Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΕΛΠΕ «Εσβησαν» οι δύο από τους έξι τραυματισμένους εργάτες

 

Αλλοι δύο, από τους τέσσερις που συνεχίζουν να νοσηλεύονται, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση

 

Δύο από τους έξι τραυματίες δεν τα κατάφεραν...

Δύο από τους έξι τραυματίες δεν τα κατάφεραν...

Με διαφορά μερικών ωρών, ο ένας το πρωί και ο άλλος το απόγευμα, έχασαν χτες τη μάχη για τη ζωή δύο από τους έξι εργάτες που «λαμπάδιασαν» στις 8 Μάη στο εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ. Πρόκειται για τον Μπάμπη Δευτεραίο, εργαζόμενο των ΕΛΠΕ, που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Αττικόν» και τον Ντελιλάι Ραμαντάν, εργαζόμενο σε εργολαβικό συνεργείο, που νοσηλευόταν στο «Θριάσιο» σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Ακόμα δύο εργαζόμενοι, από τους τέσσερις που απέμειναν στα νοσοκομεία, νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Σήμερα το πρωί, τα κλαδικά Συνδικάτα Μετάλλου και Ενέργειας θα πραγματοποιήσουν κοινή εξόρμηση στα διυλιστήρια, ενώ με απόφαση των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, για αύριο Πέμπτη έχει κηρυχτεί στάση εργασίας (2 μ.μ. - 5 μ.μ.), προκειμένου οι συνάδελφοί του να παραβρεθούν στην κηδεία του Μπ. Δευτεραίου.

Τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς των δύο εργαζομένων εκφράζει το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ. Σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει τη διοίκηση της επιχείρησης για τις εγκληματικές της ευθύνες και καλεί τους συναδέλφους να στηρίξουν την πρωτοβουλία για μάζεμα υπογραφών και τη διενέργεια γενικών συνελεύσεων.

Το έγκλημα έχει ενόχους

Στην κοινή τους ανακοίνωση, τα κλαδικά Συνδικάτα Μετάλλου και Ενέργειας σημειώνουν: «Δίνουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους φίλους των αδικοχαμένων συναδέλφων μας. Οπως επανειλημμένως έχουμε πει, το εργοδοτικό αυτό έγκλημα οφείλεται στην μείωση του μόνιμου προσωπικού, στις εκπτώσεις στα μέτρα ασφαλείας, στην εντατικοποίηση της εργασίας και στα εξαντλητικά ωράρια, στην εντεινόμενη εργολαβοποίηση, που γίνονται συνειδητά χρόνια τώρα.

Την ώρα που ΕΛΠΕ και εργολάβοι "βγάζουν την ουρά τους απ' έξω" όσον αφορά τις ευθύνες για το "ατύχημα" και το μόνο που τους νοιάζει είναι να μπει ο κόσμος για δουλειά, τρομοκρατούν τους εργαζόμενους ότι "θα κλείσει το διυλιστήριο" αν διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.

Πρέπει όλοι μας να σκεφτούμε για πόσο ακόμα θα παραμένει ατιμώρητος ο Λάτσης και ο κάθε Λάτσης, όταν ένας από εμάς που δουλεύουμε για αυτούς, δεν θα γυρνάει στο σπίτι του από τη δουλεία ή θα γυρνάει μισός για τρία και πέντε ευρώ την ώρα.

Πρέπει, με αφορμή το θάνατο του συνάδελφου όλοι μας να σκεφτούμε πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν ενωμένοι - οργανωμένοι παλεύαμε για καλύτερες συνθήκες δουλείας, ανθρώπινα ωράρια και με την πλήρη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Υπενθυμίζουμε ότι τα αίτια που προκάλεσαν το ατύχημα, ακόμα υπάρχουν! Συσπειρωμένοι στα ταξικά μας σωματεία και την επιτροπή που έχουμε στο χώρο, παλεύουμε για να ζούμε και να εργαζόμαστε αξιοπρεπώς, όπως το επιβάλλουν οι ανάγκες μας και όχι σαν σκλάβοι, όπως επιβάλλει το κέρδος των αφεντικών».

Ενημέρωση στην πύλη των ΕΛΠΕ

Στο μεταξύ, με εξόρμηση και συγκέντρωση στην πύλη των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας ενημέρωσε χτες το πρωί τους εργαζόμενους στα εργολαβικά συνεργεία για τις παρεμβάσεις που έκανε μετά το «ατύχημα» στις 8 Μάη.

Την ώρα της ενημέρωσης δεν είχε γίνει ακόμα γνωστός ο θάνατος του πρώτου από τους έξι τραυματίες. Το Συνδικάτο απηύθυνε έκκληση σε όσους μπορούν να δώσουν αίμα.

Οπως ενημέρωσε το Συνδικάτο, το χρονοδιάγραμμα των εργασιών, το οποίο η εταιρεία επιδίωκε να συρρικνώσει με εντατικοποίηση της δουλειάς, έχει επιμηκυνθεί. Για πρώτη φορά από τη μέρα που ξεκίνησαν οι εργασίες δόθηκαν κάποια ρεπό.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ορισμένοι εργαζόμενοι αψήφησαν τις πιέσεις και δεν δέχθηκαν να παρατείνουν τη βάρδιά τους πέρα από το 8ωρο. Το Συνδικάτο τόνισε πως αυτό χρειάζεται να γενικευτεί, περισσότεροι εργαζόμενοι να σηκώσουν κεφάλι, να βρίσκονται σε επιφυλακή για την τήρηση ωραρίων και μέτρων ασφαλείας, να καταγγέλλουν τυχόν παραβιάσεις στην Επιτροπή που εξέλεξαν στην πρώτη τους Γενική Συνέλευση.

Παράλληλα, το Συνδικάτο επιμένει να γίνει, με ευθύνη των ΕΛΠΕ, συνάντηση με τους εργολάβους και διεκδικεί Σύμβαση στα επίπεδα που ίσχυαν στο τελευταίο «shut down» και πληρωμή των υπερωριών με προσαύξηση.

 

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Υπόλογες εργοδοσία και κυβέρνηση

 

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση, για το θάνατο των δύο εργατών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τον τραγικό απολογισμό δύο ακόμα νεκρών μετρά σήμερα η εργατική τάξη, καθώς κατέληξαν δυο από τους πολυτραυματίες εργάτες του πρόσφατου εργοδοτικού εγκλήματος στα ΕΛΠΕ.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συναδέλφους των δύο εργατών, την ελπίδα και συμπαράστασή του στους άλλους τραυματίες να γυρίσουν γρήγορα στις οικογένειες και τις δουλειές τους.

Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς έχει φτάσει στο απροχώρητο από την παντελή έλλειψη ελέγχου των άθλιων συνθηκών δουλειάς, την εντατικοποίηση της εργασίας, την απουσία μέτρων ασφαλείας. Η κυβέρνηση και η εργοδοσία είναι υπόλογες για το αίμα των εργατών και την αθλιότητα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς.

Η εργατική τάξη πρέπει να αντιδράσει, με την οργάνωση και την αλληλεγγύη της, την πάλη της μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, να μην επιτρέψει να χαθούν άλλες ζωές στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των καπιταλιστών. Να υψώσουν το ταξικό ανάστημά τους για τη ζωή που τους αξίζει και τους στερούν».

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 20 Μάη 2015