Σε μια περίοδο που μαίνονται οι διεργασίες σε όλη την ΕΕ όσον αφορά το μείγμα διαχείρισης της κρίσης έγινε η συνάντηση του Γάλλου Προέδρου.Φρανσουά Ολάντ, και του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, στο Μιλάνο την περασμένη Κυριακή. Θυμίζουμε ότι οι δύο χώρες συχνά αθροίζονται μαζί με άλλες στο λεγόμενο «Μεσογειακό Νότο» που δήθεν διαφωνεί με την «αυστηρή λιτότητα», στο πλαίσιο αντιθέσεων και συγκρουόμενων συμφερόντων ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου. Την ίδια ώρα, οι αστικές κυβερνήσεις Γαλλίας και Ιταλίας, όπως και όλες στην ΕΕ και τον καπιταλιστικό κόσμο έχουν κοινή γραμμή για το χτύπημα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.
Η συνάντηση έγινε με αφορμή τα εγκαίνια του γαλλικού περιπτέρου στη διεθνή επιχειρηματική έκθεση «Μιλάνο 2015» και σε μεγάλο βαθμό εστίασε στις εξελίξεις γύρω από την Ελλάδα, τουλάχιστον όπως αποτυπώθηκε στις δηλώσεις που ακολούθησαν. Ωστόσο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τη «μεταναστευτική κρίση» που τους απασχολεί (ως «χώρες υποδοχής»), λίγες μέρες μετά από την «ένταση» που δημιουργήθηκε στα σύνορά τους, όπου και οι δυο πλευρές έκαναν χιλιάδες μετανάστες «μπαλάκι» ανάμεσά τους και εκατέρωθεν υπουργοί αντάλλαξαν αιχμηρές δηλώσεις.
Πάντως, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου - ο Ολάντ δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για «εξαιρετικές διμερείς σχέσεις σε όλα τα σημεία», αναφερόμενος στα κοινά οικονομικά και κατασκευαστικά (επιχειρηματικά) σχέδια που «τρέχουν». Επίσης, σημείωσε ότι «στην Ιταλία όπως και στη Γαλλία, κάνουμε τις απαραίτητες προσπάθειες για την ανταγωνιστικότητα, για την αποκατάσταση (σ. σ. της καπιταλιστικής οικονομίας)», συμπληρώνοντας ότι πρέπει «να μεταφέρουμε την ελπίδα, την ελπίδα μιας Ευρώπης που "μετρά"».
Από τη μεριά του, ο Ρέντσι υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε ένταση ανάμεσά μας, ακόμα κι αν ορισμένοι υπουργοί αφήνονται ορισμένες φορές να κάνουν (έντονες) δηλώσεις, είναι όπως τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια που είναι μαζί πολύ καιρό...»
Οι υπουργοί Γεωργίας των δύο πλευρών υπέγραψαν συμφωνία διμερούς συνεργασίας στην προώθηση πρακτικών στήριξης της «διατροφικής ασφάλειας», αλλά και για την «αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών», στο πλαίσιο νέων πεδίων δράσης που αναζητούν τα μονοπώλια.