Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ Εκφοβίζουν το λαό να σκύψει το κεφάλι στο 3ο Μνημόνιο


Διαρκείς διαβουλεύσεις των κυβερνητικών και κομματικών επιτελείων βρίσκονταν σε εξέλιξη χτες ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή των πρώτων προαπαιτούμενων για τη συμφωνία με τους «θεσμούς». Ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι το να καταγραφούν όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και να βρεθεί «αναίμακτος» τρόπος απομάκρυνσης υπουργών που διαφωνούν με τις κυβερνητικές επιλογές, αλλά και της προέδρου της Βουλής. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται και κυβερνητικός ανασχηματισμός, πόσο μάλλον που ήδη έχουν «αδειάσει» οι θέσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Νίκου Χουντή στο υπουργείο Εξωτερικών, ενδεχομένως και της Νάντιας Βαλαβάνη στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς χτες φούντωσαν φήμες για παραίτησή της.
Παραμένει πάντως «αγκάθι» για την κυβέρνηση το γεγονός ότι οι βουλευτές που διαφωνούν αρνούνται να παραδώσουν τις έδρες τους, υποστηρίζοντας ότι είναι η κυβέρνηση αυτή που απομακρύνεται απ' το πρόγραμμα του κόμματος το οποίο οι ίδιοι υπηρετούν με τη στάση τους. Το θέμα των πειθαρχικών μέτρων εναντίον τους συζήτησε χτες η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε όμως ότι διαφωνεί με τη λήψη τους και προέκρινε την πολιτική καταδίκη.
Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, υπονόησε παραίτηση, όταν δήλωσε: «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε πειθαρχικά μέτρα εναντίον όσων δεν υπερψηφίζουν. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα ηγηθεί στην πορεία είτε προς τη διάσπαση, είτε προς τη μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος».
Απ' την Πολιτική Γραμματεία έγινε γνωστό ότι οι διάφορες προτάσεις που κατατέθηκαν απ' τα μέλη της στο πλαίσιο της συνεδρίασή της θα μεταφερθούν στον πρωθυπουργό και πως πρυτάνευσε η ανάγκη ενότητας του κόμματος.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου, μιλώντας χτες στον ρ/σ «Κόκκινο» υποστήριξε ότι όλοι στην Πολιτική Γραμματεία υιοθέτησαν το άλλοθι του εκβιασμού που άσκησαν τάχα οι «εταίροι» στον πρωθυπουργό. «Από όλους τονίστηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες ήρθε αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό πραξικόπημα ... Υπό αυτήν την έννοια, προσωπικά πιστεύω ότι η συμφωνία είναι αποτέλεσμα συνθηκολόγησης, υπό καθεστώς εκβιασμών, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη ότι επρόκειτο και για μια εντολή διαπραγμάτευσης μέσα στο πλαίσιο του ενιαίου νομίσματος», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «από όλα τα μέλη της ΠΓ, και ανεξάρτητα από τις διαφορετικές τοποθετήσεις τους, τονίστηκε η βούληση για τη διασφάλιση της ενότητας και της συνοχής του κόμματος».

«Πραξικοπήματα» και άλλα τέρατα
Τη γραμμή περί «πραξικοπηματικών ενεργειών» ακολούθησε και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, σκιαγραφώντας και τα επιχειρήματα με τα οποία η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να την υπερασπιστεί στο λαό, δήλωσε: «Μέσα στη Βουλή θα εκφραστούν όλοι και καθένας με τη στάση του στην ψηφοφορία θα καθορίσει την πορεία της κυβέρνησης και του εαυτού του... Η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση με τους δανειστές είναι δύσκολη αλλά μπορούν να βρεθούν κοινωνικά αντίμετρα... Μπορούν άνετα να υπάρξουν πολιτικές που να αντισταθμίζουν αυτά τα επώδυνα κοινωνικά μέτρα. Εκεί είναι το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ, εκεί είναι το στοίχημα αυτής της κυβέρνησης και δεν είναι στο να ανατραπεί η κυβέρνηση».
«Δεν θα συμπράξουμε στην ανατροπή της λαϊκής βούλησης του Ιανουαρίου. Θα αντιδράσουμε στο πραξικόπημα εις βάρος της χώρας», δήλωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. «Σήμερα αυτό που προέχει είναι να εκφραστεί από τη Βουλή μία απάντηση για το πραξικόπημα, να διασωθεί η χώρα από την οικονομική χρεοκοπία», υποστήριξε.
Απ' την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, υποστηρίζει ότι «παρότι στη Σύνοδο Κορυφής αποτράπηκε το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, οι ακραίες αντιευρωπαϊκές δυνάμεις που το επιχείρησαν δεν το βάζουν κάτω», αναμασά τα περί μάχης που έδωσε ο πρωθυπουργός αποκρούοντας τις προσπάθειες ανατροπής της κυβέρνησης.
Ο Γιάννης Μηλιός, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, με νέα του παρέμβαση δηλώνει «παρών» στις εξελίξεις ενώ για την κυβέρνηση λεει οτι συνομολόγησε και υποχρεώνεται να υλοποιήσει το 3ο Μνημόνιο». Στο ερώτημα «και τώρα τι;» ο Γ. Μηλιός αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αρκούμενος να δηλώσει ότι αυτό το ερώτημα «δεν απαντιέται ατομικά, απαντιέται συλλογικά, και σ' αυτήν την κατεύθυνση θα δουλέψω την επόμενη περίοδο μαζί με τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου. Ενα είναι πάντως σίγουρο: Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε...».