Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Απεργούν την Κυριακή οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο


Οχι μόνο τις οχτώ, αλλά όλες τις Κυριακές του έτους τους φορτώνει στην πλάτη το νέο μνημόνιο


Μια ακόμα Κυριακή με ανοιχτά καταστήματα θα είναι η ερχόμενη, καθώς ο «μνημονιακός» νόμος για τις οχτώ Κυριακές όχι απλά παραμένει σε ισχύ αλλά πλέον συμπληρώνεται από τις προβλέψεις του τρίτου μνημονίου για άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους. Στο φόντο αυτό, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου προχωρούν την Κυριακή σε απεργία. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας συμμετέχει στην απεργία και καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β). Στο απεργιακό του κάλεσμα υπογραμμίζει την ανάγκη οι εμποροϋπάλληλοι να πουν «όχι» στην κατάργηση της Κυριακής αργίας και συνολικά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα του τρίτου μνημονίου.
Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος σημειώνει: «Στο νέο μνημόνιο αποτυπώνονται μέτρα που θα φέρουν νέα κατακόρυφη μείωση του εισοδήματος, των μισθών, των συντάξεων, νέα φοροκαταιγίδα. Ενα από αυτά τα μέτρα που αφορούν "μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας" είναι και το άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές και "τολμηρή αναθεώρηση" για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δηλαδή κατάργηση συμβάσεων κλαδικών και επιχειρησιακών, μισθός που θα συνδέεται με την "παραγωγικότητα" του κάθε εργαζόμενου, όπως και μαζικές απολύσεις».
«Οι μάσκες του ΣΥΡΙΖΑ όσο αφορά και το ζήτημα της Κυριακάτικης Αργία έπεσαν», τονίζει ο Σύλλογος και προσθέτει: «Αποδείχτηκε ότι όσα προεκλογικά έλεγε για νομοθετική κατοχύρωση ήταν στάχτη στα μάτια των εμποροϋπαλλήλων για να υφαρπάξει την ψήφο μας». Παράλληλα, υπογραμμίζει και τις ευθύνες της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας (ΟΙΥΕ) που «όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιέργησε στους εργαζόμενους την αυταπάτη ότι κάτι καλό θα προκύψει από την "αριστερή" συγκυβέρνηση, βάζοντας στο "γύψο" την όποια αγωνιστική διάθεση υπάρχει». Συνεχίζοντας στην ίδια ρότα, η Ομοσπονδία απαξιώνει την οργάνωση της πάλης των εμποροϋπαλλήλων: «Προκηρύσσει απεργιακές κινητοποιήσεις στο παρά πέντε υπονομεύοντάς τες από την προκήρυξή τους, αφού δεν παίρνει κανένα μέτρο για την προετοιμασία και την επιτυχία τους. Δεν κάνει τίποτα, για να κινητοποιήσει τους χιλιάδες εργαζόμενους που βρίσκονται στη δύναμη της σε δεκάδες μεγάλους χώρους δουλειάς», σημειώνει ο Σύλλογος, μεταξύ άλλων.
«H πάλη των εργαζομένων με αίτημα "Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο" είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθούς που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας, για υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για απόρριψη στην πράξη όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων που η εφαρμογή τους είναι σε εξέλιξη μέσω και του 3ου Μνημονίου», ξεκαθαρίζει ο Σύλλογος. Καλεί τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στο εμπόριο να μην κάνουν πίσω από τα αιτήματά τους και να διεκδικήσουν:
  • Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου, για όλα τα καταστήματα με νόμο από την κυβέρνηση.
  • Αμεση πληρωμή στην ολότητά τους όλων των μισθών των εργαζομένων, των επιδομάτων ανεργίας για τους ανέργους και των συντάξεων.
  • Εξασφάλιση παροχής υγείας και φαρμάκων, χωρίς καμία επιβάρυνση για το λαό! Καμία περικοπή στα δημόσια νοσοκομεία!
  • Επέκταση και γενίκευση για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του μέτρου της δωρεάν χρήσης. Κατάργηση των διοδίων.
  • Καμία απόλυση, ούτε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους, με πρόσχημα το κλείσιμο των τραπεζών.
  • Πάγωμα των δόσεων για φόρους, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.
  • Πάγωμα των πληρωμών για φως, νερό, τηλέφωνο. Καμία διακοπή συνδέσεων.