Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

«Εφυγε» ο σ. Παναγιώτης Μακρής

Σήμερα στις 19.00, στο νεκροταφείο Καισαριανής, η πολιτική κηδεία του


Ο παλαίμαχος αγωνιστής κομμουνιστής, σ.Παναγιώτης Μακρής, «έφυγε» από τη ζωή την Κυριακή 26/7, σε ηλικία 98 χρόνων.
Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει σήμερα Τρίτη, στις 19.00, στο νεκροταφείο Καισαριανής.
Για το θάνατο του σ. Π. Μακρή, η Κεντρική Επιτροπη του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τον παλαίμαχο αγωνιστή κομμουνιστή σ. Παναγιώτη Μακρή, που "έφυγε" σήμερα πλήρης ημερών, από τη ζωή.
Ο σ. Παναγιώτης Μακρής γεννήθηκε το 1917 στους Σχίνους (Μπισχίνι) Ολυμπίας, κατάγεται από πολυμελή αγροτική οικογένεια, η οποία κατά τη διάρκεια της ΕΑΜικής Αντίστασης είχε ενεργό δράση.
Το 1935 τελείωσε το Γυμνάσιο Κρέσταινας Ολυμπίας. Από μαθητής ακόμη, συνδέθηκε με το κίνημα και το 1935 γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ και ξεκινάει να δουλεύει κομματικά στην περιοχή της Ζαχάρως. Το 1937 παίρνει μέρος στη Συνδιάσκεψη της Κομμουνιστικής Νεολαίας (ΟΚΝΕ) των Νομών Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Λακωνίας, με θέμα την αντιμετώπιση του φασισμού. Δουλεύει δραστήρια και πολύ σύντομα φτιάχνει τον πρώτο πυρήνα στην περιοχή. Την ίδια χρονιά ανεβαίνει στην Αθήνα, όπου εγκαθίσταται στην Καισαριανή, γίνεται μέλος του ΚΚΕ και γράφεται στη Νυχτερινή Σχολή Ασυρματιστών στον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Λίγο πριν την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου, ο σ. Παναγιώτης Μακρής, με προτροπή της Οργάνωσης, μετά από διαγωνισμό εισάγεται στη σχολή ασυρματιστών της αεροπορίας. Στη σχολή ανέπτυξε πρωτοπόρα δράση και σύντομα δημιουργήθηκε ευρύς κύκλος αεροπόρων ενάντια στο φασισμό με μεγάλη προσφορά στον πόλεμο ενάντια στους κατακτητές και την ΕΑΜική Αντίσταση του λαού.
Η κήρυξη του πολέμου τον βρήκε στην 13η Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας, όπου ο ίδιος έτυχε τιμητικής διάκρισης για επιτυχία απέναντι σε ιταλικό υποβρύχιο. Με την επίθεση των Γερμανών και την κάθοδό τους προς την Αθήνα, πρωτοστάτησε μαζί με άλλους αντιφασίστες στη διάσωση των αεροπλάνων. Χωρίς ανάπαυλα συμμετείχε στη Μέση Ανατολή στις πολεμικές επιχειρήσεις. Ο σ. Παναγιώτης Μακρής ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Αντιφασιστικής Οργάνωσης της Αεροπορίας (ΑΟΑ) στη Μέση Ανατολή. Συμμετείχε ενεργά στην Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση της Μέσης Ανατολής (ΑΣΟ), η οποία χτυπήθηκε από την κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου και κατόπιν από την κυβέρνηση Παπανδρέου και τους Εγγλέζους. Μαζί με τους χιλιάδες στρατιώτες, ναύτες, σμηνίτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς, κλείστηκε στις φυλακές Αμπασιάς του Καΐρου και στα στρατόπεδα της Ερυθραίας. Τα Χριστούγεννα του 1945 επιστρέφει στην Αθήνα και από το 1946 έως το 1948 δουλεύει στην Οργάνωση του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ.
Τον Απρίλη του 1948, ο σ. Παναγιώτης συλλαμβάνεται και οδηγείται στην Ασφάλεια, όπου βασανίζεται. Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει το μακρύ δρόμο της εξορίας. Πρώτα εξορίζεται στον Εύδηλο της Ικαρίας με την ένδειξη πάνω στην απόφαση "εκτόπιση και επικίνδυνος για δραπέτευση". Το Οκτώβρη του 1949 μεταφέρεται στη Μακρόνησο στον Τρίτο Κλωβό και τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς μαζί με άλλους 650 περίπου νεολαίους μεταφέρεται στο Πρώτο Τάγμα. Επειτα από φριχτούς βασανισμούς μεταφέρεται στο Νοσοκομείο της Μακρονήσου, για να επιστρέψει πάλι στο σύρμα, όπου θα βασανιστεί εκ νέου. Τον Αύγουστο του 1950 εξορίζεται στον Αη-Στράτη, όπου εκεί δούλεψε σε όλη την κλίμακα της Οργάνωσης. Το Γενάρη του 1960 επιστρέφει με προσωρινή άδεια στην Αθήνα και τοποθετείται Γραμματέας της ΚΟ της ΕΔΑ Καισαριανής. Τον Οκτώβρη, όμως, του ίδιου έτους ξανασυλλαμβάνεται και στέλνεται στον Αη-Στράτη. Τον Ιούνη του 1961 μετάγεται στο Νοσοκομείο Αθήνας, μετά από το στρατόπεδο όπου μετά από διάβημα διαμαρτυρίας αφήνεται ελεύθερος και αναλαμβάνει πάλι Γραμματέας της Οργάνωσης Καισαριανής.
Το 1964 εκλέγεται δήμαρχος της Καισαριανής έως το 1967. Με το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967 συλλαμβάνεται από τη χούντα και κλείνεται στον Ιππόδρομο, όπου από εκεί γίνεται η μεταγωγή του στα Γιούρα και μετά στο Παρθένι. Τα Χριστούγεννα του 1970 αποφυλακίζεται και δουλεύει στην παράνομη Οργάνωση του Κόμματος. Το 1973 διέφυγε παράνομα στο εξωτερικό και πήρε μέρος στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ, όπου εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ, ιδιότητα που διατηρεί έως το 11ο Συνέδριο. Τον Αύγουστο του 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και ανέλαβε κομματική δουλειά ως μέλος της ΚΟ της Καισαριανής, της Αχτιδικής Επιτροπής Ανατολικών Συνοικιών και της ΕΠ της ΚΟΑ. Εκλέγεται δήμαρχος Καισαριανής το 1975, το 1978, το 1982 και το 1986. Δούλεψε στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης και ήταν μέλος του Τμήματος της ΚΕ. Πήρε μέρος σε σειρά διεθνών συνδιασκέψεων και κινητοποιήσεων.
Ο σ. Παναγιώτης Μακρής στάθηκε ακλόνητος και αταλάντευτος απέναντι στις ατελείωτες διώξεις και βασανισμούς. Υπερασπίστηκε με όλες του τις δυνάμεις την κοσμοθεωρία μας, την πολιτική και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, το σοσιαλισμό κάτω από όλες τις συνθήκες και τους δύσκολους καιρούς. Συνέβαλε αποφασιστικά να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια διάλυσης του ΚΚΕ από τους λεγόμενους ανανεωτές το 1968 και αυτούς της περιόδου '89 - '91.
Αποτελεί παράδειγμα δουλειάς για το δίκιο του λαού, δέθηκε με ισχυρούς δεσμούς με τους εργαζόμενους, τη νεολαία και εξέφρασε το γνήσιο πατριωτισμό στη διάρκεια του πολέμου και της ΕΑΜικής Αντίστασης στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατόρθωνε ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες των διώξεων να επικοινωνεί, να συνδέεται με το λαϊκό κόσμο. Αγάπησε τον τόπο του, δέθηκε με το λαό και πάλεψε μαζί του. Με τη στάση του αναδείχτηκε σε πραγματικό σύμβολο της πόλης της Καισαριανής και των αγώνων της, ολόκληρου του λαϊκού κινήματος της χώρας μας.
Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του, στους συντρόφους του και συναγωνιστές του».

Ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ
Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με ανακοίνωσή της, εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για το θάνατο του Π. Μακρή.
«Ο Παναγιώτης Μακρής» τονίζει, «παράλληλα με την πρωτοπόρα δράση του, υπηρέτησε το αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας μέσα από τις γραμμές της ΕΕΔΥΕ. Στο 8ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ εκλέγεται μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της, ενώ από το 11ο Συνέδριο έως και το 15ο εκλέγεται μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και αντιπρόεδρός της.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συμβολή του Παναγιώτη Μακρή τόσο στη διατήρηση του χαρακτήρα και του ιδεολογικού προσανατολισμού της ΕΕΔΥΕ τα χρόνια 1989 - 1991, όσο και στην ανασυγκρότησή της.
Για τη συνολική του προσφορά στους αγώνες του λαού μας και στο αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό κίνημα, ο Παναγιώτης Μακρής τιμήθηκε στο 16ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, τον Μάη του 2011.
Οι δυνάμεις της ΕΕΔΥΕ πάντα θα θυμόμαστε τον σύντροφό μας Παναγιώτη Μακρή, στον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για την ειρήνη και τη φιλία των λαών. Διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε από τη στάση της ζωής του, συνεχίζοντας τον αγώνα για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του.
Καλό σου ταξίδι, σύντροφε και συναγωνιστή Παναγιώτη».
  • Στη μνήμη του Παναγιώτη Μακρή, η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ προσφέρει 100 ευρώ στην ΚΟΒ που ανήκε, αντί στεφάνου.

Η ΕΕΔΔΑ
Ανακοίνωση για το θάνατο του Π. Μακρή εξέδωσε και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), με την οποία «αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον αγαπημένο φίλο, συναγωνιστή, συμπαραστάτη της» και τονίζει ανάμεσα σε άλλα: «Ο Παναγιώτης Μακρής "έφυγε" ακριβώς όπως έζησε, "ορθοστατών και ορθοβαδίζων". Και έτσι θα τον θυμόμαστε. Πάντα με το μέρος του δίκιου, πάντα στο πλευρό των αδύναμων. Με σεβασμό να αφουγκράζεται τα προβλήματα και με αμέριστο ενδιαφέρον να δίνει λύσεις. Με χαμόγελο να βαδίζει στους δρόμους της αγαπημένης του Καισαριανής, παίρνοντας πίσω όλη την αγάπη των κατοίκων της, ανεκτίμητο αντάλλαγμα για όλη του αυτή την προσφορά».

Ο Δήμος Καισαριανής
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής με βαθιά οδύνη ανακοίνωσε στο λαό της πόλης το θάνατο του Παναγιώτη Μακρή, επίτιμου Δήμαρχου Καισαριανής.
Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ο Π. Μακρής «αναδείχθηκε σε πραγματικό σύμβολο της ηρωικής μας πόλης και των αγώνων της, ολόκληρου του λαϊκού κινήματος. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά δήμαρχος το 1964 και ξανά το 1975 - 1978 - 1982 - 1986, συνολικά για 26 χρόνια».
Η ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου καταλήγει με κάλεσμα στο λαό της Καισαριανής να παραβρεθεί στη σημερινή πολιτική κηδεία, για να αποτίσει φόρο τιμής.