Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Διαφοροποιήσεις και «ισοδύναμα» για την εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας

Με τη γνωστή λογική των «ισοδύναμων» αντιλαϊκών μέτρων συμβάλλει και η ΝΔ στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τη νέα συμφωνία με τους «εταίρους» ως κάτι που μπορεί να «διορθώνεται»...

«Γραμμές επικοινωνίας» με την κυβέρνηση για τη μεθόδευση των «προαπαιτούμενων» για το νέο μνημόνιο

Με τη γνωστή λογική των «ισοδύναμων» αντιλαϊκών μέτρων συμβάλλει και η ΝΔ στην προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει τη νέα συμφωνία με τους «εταίρους» ως κάτι που μπορεί να «διορθώνεται»...
Τρόπους διαφοροποίησης από πλευρές των εφαρμοστικών νομοσχεδίων που υλοποιούν τα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» που συμφώνησαν κυβέρνηση και «εταίροι», στο δρόμο προς το τρίτο μνημόνιο, ψάχνει η ΝΔ, χωρίς ωστόσο η διαφοροποίηση αυτή να θίγει αυτή καθαυτή την αντιλαϊκή συμφωνία.
Σ' αυτά τα πλαίσια μάλιστα, φαίνεται να έχουν δημιουργηθεί και «γραμμές επικοινωνίας» με το Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένου μάλιστα ότι τα «προαπαιτούμενα» αυτά θα ψηφίζουν από κοινού στη Βουλή τόσο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και οι βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Συγκεκριμένα, από τη ΝΔ (αλλά και το ΠΑΣΟΚ) φαίνεται να διαμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι πιθανά πολλοί βουλευτές της (π.χ. ο Μ. Χαρακόπουλος) δε θα ψηφίσουν τα νέα μέτρα απογείωσης της φορολογίας για τους αγρότες. Στο εσωτερικό της παράταξης, ακούγονται εδώ και πολλές μέρες γκρίνιες από βουλευτές που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές, καθώς καλούνται να υπερψηφίσουν αυτοί μέτρα που συνάδελφοί τους του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζουν...
Το ενδεχόμενο να μην ψηφίσουν βουλευτές της ΝΔ τα μέτρα, σε συνδυασμό με τις διαρροές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, θ' άνοιγε δρόμο για «πολιτική αστάθεια», την οποία καθένας για τους λόγους του απεύχεται, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι ενδεικτικό ότι την ίδια ώρα με τις παραπάνω γκρίνιες, πολλά στελέχη της ΝΔ χαρακτηρίζουν τις πρόωρες εκλογές «καταστροφή» και καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να κυβερνήσει, εφαρμόζοντας τη συμφωνία που κατάφερε να κλείσει με τους «εταίρους» της...
Οπως διαφάνηκε πάντως, από νωρίς χτες το πρωί, από δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνη, η κυβέρνηση με ...διάφορους τρόπους είχε πάρει το μήνυμα και θα προχωρούσε σε κάποια αλλαγή στάσης. Κάτι που επιβεβαιώθηκε αργότερα, όταν το Μαξίμου διέρρευσε ότι η φορολογία των αγροτών δεν εισάγεται προς συζήτηση αύριο.
Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ προτείνει να διατηρηθεί η διάκριση μεταξύ των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και των υπολοίπων (όσων έχουν αγροτικό εισόδημα, ενώ ασκούν άλλο κύριο επάγγελμα), να μείνει το 13,5% ο φόρος και χαμηλή προκαταβολή για τους πρώτους.
Επιπλέον, χτες το απόγευμα, έγινε σύσκεψη για το θέμα στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, υπό τον πρόεδρο του κόμματος Ευ. Μεϊμαράκη, με τη συμμετοχή του Συντονιστή Οικονομικών Υποθέσεων Χρ. Σταϊκούρα, της τομεάρχη Αγροτικού Φ. Αραμπατζή, του τομεάρχη Φορολογικής Πολιτικής Α. Βεσυρόπουλου, των πρ. υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος, Γ. Καρασμάνη, Α. Κοντού, Ευ. Μπασιάκου, Μ. Χαρακόπουλου, του αν. γραμματέα της ΚΟ του κόμματος, Δ. Κυριαζίδη και στελεχών του κόμματος, προκειμένου να συζητηθούν «ισοδύναμα» που θα προτείνει η ΝΔ στην κυβέρνηση.
Βασική επωδός της ΝΔ είναι ότι η επιπλέον φορολόγηση μπορεί να αποφευχθεί, αν καταπολεμηθεί το «σπάταλο κράτος» που πάει να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με «προσλήψεις ημετέρων», παραπέμποντας και στο σχετικό «νόμο Κατρούγκαλου».

Στο φόντο εκτιμήσεων για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις οι κινήσεις στα εσωκομματικά
Αργότερα χτες βράδυ, συνεδρίασε και το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, με διευρυμένη σύνθεση, με αντικείμενο τόσο τη στάση της ΝΔ επί της συμφωνίας στην ψηφοφορία της Τετάρτης, τι ισοδύναμα μέτρα μπορεί να αντιπροτείνει στην κυβέρνηση, κρίνοντας τα δικά της ως «υφεσιακά», όσο και τα εσωκομματικά.
Σε αυτό το τελευταίο ζήτημα, λέγεται ότι ισχυροποιείται το σενάριο να παραμείνει μέχρι νεωτέρας στη θέση του προέδρου του κόμματος ο Ευ. Μεϊμαράκης, που αρχικά παρουσιάστηκε ως «μεταβατικός».
Ο Ευ. Μεϊμαράκης αναμενόταν να κινήσει τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου, ωστόσο, καθώς στη ΝΔ (όπως και στο ΠΑΣΟΚ) προεξοφλούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις το δίμηνο Σεπτέμβρη - Οκτώβρη, με πιθανή την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή και σχηματισμό άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, θεωρείται πολύ πιθανή η παραμονή Μεϊμαράκη στο τιμόνι της παράταξης. Αλλωστε, υπέρ της παραμονής του στην ηγεσία της ΝΔ, τουλάχιστον έως την προσεχή άνοιξη, φέρονται να τάσσονται και οι δύο πρώην πρόεδροι του κόμματος, Κ. Καραμανλής και Α. Σαμαράς.
Σ' αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να λάβει πολιτική νομιμοποίηση και εξουσιοδότηση από τα λοιπά μεγαλοστελέχη του κόμματος, ενδέχεται ακόμα και την ερχόμενη Παρασκευή να συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Αλλιώς, πιθανολογείται εκλογή νέου αρχηγού άμεσα, ακόμα και στις 2 ή 9 Αυγούστου.