Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

41 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Οι ιμπεριαλιστές βρίσκουν νέες «ευκαιρίες» σε βάρος του λαού


Ενδεικτικά τα «πήγαινε - έλα» Ευρωπαίων και άλλων αξιωματούχων - Για «ευκαιρία» που «δεν πρέπει να χαθεί» κάνει λόγο ο Ερντογάν

Οι χτεσινές δηλώσεις και κινήσεις με αφορμή τη χτεσινή συμπλήρωση 41 χρόνων από την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο έφερε στο προσκήνιο τις ευρύτερες διεργασίες που εντείνονται στην περιοχή, απειλώντας πολλαπλά και τον κυπριακό λαό.
Στα Κατεχόμενα, στις προκλητικές εκδηλώσεις που έχει καθιερώσει το ψευδοκράτος, πήρε μέρος και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν,που αυτή τη φορά φέρεται να έκανε λόγο για «ευκαιρία» που «δεν πρέπει να χαθεί», όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Νέα Βόρειας Κύπρου», ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, δήλωσε ότι το 2004 η Τουρκία απέδειξε ότι στηρίζει τη δημιουργία μιας ομοσπονδιακής δομής, αναφερόμενος στο διχοτομικό «σχέδιο Ανάν», που επανέρχεται στο τραπέζι σήμερα με άλλα ονόματα. Μια μέρα πριν, ο Ακιντζί - στο πλαίσιο του κλίματος «συμφιλίωσης» που συνοδεύει την προετοιμασία των νέων διχοτομικών σχεδίων - είπε ότι ακόμα και εμείς αναφερόμαστε στην επιχείρηση (σ.σ. την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων) ως «ειρηνευτική επιχείρηση», (αλλά) ήταν πράγματι ένας πόλεμος. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να εμφανίσει την 20ή Ιούλη ως την αρχή μιας νέας εποχής για τους Τουρκοκύπριους και έκανε λόγο για «πρόβλημα ασφάλειας» που έπρεπε να ...ξεπεράσουν, δικαιολογώντας ανοιχτά την εισβολή και κατοχή.
Στις ελεύθερες περιοχές έγιναν εκδηλώσεις στη μνήμη πεσόντων και αγνοουμένων, με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη, να μιλά για«θλιβερή μέρα μνήμης», εκφράζοντας μαζί την προσδοκία ότι «η παρούσα φάση των συνομιλιών, με την προοπτική δημιουργίας μιας σύγχρονης και καθόλα προστατευτικής για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, μιας χώρας ισάξιου μέλους των υπολοίπων κρατών της ΕΕ, θα διασφαλίζει την προοπτική για το μέλλον του τόπου μας».

Αλλεπάλληλα «πήγαινε - έλα»
Ενδεικτικές των κινδύνων για όλους τους λαούς της περιοχής είναι οι δηλώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, την περασμένη Παρασκευή. Ο Φ. Χάμοντ εμφάνισε το Λονδίνο έτοιμο να χάσει το ρόλο της «εγγυήτριας δύναμης», ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι δε διαπραγματεύεται επ' ουδενί λόγω το κλείσιμο των βρετανικών βάσεων.
Ο Χάμοντ μίλησε ακόμα για τη «στενότερη σχέση σε άμυνα και ασφάλεια» που έχουν οι δύο χώρες, ενώ ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ι. Κασουλίδης, μίλησε για «πρωτοφανή επίπεδα» διμερούς συνεργασίας. Για το Κυπριακό, ο Χάμοντ δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη διαδικασία», προσθέτοντας πως «δεν έχουμε προπαρασκευασμένες ιδέες αναφορικά με το αν θα έχουμε κάποιο ρόλο» ή «τι είδους ρόλο στο μέλλον».
Στην Κύπρο φτάνει στις 24/7 η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου,Νίκου Χριστοδουλίδη, που εξήγησε ότι στην ατζέντα των επαφών της θα βρεθούν ζητήματα «ασφάλειας» στην περιοχή, ο ρόλος που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει στην περιφέρεια ως μέλος της ΕΕ, ως «γέφυρα» μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης, αλλά και η «ενεργοποίηση» της ΕΕ για το Κυπριακό. Η επίσκεψη Μογκερίνι γίνεται λίγες μόνο μέρες μετά τον ερχομό του προέδρου της Κομισιόν,Ζ. Κ. Γιούνκερ, που ανάγλυφα αποτύπωσε το αυξανόμενο «ενδιαφέρον» των Βρυξελλών για τις ισορροπίες σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
Στην Κύπρο φτάνει όμως στις 28/7 και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ,Μπ. Νετανιάχου, «ανταποδίδοντας» το πρόσφατο ταξίδι Αναστασιάδη. Η επίσκεψη αυτή γίνεται και στο φόντο της «πρωτοβουλίας» που η Λευκωσία έχει δηλώσει ότι θέλει να αναλάβει για το Παλαιστινιακό, επιδιώκοντας ο Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μ. Αμπάς, να μιλήσουν σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η κυπριακή κυβέρνηση προβάλλει τη βαθύτερη ανάμειξη της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς ως «προτέρημα» και για τη λύση του Κυπριακού, όταν όμως στρώνεται το έδαφος μόνο για νέες αντιλαϊκές εξελίξεις. Την Κυριακή, ορισμένα κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν και είδηση για συνάντηση Αναστασιάδη - Μογκερίνι - Νετανιάχου.
Τέλος, στην Κύπρο αναμένεται και ο ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στις 29/7.