Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Η πάλη ενάντια στο φασισμό είναι αναπόσπαστη από την πάλη ενάντια στον καπιταλισμό!

 

Κοινή Ανακοίνωση των Κομμουνιστικών Κομμάτων που συμμετείχαν σε Συνάντηση στο Ντονμπάς

 

Αποψη από τη Συνάντηση

Στη δημοσιότητα δόθηκε η Κοινή Ανακοίνωση των ΚΚ, που συμμετείχαν σε συνάντηση στο Ντονμπάς, η οποία έχει ως εξής:

«Στις 4 - 7 Μάη 2015 στο Ντονμπάς, μετά από πρόσκληση του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΚΚΣΕ) και της Κομμουνιστικής Εργατικής Οργάνωσης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, πραγματοποιήθηκε Συνάντηση Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, στην οποία έλαβαν ακόμη μέρος: το ΚΚ της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, το ΚΚ Εργαζομένων Λευκορωσίας, το ΚΚΕ, το ΚΚ (Ιταλία), σύντροφοι που δρούνε σε δύσκολες συνθήκες στην Ουκρανία και στη Βαλτική, το Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζαχστάν. Με γραπτές παρεμβάσεις συμμετείχαν το Κόμμα των Βουλγάρων κομμουνιστών, το Συριακό ΚΚ, το Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, η Ενωση επαναστατών κομμουνιστών Γαλλίας, το Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας κ.ά. Στη Συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην περιοχή και τα καθήκοντα των κομμουνιστών.

Η Συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν την 70ή επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και οι εκπρόσωποι των ΚΚ, με την ευκαιρία αυτή υπογράμμισαν πως αξίζει την αναγνώριση και την ευγνωμοσύνη όλων όσοι τιμούν την Αντιφασιστική Νίκη, η Σοβιετική Ενωση, ο λαός της, ο Κόκκινος Στρατός, το Κομμουνιστικό Κόμμα των Μπολσεβίκων που ήταν επικεφαλής, καθοδηγητής του τιτάνιου αγώνα, η νεολαία του η ΚΟΜΣΟΜΟΛ. Η νίκη της Σοβιετικής Ενωσης κατά της ναζιστικής Γερμανίας και των συμμάχων της, με ηγέτη τον Ι. Β. Στάλιν, επιτεύχθηκε χάρη στο ρόλο της εργατικής σοβιετικής εξουσίας, στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο των λαϊκών μαζών, με ηγέτιδα δύναμη την εργατική τάξη. Στο ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος ως επαναστατικής εργατικής πρωτοπορίας. Αποτελεί ένα τεράστιο ιστορικό δίδαγμα για το παρόν και το μέλλον του επαναστατικού κινήματος.

Οπως επίσης σημαντική στην Αντιφασιστική Νίκη ήταν η συνεισφορά των ΚΚ, που ηγήθηκαν των παρτιζάνικων - αντιφασιστικών κινημάτων.

Τα ΚΚ που συναντήθηκαν στο Ντονμπάς καταδίκασαν τις προσπάθειες να ξαναγραφτεί η Ιστορία, στην οποία έχουν καταφύγει τα αστικά επιτελεία, ιδίως της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Τα ΚΚ που συναντήθηκαν στο Ντονμπάς συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή κι εκτίμησαν πως οι αιματηρές εξελίξεις στην Ουκρανία αναδεικνύουν την επέμβαση των ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας, στα πλαίσια του ανταγωνισμού τους με την καπιταλιστική Ρωσία, τη διαπάλη τμημάτων του κεφαλαίου. Οι δυνάμεις αυτές αντιμάχονται ποιος θα επικρατήσει, σε έναν ανελέητο ανταγωνισμό για τις αγορές, τις πηγές της Ενέργειας.

Τα ΚΚ καταδικάζουν τη δράση των φασιστικών δυνάμεων στην Ουκρανία, την αντικομμουνιστική επίθεση και την προσπάθεια απαγόρευσης των κομμουνιστικών συμβόλων και της ιδεολογίας, το γκρέμισμα των μνημείων του Λένιν κι άλλων αντιφασιστικών και σοβιετικών μνημείων.

Τα ΚΚ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην εργατική τάξη και στον αγωνιζόμενο λαό του Ντονμπάς, καθώς και στους εργαζόμενους της Ουκρανίας που παλεύουν ενάντια στην αντιδραστική κυβέρνηση. Τόνισαν πως οι εξελίξεις, προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, θα καθοριστούν από την πορεία της ταξικής πάλης, κι εδώ δεν χωρούν κοινοβουλευτικίστικες αυταπάτες και πασιφιστικά ευχολόγια. Η πάλη ενάντια στο φασισμό είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την πάλη ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και στην αστική εξουσία.

Τα ΚΚ κάλεσαν τους εργαζόμενους να οργανώσουν τη δική τους αυτοτελή πάλη, με κριτήριο τα συμφέροντά τους για το σοσιαλισμό και όχι με κριτήριο ποιον ιμπεριαλιστή επιλέγει εκείνη ή η άλλη μερίδα της πλουτοκρατίας.

Ο σοσιαλισμός παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ. Αυτή είναι η προοπτική ενάντια σε κάθε καπιταλιστική διακρατική ένωση, για να ανοίξει ο δρόμος για μια οικονομία και κοινωνία που δε θα λειτουργεί με βάση το κέρδος, αλλά με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων»

“Ριζοσπάστης” Κυριακή 17 Μάη 2015