιλοευρωπαϊστών» στο σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ανασυγκρότησης».

Αντ. Σαμαράς: «Ξαναπάμε σε μνημόνιο»

Σε συνέντευξή του το Σάββατο στην εφημερίδα «Αγορά», ο Αντ. Σαμαράς επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως «σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της κυβέρνησης, τα περιθώρια κινήσεων που έχει είναι ελάχιστα. Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα, όσο χάνει χρόνο, τόσο πιθανότερο είναι να αναγκαστεί να πάρει και δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα. Γι' αυτό επιμένουμε από την πρώτη στιγμή: Κόψτε το θέατρο και μη χάνετε χρόνο, γιατί ανεβαίνει ο "λογαριασμός"».

Παραπέρα, χαρακτήρισε το λεγόμενο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ευχολόγιο που η κυβέρνηση το έχει εγκαταλείψει προ πολλού και διέβλεψε ότι η νέα κυβέρνηση ξαναπάει τη χώρα σε δανεισμό, δηλαδή σε μνημόνιο - «και για την επόμενη τουλάχιστον χρονιά» - καθώς «αν βγάλουμε μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα, σημαίνει ότι ένα μέρος των τόκων δεν θα μπορούμε να το καλύψουμε εμείς».

Εξέφρασε δε την ευχή «να έχει τελειώσει το θέμα του δημοψηφίσματος ή των πρόωρων εκλογών», αλλά - όπως είπε - «το επαναφέρουν στελέχη της ίδιας της κυβέρνησης καθημερινά. Κι αυτό προσθέτει αβεβαιότητα στην οικονομία και ασφυξία στην αγορά».

Στο θέμα της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο που προανήγγειλε η κυβέρνηση, ο Σαμαράς απάντησε: «Εμείς δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε. Αντιθέτως έχουμε πολλά να πούμε (...) Οταν αρχίσει η συζήτηση θα διαπιστώσουν οι πάντες πόσο μεγάλες ομοιότητες υπάρχουν ανάμεσα στο "λεφτά υπάρχουν" τότε και τη δημαγωγία του ΣΥΡΙΖΑ τώρα. Πόσες ομοιότητες υπάρχουν ανάμεσα στο "η Ελλάδα είναι Τιτανικός" τότε και το "είμαστε χρεοκοπημένη χώρα" τώρα...».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά του κόμματός του, επέμεινε ότι «κανείς δεν βάζει θέμα ηγεσίας στη ΝΔ», ενώ απέκλεισε και πάλι ένα έκτακτο συνέδριο. Γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι τις επόμενες μέρες θα συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, προκειμένου να συζητήσει για αλλαγές στα πρόσωπα και στον τρόπο λειτουργία του κόμματος.

Δ. Αβραμόπουλος: «Στη διάθεση των γεγονότων»

Ενώ έλεγε αυτά ο Αντ. Σαμαράς, η πλευρά του Δ. Αβραμόπουλου (νυν επίτροπος της χώρας στην Κομισιόν) διέχεε στον Τύπο απόψεις του, ουσιαστικά ως τροχιοδεικτικές βολές της επανάκαμψής του στο εγχώριο αστικό πολιτικό σκηνικό.

Λίγο μετά το «άδειασμα» που, όπως όλα δείχνουν, του έγινε από τον Τσίπρα (δεν τον πρότεινε τελικά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας) και την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου στη ΝΔ, ο Δ. Αβραμόπουλος δηλώνει - κατά πληροφορίες - ότι βρίσκεται στη «διάθεση των γεγονότων». «Μπορεί η αποστολή μου να θέλει να βρίσκομαι στις Βρυξέλλες, μην έχετε καμία αμφιβολία όμως ότι η καρδιά μου και ο νους μου είναι στην Ελλάδα», διαβεβαίωνε άλλωστε πριν από μερικές μέρες ο ίδιος.

Οι ίδιες πηγές τον εμφανίζουν «ανήσυχο» για τις εξελίξεις. Οτι εκτιμά πως αργά ή γρήγορα «οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα βρεθούν αντιμέτωπες με την ανάγκη να συμφωνήσουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ανασυγκρότησης». Οτι «ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δεν μπορούν να αντέξουν το φορτίο της διακυβέρνησης που κλήθηκαν να αναλάβουν». Οτι γι' αυτό ο Αλ. Τσίπρας θα υποχρεωθεί «να διευρύνει το κυβερνητικό σχήμα που έχει συγκροτήσει και με άλλες δυνάμεις, οι οποίες θα κληθούν είτε να μοιραστούν τα βάρη από τις αναγκαίες αλλαγές είτε να αντικαταστήσουν τους ακραίους που δεν θα αντέξουν την αναγκαία κυβερνητική στροφή προς τον ευρωπαϊκό ρεαλισμό».

