Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ Μαύρα μαντάτα και «γκρίζες ζώνες» για Εργασιακά - Ασφαλιστικό



Αποκαλυπτικά τα όσα λέει και όσα δε λέει η άτυπη ενημέρωση της κυβέρνησης


Οι προειδοποιήσεις του ταξικού κινήματος για τη συμφωνία επαληθεύονται. Τώρα πρέπει χωρίς καθυστέρηση να υπάρξει ξεσηκωμός




Χωρίς καμιά αναφορά στην αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην αύξηση του κατώτερου μισθού, δύο από τις εμβληματικές προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, κυκλοφόρησε χτες το «non paper» της κυβέρνησης για το περιεχόμενο της συμφωνίας που ετοιμάζει με τους δανειστές.
Αντίθετα, ακόμα και οι γενικόλογες αναφορές, που περιέχονται για το Ασφαλιστικό, φέρνουν μαύρα μαντάτα για συνταξιούχους και ασφαλισμένους, αφού προχωράνε το κόψιμο των λεγόμενων «πρόωρων» συντάξεων και οι ενοποιήσεις Ταμείων.
Οπως προκύπτει από το κυβερνητικό «non paper», η σταδιακή αύξηση του κατώτερου μισθού «πάει περίπατο», παρά το γεγονός ότι το πρωί της ίδιας μέρας ο Π. Σκουρλέτης συνέχιζε να τη διαφημίζει σε τηλεοπτική του εμφάνιση. Στα αζήτητα, όμως, πάει - όπως όλα δείχνουν - και η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για την οποία δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην άτυπη ενημέρωση της κυβέρνησης για τη συμφωνία.

Ολα στο τραπέζι

Για το σκέλος των μεταρρυθμίσεων που αφορά στο Ασφαλιστικό, το «non paper» γράφει: «Στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα) και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις».
Στην πραγματικότητα, επαληθεύονται οι πληροφορίες που έλεγαν ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων που δικαιούνται να βγουν στη σύνταξη με μειωμένα όρια, δηλαδή πριν τα 67.
Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει αργά ή γρήγορα πάνω από 150.000 ασφαλισμένους, που περιμένουν να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια. Το μέτρο είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Δ. Στρατούλης, λέγοντας στο «Μέγκα» ότι «δεν πρέπει να θιγούν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα», αφήνοντας απ' έξω όλες τις άλλες ομάδες ασφαλισμένων, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν αυτήν τη στιγμή, αλλά θα συμπλήρωναν τις προϋποθέσεις τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, η αύξηση των ορίων ηλικίας δεν αποκλείεται να γίνει από το 2016, ενώ δεν έχει φύγει από το τραπέζι και το σχέδιο για αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων από τα 4.500 στα 6.000, που ήταν στο κέντρο της διαπραγμάτευσης της προηγούμενης κυβέρνησης.
Το ίδιο ισχύει και για τις ενοποιήσεις των Ταμείων, τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει σαν ανώδυνες για τους ασφαλισμένους, θέλοντας να θολώσει τα νερά. Οπως αποκάλυψε ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η κυβέρνηση «έχει προτείνει 8-9 μέτρα για λειτουργικές ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που μπορούμε να τα κάνουμε και τώρα», όμως οι «εταίροι» νοιάζονται «να γίνουν ενοποιήσεις παροχών», αφού «τους ενδιαφέρει να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες για το Ασφαλιστικό».

Ερχονται «μελέτες» και «διάλογος»

Συμπληρωματικά σ' αυτά, η κυβέρνηση δεσμεύεται να κάνει αναλογιστικές μελέτες για τα Ταμεία και να ξεκινήσει διάλογο για το Ασφαλιστικό, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας ότι τα χειρότερα είναι μπροστά για συνταξιούχους και ασφαλισμένους, με δεδομένο ότι και στο παρελθόν, τόσο οι αναλογιστικές μελέτες, όσο και ο «κοινωνικός διάλογος», κατέληξαν σε επώδυνα μέτρα για το Ασφαλιστικό. Θυμίζουμε ότι σε ισχύ παραμένει και το σύνολο της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Επίσης, θυμίζουμε ότι ο πρόσφατος διάλογος που οργάνωσε η συγκυβέρνηση για τα εργασιακά κατέληξε σε διαπιστώσεις αρνητικές για τους εργαζόμενους, με τους εργοδότες να βάζουν «πάγο» σε κάθε ιδέα για αύξηση του κατώτερου μισθού, ζητώντας ταυτόχρονα ανταλλάγματα ακόμα και στο ενδεχόμενο να δώσουν κάποια ψίχουλα.
Τέλος, αν και γενικόλογα, σημειώνεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, τουλάχιστον άμεσα, η κυβερνητική ενημέρωση δεν λέει τίποτα για την τύχη της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος», ενισχύοντας τις πληροφορίες ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί, αλλά να τεθεί προσωρινά σε αναστολή.
Οπως δεν λέει τίποτα και για την 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους, που, όπως φαίνεται, δεν πρόκειται να την πάρουν ποτέ, έστω κι αν ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης λένε ότι το μέτρο θα μετατεθεί για το 2016.