Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Οξύνει την κριτική από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου


Από την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ
Από την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ
Ανεβάζει τους τόνους κριτικής της η ΝΔπρος την κυβέρνηση, από τη σκοπιά, βεβαίως, των συμφερόντων του κεφαλαίου (για την εξυπηρέτηση των οποίων διαγκωνίζεται με τουςΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) και με άξονα την πορεία της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας επί της τωρινής συγκυβέρνησης.

Σε αυτή τη βάση, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, εξέδωσε ανακοίνωση, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τους τελευταίους έξι μήνες, «η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση». Οτι για το 2015 «η τελευταία Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ύφεση -2% έως -4%». «Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια εθνικού εισοδήματος άνω των 11 δισ. ευρώ. Η οικονομία, μάλιστα, της χώρας προβλέπεται να παραμείνει σε ύφεση και το 2016».
Παραπέρα, σημειώνει ότι «ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει "κατρακυλήσει". Το α' εξάμηνο του 2015, ο δείκτης οικονομικού κλίματος μειώνεται ραγδαία, ενώ διευρύνεται και η απόστασή του από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σημειώνεται ότι η πτώση δεν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις από την τραπεζική αργία και την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα. Η αρνητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών και της υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης».
Εκτιμα ότι «η δημόσια οικονομία έχει αποσταθεροποιηθεί. Η χώρα έχει επιστρέψει ουσιαστικά στα πρωτογενή ελλείμματα (...) Τα φορολογικά έσοδα, ήδη από το α' εξάμηνο του 2015, παρουσιάζουν υστέρηση 2,4 δισ. ευρώ από τους στόχους και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης εμφανίζουν, από το Μάρτη του 2015, πρωτογενή ελλείμματα. Η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών καθιστά ανέφικτο το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2015, παρά τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ, τη διετία 2015-2016».
Υπογραμμίζει ότι «η "εσωτερική στάση πληρωμών" διευρύνεται και διογκώνεται. Το α' εξάμηνο του 2015, υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ, τόσο από τον τακτικό προϋπολογισμό όσο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».
Οτι «η κυβέρνηση έχει "σκουπίσει" τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, έχοντας προχωρήσει και σε εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό. Στο τέλος Μάη, είχε δανειστεί από τους φορείς, μέσω της σύναψης repos, 10,7 δισ. ευρώ».
Παραπέρα, σημειώνει ότι «οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έχουν διογκωθεί και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους έχει επιδεινωθεί δραματικά. Οι ανάγκες αυτές προέκυψαν από πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης μέσα στο α' εξάμηνο του 2015, με αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαία η σύναψη ενός νέου, μεγάλου δανείου, ύψους 82-86 δισ. ευρώ, το οποίο θα συνοδεύεται από ένα νέο, 3ο μνημόνιο».
Σε αυτό το πλαίσιο, στη ΝΔ καταλήγουν: «Η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν, πρέπει να κατανοήσουν ότι η πρακτική που επί πολλά χρόνια ακολουθούσαν "και διασκέδαζαν πετροβολώντας από την κερκίδα τους άλλους που αγωνίζονταν στο τερέν", πέρασε. Τώρα, καλούνται να αφήσουν τα παίγνια και να αναλάβουν άμεσα και επί της ουσίας την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας. Οφείλουν να κυβερνήσουν». Εννοώντας, βεβαίως, να επιταχύνουν τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται σήμερα το κεφάλαιο, ώστε να ξεπεράσει την κρίση του, φορτώνοντας όλες τις συνέπειές της στο λαό.