Οπως διαχέεται από το περιβάλλον Αβραμόπουλου, «δοκιμάζεται και κρίνεται το ευρωπαϊκό μας μέλλον, η πολιτική μας σταθερότητα, η κοινωνική μας συνοχή, οι προσδοκίες όλων μας». Σε αυτή τη βάση υποστηρίζεται πως «είναι ώρα να γίνει τώρα ό,τι δεν έγινε επί των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά, ή, ακόμη και παλαιότερα, επί Κώστα Καραμανλή», δηλαδή «να συνεννοηθούμε και να μπουν στην άκρη οι ακραίοι που κρατούν αιχμάλωτη τη χώρα».

Σε αυτό το πλαίσιο, το περιβάλλον Αβραμόπουλου διαχέει ότι ο ίδιος είχε διαφωνήσει με τη διάρρηξη των σχέσεων με τη ΔΗΜΑΡ, τον Ιούνη του 2013, που, όπως εκτιμά, μείωσε σημαντικά την πολιτική νομιμοποίηση της τότε κυβέρνησης. Συνεργάτες του συμπληρώνουν ότι με τη μετακίνησή του τότε στο υπουργείο Αμυνας «αποτραβήχτηκε διακριτικά», καθώς τασσόταν αναφανδόν υπέρ μιας «εθνικά πιο υπεύθυνης στάσης», ενώ ήταν απόλυτα αντίθετος με τη «στρατηγική του φόβου» που ακολουθήθηκε τόσο στις ευρωεκλογές του Μάη 2014, όσο και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της 25ης Γενάρη 2015. Τοποθετήσεις που τον φέρνουν να διαφωνεί πλήρως με τις τακτικές που ακολούθησε η ηγεσία Σαμαρά...

Ν. Δένδιας: «Ανάγκη η ταχύτατη ανασύνταξη της Κεντροδεξιάς»

Την ίδια στιγμή, ένας εκ των δελφίνων στη ΝΔ, ο Ν. Δένδιας, σε άρθρο του στην «Καθημερινή» με τίτλο «Εθνική ανάγκη η ταχύτατη ανασύνταξη της Κεντροδεξιάς», τόνιζε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί «να οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλή πορεία ανάπτυξης (...) Ακροβατούμε λοιπόν και πάλι στο χείλος της αβύσσου, όπως τουλάχιστον πολλοί εξ ημών αντιλαμβανόμαστε την έξοδο της χώρας από το ευρώ».

Σε αυτή τη βάση χαρακτήρισε «πρόδηλη» την «ανάγκη της άμεσης διαμόρφωσης εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης». «Εδώ υπεισέρχεται η εθνική ανάγκη ταχύτατης ανασύνταξης της Κεντροδεξιάς, της οποίας τον κορμό αποτελεί, παρ' όλα τα τρωτά της, η προσφάτως ηττηθείσα βαρύτατα ΝΔ».

Ακολούθως παρουσίασε την ιδεολογική - πολιτική του πλατφόρμα: «Η ΝΔ οφείλει τάχιστα να ανακτήσει τον χαρακτήρα της, το ιδεολογικό, πολιτικό και ηθικό εύρος που της δίνει η καταστατική της πράξη και το όραμα του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή. Δύναται και δικαιούται να εκφράσει όχι μόνο το σύνολο της Κεντροδεξιάς, αλλά και το πλειοψηφικό φιλοευρωπαϊκό πατριωτικό ρεύμα που πιστεύει στα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη, όπως αυτά προσδιορίζονται στη σύγχρονη Ευρώπη. Ως προμετωπίδα οφείλει η ΝΔ να έχει ένα μικρότερο και σύγχρονο κράτος, το οποίο θα μπορεί να σχεδιάζει πολιτικές και να μεταφέρει πόρους στους οικονομικά ασθενέστερους (...) Στο πλαίσιο επίσης της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόμου, πρέπει να αποκαταστήσει ιδεολογικά την άσκηση της οικονομικής δραστηριότητας και του επιχειρείν (...) Πρέπει να αποκαταστήσει επίσης τον σεβασμό στην ατομική ιδιοκτησία των πολιτών και να την προστατεύσει από την υπερφορολόγηση (...) Δύναται και δικαιούται να εκφράσει αυθεντικά και κυρίαρχα τον ευρύτατο μεσαίο χώρο».

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 17 Μάρτη 2015