Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ Κοινός αντιλαϊκός τόπος οι μεταρρυθμίσεις και ο σεβασμός των κανόνων της ΕΕ

 

Στη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ την ερχόμενη Δευτέρα - με ενδιάμεσο σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της βδομάδας - μεταφέρεται το επίκεντρο των αντιλαϊκών παζαριών της συγκυβέρνησης

Στη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ την ερχόμενη Δευτέρα - με ενδιάμεσο σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της βδομάδας - μεταφέρεται το επίκεντρο των αντιλαϊκών παζαριών της συγκυβέρνησης

Οτι υπάρχουν «πολλά κοινά σημεία συνεννόησης» με τους εταίρους για την προώθηση μιας νέας αναπτυξιακής πολιτικής - που θα διανοίγει δυνατότητες παραπέρα κρατικής στήριξης στην αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας - και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης - το μοίρασμα δηλαδή ορισμένων ψιχίων στην ακραία φτώχεια - υποστηρίζει ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του, χτες, στο «Εθνος».

Εντούτοις, επισημαίνει και «ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυσκολίες στη διαρκή διαπραγμάτευση» εφόσον «υπάρχουν αδιάλλακτες φωνές μέσα στην Ευρώπη»,δηλαδή «φωνές» που δεν υιοθετούν την αξίωση για αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης την οποία προβάλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό του ντόπιου κεφαλαίου.

Ο πρωθυπουργός διευκρινίζει ακόμα ότι όπως η κυβέρνησή του σέβεται την «αρχή της συνέχειας των κρατών που επιβάλλει οι κανόνες να τηρούνται» (δηλαδή, οι αντιλαϊκοί κανόνες της λυκοσυμμαχίας), έτσι και η ΕΕ πρέπει να σεβαστεί την «εκπεφρασμένη βούληση του εκλογικού σώματος», στο οποίο προβάλλει την αξίωση της αστικής τάξης για μέτρα ενίσχυσης της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητάς της.

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτηρίζει τη διαμάχη «στρατηγική πολιτική αντίθεση» και επιμένει ότι «δρόμος επιστροφής στο μνημόνιο για την Ελλάδα δεν υπάρχει», αναφερόμενος φυσικά στα εμπόδια που η μνημονιακή πολιτική έθεσε στη δυνατότητα στήριξης απ' τον κρατικό κορβανά των επιχειρηματικών ομίλων. Γιατί κατά τ' άλλα τα βάρη που τα μνημόνια φόρτωσαν στο λαό δεν αμφισβητούνται καν απ' την κυβέρνηση.

Χαμένος ο λαός και στον «κοινό τόπο» τους και στη «ρήξη» τους

Παραδέχεται ότι «δεν είμαστε σε θέση να πείσουμε για όλες μας τις θέσεις τους εταίρους», καθώς «αυτό θα προϋπέθετε εντελώς διαφορετικούς συσχετισμούς δύναμης», ωστόσο τους διαμηνύει πως «μπορούμε όμως να βρούμε έναν κοινό τόπο πάνω στις μεταρρυθμίσεις που έχουμε προτείνει στους θεσμούς, τη διοικητική ανασυγκρότηση, τη φορολογική μεταρρύθμιση, την καταπολέμηση της διαφθοράς. Σε αυτά υπάρχει συμφωνία ήδη».

Εντούτοις, δεν αποκλείει τη ρήξη εάν και εφόσον το επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, πετώντας ωστόσο το «μπαλάκι» στους εταίρους: «Από κει και πέρα δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν δυνάμεις που θα ήθελαν τη ρήξη για να εξυπηρετηθεί η συνέχιση της λιτότητας και γι' αυτόν τον λόγο δημιουργούν εμπόδια στην υλοποίηση της απόφασης της 20ής Φεβρουαρίου. Παίζουν όμως με το μέλλον της Ευρώπης και θέτουν σε κίνδυνο μια προσπάθεια δεκαετιών, την ίδια την προσπάθεια της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτό αισιοδοξώ ότι δεν θα το επιτρέψουν οι σώφρονες πολιτικές δυνάμεις».

Κάνει, μάλιστα, λόγο για «εναλλακτικό σχέδιο» εφόσον οι συζητήσεις ναυαγήσουν, ενώ επαναλαμβάνει τα περί «απειλών» που δέχεται η κυβέρνηση.«Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ελλάδα στη μέγκενη κανενός εκβιασμού. Οπως έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, η Ελληνική Δημοκρατία δεν εκβιάζει αλλά και δεν εκβιάζεται. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με αστείρευτες δυνατότητες. Το ελληνικό ζήτημα έγινε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο, ακριβώς επειδή η Ελλάδα έχει τεράστια γεωπολιτική δυναμική (...) Δεν πιστεύω ότι θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε εναλλακτικά σχέδια γιατί το ζήτημα θα λυθεί σε πολιτικό επίπεδο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής ή εν ανάγκη και στην ίδια τη Σύνοδο Κορυφής», αναφέρει.

Ο Αλ. Τσίπρας προσπαθεί να υπεκφύγει ως προς τον αντίκτυπο που έχει η πολιτική της κυβέρνησής του στο λαό, υποστηρίζοντας ότι αυτός έδωσε εντολή «για διαπραγμάτευση» και του αρκεί να βλέπει ότι «για πρώτη φορά μια κυβέρνηση βρίσκει το σθένος να διαπραγματευτεί». Μάλιστα, προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες για το αντιλαϊκό περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, ισχυριζόμενος ότι «δεν υπήρχε κανείς που να θεωρεί βέβαια ότι αυτή η διαπραγμάτευση θα ήταν μια εύκολη υπόθεση και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά».

Συντηρεί δε ορισμένες αυταπάτες, υποστηρίζοντας ότι δεν θα αναιρέσουν υποσχέσεις (αναφέρεται βεβαίως στα μέτρα που απευθύνονται στην εξαθλίωση) απλά «ο τρόπος με τον οποίο θα κατανεμηθούν οι παρεμβάσεις μας στον χρόνο εξαρτάται σε κάποιον βαθμό και από την πορεία της διαπραγμάτευσης»!

  • Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό χτες απ' το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας χτες με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, προσκλήθηκε να επισκεφτεί τη Γερμανία, τη Δευτέρα 23 Μάρτη και ανταποκρίθηκε θετικά.

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 17 Μάρτη 2015