Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ Απέσυραν τελικά το ρατσιστικό πρόγραμμα συγκοινωνιών

 

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Στο συρτάρι αναγκάστηκε χτες να βάλει η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τα σχέδια εφαρμογής τρίμηνου πιλοτικού ρατσιστικού προγράμματος για τη δημιουργία ξεχωριστών λεωφορειακών γραμμών για Παλαιστίνιους και Εβραίους έποικους στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης.

Το ρατσιστικό σχέδιο περί λεωφορείων «μόνον για Παλαιστίνιους», που θα θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Δυτική Οχθη από χώρους δουλειάς στο Ισραήλ, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων μεταξύ βουλευτών της αντιπολίτευσης της σοσιαλδημοκρατικής «Σιωνιστικής Ενωσης» αλλά ακόμη και μεταξύ βουλευτών, πρώην στελεχών του κυβερνώντος κόμματος «Λικούντ», που μίλησαν ανοιχτά για σχέδιο που θυμίζει καθαρά την εποχή του ρατσιστικού παλιού καθεστώτος απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Ο αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Ισαάκ Χέρτζογκ, καταδίκασε το σχέδιο ρατσιστικών διακρίσεων της κυβέρνησης Νετανιάχου τονίζοντας ότι «η απόφαση για ξεχωριστές δημόσιες συγκοινωνίες Παλαιστινίων και Εβραίων είναι μη απαραίτητη ταπείνωση, που λεκιάζει το ισραηλινό κράτος και τους πολίτες του».Η αρχηγός του ισραηλινού αριστερού κόμματος Μέρετζ, Τζάχαβα Γκαλ Ον, σχολίασε το σχέδιο του υπουργού Αμυνας Μοσέ Γιαλόν λέγοντας: «Ετσι είναι το απαρτχάιντ. Δεν υπάρχει εύσχημος ή καλύτερος τρόπος να το χαρακτηρίσω. Τα ξεχωριστά λεωφορεία για Εβραίους και για Παλαιστίνιους αποδεικνύουν ότι η δημοκρατία και η κατοχή δεν μπορούν να συνυπάρξουν». Το σχέδιο αποδοκιμάστηκε ακόμη και από τον Γιδεόν Σάαρ, πρώην υπουργό Εσωτερικών και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος «Λικούντ», που προειδοποίησε ότι «θα βλάψει την εικόνα του Ισραήλ διεθνώς».

Οι αντιδράσεις κλιμακώθηκαν και από δεκάδες άλλους βουλευτές και στελέχη της αντιπολίτευσης, σε βαθμό που ανάγκασαν τον πρωθυπουργό Νετανιάχου να διατάξει την απόσυρση του ρατσιστικού πιλοτικού προγράμματος τρίμηνης διάρκειας που είχε ετοιμάσει ο υπουργός Αμυνας, Μοσέ Γιαλόν, με υποτιθέμενο στόχο τη «μείωση» «τρομοκρατικών ή βίαιων επιθέσεων» κατά Εβραίων εποίκων που καταπατούν τα παλαιστινιακά εδάφη.

  • Ενας Παλαιστίνιος έπεσε με το αυτοκίνητό του σε ομάδα Ισραηλινών συνοριακών φρουρών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τραυματίζοντας ελαφρά δύο εξ αυτών, πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

“Ριζοσπάστης” Πέμπτη 21 Μάη 2015