ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αποφάσεις παραπέρα προώθησης της περιβόητης «Αιχμής του Δόρατος» και της αυξημένης ΝΑΤΟικής παρουσίας στην Ανατολική Ευρώπη στο επίκεντρο της Συνόδου
Οπως είπε, κύριο θέμα της Συνόδου θα είναι η «προσαρμογή» του ΝΑΤΟ σε ένα «νέο και πιο δύσκολο περιβάλλον ασφαλείας».«Το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε, «ανταποκρίνεται σε αυτό το νέο περιβάλλον ασφαλείας με αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, επισκέφτηκα την Πολωνία και εκεί είδα να ασκείται η "Αιχμή του Δόρατος"(σ.σ. η νέα δύναμη υψηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ)». «Η σύσταση αυτής της δύναμης και η άσκηση στην Πολωνία, στέλνουν ένα πολύ σαφές μήνυμα, ότι το ΝΑΤΟ είναι εδώ. Και ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο» συμπλήρωσε, κάνοντας αναφορά και στα έξι νέα μικρά στρατηγεία που στήνονται καθ' όλο το μήκος της ανατολικής συνοριογραμμής του ΝΑΤΟ.
«Στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας αυτή την εβδομάδα, θα λάβουμε και νέα μέτρα για να ενισχύσουμε τη συλλογική μας Αμυνα. Ετσι, θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις ακόμη πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Κατ' αρχάς, θα λάβουμε αποφάσεις για την περαιτέρω αύξηση της ισχύος και των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ. Ολο μαζί το προσωπικό της θα ανέρχεται μεταξύ 30.000 και 40.000 στρατιώτες - το διπλάσιο από το προηγούμενο μέγεθός της» είπε παραπέρα ο Στόλτενμπεργκ.
Οπως εξήγησε, η «Αιχμή του Δόρατος» θα είναι ο πυρήνας αυτής της ενισχυμένης Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, με δύναμη ταξιαρχίας περίπου 5.000 ανδρών, ενώ στη Σύνοδο αύριο και μεθαύριο, θα εγκριθούν οι αεροπορικές και θαλάσσιες μονάδες, όπως και οι ειδικές δυνάμεις που θα την πλαισιώνουν.
Πρόσθεσε:
-- «Η δεύτερη απόφαση που αναμένω από τους υπουργούς να πάρουν, σχετίζεται με το πώς θα αυξήσουμε την ετοιμότητα και τη δυνατότητα άμεσης ανταπόκρισης των δυνάμεών μας, πώς θα επιταχύνουμε τη λήψη αποφάσεων σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, για να καθίσταται δυνατή η ταχεία ανάπτυξη της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, διατηρώντας παράλληλα τον πλήρη πολιτικό έλεγχο». Σε αυτή τη βάση, «δίνουμε στον Ανώτατο Στρατιωτικό Διοικητή (SACEUR), περισσότερη εξουσία στην προετοιμασία των στρατευμάτων μας για ανάπτυξή τους, ώστε να είναι έτοιμα ανά πάσα στιγμή να "φύγουν", μόλις παρθεί η πολιτική απόφαση».
-- «Και τρίτον, θα δημιουργήσουμε ένα νέο στρατηγείο "logistics", στο πλαίσιο της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, για τον καλύτερο συντονισμό και την αποτελεσματικότερη διαχείριση της κυκλοφορίας των δυνάμεών μας σε όλη την επικράτεια της Συμμαχίας και των κεντρικών προμηθειών τους».
Τέλος, ο Γ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι την Πέμπτη, η υπουργική Σύνοδος θα συναντηθεί με το νέο υπουργό Αμυνας της Ουκρανίας:«Θα επαναβεβαιώσουμε ότι υπάρχει ισχυρή δέσμευσή μας για μια ανεξάρτητη, ειρηνική και ευημερούσα Ουκρανία. Για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας».
«Αμυντικές» δαπάνες: Στους καλύτερους «πελάτες» και η νέα ελληνική κυβέρνηση
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην ίδια ρότα με τους προκατόχους της, βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας σε αυτούς τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (χαρακτηριστική η πρόσφατη άσκηση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης, με σενάριο ΝΑΤΟικής επέμβασης στην Εσθονία, απέναντι σε χώρα που «φωτογραφίζει» τη Ρωσία...). Σε αυτά τα πλαίσια, μάλιστα, την ίδια ώρα που προωθεί τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία με τους δανειστές, εξακολουθεί να είναι από τους καλύτερους «πελάτες» στον τομέα των «επενδύσεων για την Αμυνα» που υπηρετούν αυτούς τους σχεδιασμούς, με το λογαριασμό βέβαια να πηγαίνει και πάλι στο λαό.
Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, για να βρεθούν πόροι για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, πρέπει να υπάρξει «αύξηση των επενδύσεων στην Αμυνα». «Φέτος», πρόσθεσε, «περιμένουμε πέντε σύμμαχοι να δαπανήσουν 2% του ΑΕΠ για την Αμυνα και αυτές οι σύμμαχοι είναι η Εσθονία, η Ελλάδα, η Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Δεκαοκτώ σύμμαχοι αναμένεται να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες σε πραγματικούς όρους»...