Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Επιβεβαιώνει ότι σχεδιάζει νέα ΝΑΤΟική βάση στο Αιγαίο

 

Παιχνίδι λέξεων και «θόλωμα των νερών» από Μέγαρο Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ για να κρυφτεί ότι μπλέκουν βαθύτερα τη χώρα σε επικίνδυνους σχεδιασμούς

 

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ, αντίστοιχο αυτών που πιθανότατα θα «φιλοξενηθούν» στη νέα ΝΑΤΟική βάση στο Αιγαίο ή στην «ενισχυμένη» βάση της Σούδας

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ, αντίστοιχο αυτών που πιθανότατα θα «φιλοξενηθούν» στη νέα ΝΑΤΟική βάση στο Αιγαίο ή στην «ενισχυμένη» βάση της Σούδας

Παρά την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου και του ΣΥΡΙΖΑ να «θολώσουν τα νερά» σε σχέση με τα σχέδια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη δημιουργία νέας ΝΑΤΟικής αεροπορικής βάσης σε νησί του Αιγαίου, η απάντηση που έδωσε χτες σε σχετικό ερώτημα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, επιβεβαίωσε τους εν λόγω επικίνδυνους σχεδιασμούς.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 15/5 ο υπουργός Αμυνας της συγκυβέρνησης, Π. Καμμένος, μιλώντας στο συνέδριο του «Εκόνομιστ» είχε αποκαλύψει τα εξής: «Σε λίγες ημέρες (σ.σ.: στις 21 Μάη) θα βρίσκομαι στις ΗΠΑ, όπου σκοπός είναι στη συνάντηση που θα έχω με τον ομόλογό μου υπουργό η ενίσχυση της Σούδας (σ.σ.: πάγιο αίτημα των Αμερικανών) και παράλληλα η πρόταση της Ελλάδος για τη δημιουργία μίας σημαντικής ΝΑΤΟικής αεροπορικής βάσεως στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο».

Επιχειρώντας να κουκουλώσει την ευθύνη της συγκυβέρνησης για την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την Κυριακή 17/5, ο Γ. Μπουρνούς, αρμόδιος για θέματα Αμυνας στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, κυκλοφόρησε δήλωση στην οποία σημείωνε ότι οι στόχοι της «προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας, της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή (...) δεν εξυπηρετούνται - αντιθέτως βλάπτονται - από την ένταση της στρατιωτικοποίησης και την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή».

Χτες, ωστόσο, ο Γ. Σακελλαρίδης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι μια σκέψη - πρόταση του κ. Καμμένου, η οποία έχει κατατεθεί και στον πρωθυπουργό και δεν έχει τεθεί επίσημα προς το ΝΑΤΟ, έτσι ώστε αυτή να υλοποιηθεί και να προχωρήσει περαιτέρω σε αυτό το επίπεδο. Η σκέψη αυτή, στην ουσία, δεν μιλάει για μια νέα αεροπορική βάση, μιλάει για μεταφορά μιας σχεδιαζόμενης βάσης από την Κρήτη - από το Τυμπάκι συγκεκριμένα - σε κάποιο νησί του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτή η σκέψη υπάρχει, θα συζητηθεί στα αρμόδια όργανα και αντιστοίχως θα πράξουμε και θα κατατεθούν και οι προτάσεις στα αρμόδια όργανα του ΝΑΤΟ».

Παρά το παιχνίδι των λέξεων, η συγκεκριμένη αναφορά επιβεβαιώνει ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να προσθέσει μια ακόμη βάση στις υπηρεσίες της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Να σημειωθεί επίσης ότι ο Γ. Σακελλαρίδης δε σχολίασε καθόλου τις αναφορές του υπουργού Αμυνας για «ενίσχυση» της βάσης της Σούδας...

Στο Τυμπάκι λειτουργεί σήμερα Αεροπορική Βάση, όπου φιλοξενείται η11η Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων, εδράζονται εκεί αντιαεροπορικά μέσα και συστήματα, ή, επισήμως, «συστήματα για την διεξαγωγή Αμυντικών Επιχειρήσεων με την εκτέλεση Αποστολών Ενεργού Αεράμυνας».

Σε κάθε περίπτωση, τα περί «σχεδιαζόμενης βάσης» προφανώς σχετίζονται με την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των ΗΠΑ για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα μη επανδρωμένων στρατιωτικών αεροσκαφών (drones). Το αίτημα αυτό είχε συζητηθεί και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ως πιθανές επιλογές είχαν εξετασθεί η Σούδα, το Καστέλι Ηρακλείου και η Καλαμάτα. Σήμερα, αρμόδιες πηγές φωτογραφίζουν ως έδρα αυτής της νέας βάσης που συζητά ο Π. Καμμένος με τον Τσίπρα το νησί της Ρόδου.

Προχωρά η «δουλειά» με τα αεροσκάφη για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

Τέλος, δεν περνά απαρατήρητο ότι λίγες μέρες πριν από την επίσκεψη Καμμένου στις ΗΠΑ, κι ενώ συζητείται από την κυβέρνηση το στήσιμο νέας ΝΑΤΟικής βάσης, η κυβέρνηση έσπευσε να εκδώσει «non paper», «σχετικά με δημοσιεύματα ότι "παγώνει η αναβάθμιση των αμερικανικών αεροσκαφών Ρ-3Β"», τονίζοντας ότι «οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ ούτε αλλάζουν, ούτε τροποποιούνται».

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση με την πληρωμή μισού δισ. δολαρίων με απευθείας ανάθεση στο αμερικανικό μονοπώλιο της «Lokheed Martin» για τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας καθηλωμένων από το 2009, «για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ».

Χαρακτηριστικό της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να «θολώσει τα νερά» και σε αυτήν την περίπτωση, είναι το ότι λίγες μέρες πριν από το εν λόγω «non paper», ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Κ. Ησυχος, έκανε λόγο για... «προβληματισμούς» που έχει θέσει εντός της κυβέρνησης και δήλωνε ότι βάσει της οικονομικής συγκυρίας θα σταθμιστεί αν θα υλοποιηθεί ή θα παγώσει το εν λόγω πρόγραμμα...

“Ριζοσπάστης” Τρίτη 19 Μάη 2015