Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Ο βούρδουλας των προστίμων

 

Πρόστιμο 10.182 ευρώ επιβλήθηκε σε γενικό γιατρό της Αθήνας συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, γιατί συνταγογράφησε φάρμακα μη σχετικά με την ειδικότητά του, καθώς και φάρμακα εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ γι' αυτά τα «διαπιστωμένα παραπτώματα», όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ενωση Γενικής Ιατρικής σε υπόμνημά της προς τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ηταν κυρίως φάρμακα για Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια, Ανοια, Ασθμα, Ακράτεια ούρων. Φάρμακα δηλαδή χρόνιων παθήσεων, που «αποτελούν το κύριο αντικείμενο της ειδικότητας της γενικής ιατρικής», όπως αναφέρεται στο υπόμνημα.

Πέρα από την ακύρωση της επιστημονικότητας του γιατρού, η συνταγογράφηση μόνο από ειδικούς γιατρούς προσθέτει ακόμα μεγαλύτερη ταλαιπωρία - και πληρωμές - για τους αρρώστους. Αλλωστε τι κάνουν οι γενικοί και οι αγροτικοί γιατροί για τους χρόνιους πάσχοντες; «Αντιγράφουν» τις συνταγές των ειδικευμένων γιατρών, όταν τους παρακολουθούν μετά από την εκδήλωση μιας ασθένειας.

Ομως ο στόχος να διαμορφωθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δισ. ευρώ και το 2015, όπως συμφώνησε με την τρόικα η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, φαίνεται να παραμένει ατόφιος και για τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και για να πιάσει το στόχο, πιάνει και το βούρδουλα για τους γιατρούς. Κατά τα άλλα το μνημόνιο καταργήθηκε...

“Ριζοσπάστης” Πέμπτη 19 Μάρτη 2015