Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ΜΟΓΚΕΡΙΝΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Στο επίκεντρο η «ειρηνευτική διαδικασία» σε όλη τη Μέση Ανατολή


Συζητήθηκαν τρόποι, για να βοηθήσει η Κύπρος ώστε να «εμπλακεί» η ΕΕ ευρύτερα στην περιοχή

Από τις κοινές δηλώσεις που έκαναν Μογκερίνι - Κασουλίδης
Από τις κοινές δηλώσεις που έκαναν Μογκερίνι - Κασουλίδης
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Στην προσπάθεια της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας να οργανώσει καλύτερα την αναμέτρησή της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και να «φυλάξει τα νώτα» της απέναντι στους ανταγωνιστές της εντάσσεται η χτεσινή επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Λευκωσία η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Οπως διευκρίνισε η ίδια η Μογκερίνι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, τη συνομιλία τους απασχόλησε η «περιφερειακή διάσταση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή», ενώ η Ευρωπαία αξιωματούχος δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «ο ρόλος που διαδραματίζει η Κύπρος σε ό,τι αφορά την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή είναι μεγάλης σημασίας για την ΕΕ».
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, στο «τραπέζι» των επαφών που είχε η Μογκερίνι τόσο με τον Κύπριο Πρόεδρο όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη βρέθηκαν «καυτά» ζητήματα που αφορούν τη θέση των Βρυξελλών σε κρίσιμες εστίες σφοδρών ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών: Οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία, οι σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, οι σχέσεις με την Αίγυπτο, η κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη, η εποχή μετά τη συμφωνία με το Ιράν, όπως και το Παλαιστινιακό, για το οποίο η Μογκερίνι ευχαρίστησε ειδικά την κυπριακή ηγεσία για την πρωτοβουλία που προωθεί (ώστε Νετανιάχου και Αμπάς να μιλήσουν σε Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ).
Για το ακριβές περιεχόμενο των επαφών δε δόθηκαν πολλές πληροφορίες, παρά μόνο ότι συζητήθηκαν τρόποι «με τους οποίους η Κύπρος μπορεί να συνδράμει των ευρύτερων προσπαθειών και εμπλοκής της ΕΕ στην περιοχή», σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της κυπριακής κυβέρνησης. Είναι ωστόσο καθαρό πως οι Βρυξέλλες «επενδύουν» στο ρόλο που μπορούν να παίξουν χώρες σε θέσεις - κλειδί, όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος, για την αποφασιστική προώθηση των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών και φυσικά γεωπολιτικών επιδιώξεων, σε μια περίοδο που η καπιταλιστική κρίση αναζωπυρώνει την επιθετικότητα των μονοπωλίων, όχι μόνο απέναντι στους λαούς, αλλά και απέναντι σε άλλα μονοπώλια που απειλούν τα προνόμια και τα σχέδιά τους.
Από τη μεριά του, ο Ιω. Κασουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Κύπρος είναι υπέρμαχος μιας ισχυρής και ενιαίας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Είμαστε προσηλωμένοι στην περαιτέρω ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης». Ειδικά για τη Ρωσία - με την οποία το «φλερτ» της Κύπρου δεν έχει περάσει απαρατήρητο ούτε από τις Βρυξέλλες - ο υπουργός μίλησε για «ανάγκη» οι Βρυξέλλες να αναπτύξουν ένα στρατηγικό όραμα για τις σχέσεις της με τη Μόσχα.
Οσον αφορά στο Κυπριακό, η Μογκερίνι επανέλαβε πως η «λύση» του θα συμβάλει ουσιαστικά στη σταθερότητα και την ασφάλεια όλης της περιοχής και ότι και η ίδια είναι έτοιμη να συνεισφέρει στη διαδικασία αυτή, ώστε να υπάρξουν καρποί.
Η Μογκερίνι βρέθηκε και στα Κατεχόμενα όπου συνάντησε τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, χωρίς μετά να κάνει δηλώσεις.
Ο Ακιντζί είπε ότι στη συνάντηση αξιολογήθηκε το σημερινό στάδιο των διαπραγματεύσεων και ευχήθηκε μεταξύ άλλων να συνεχιστεί ο διάλογος του ψευδοκράτους με τις Βρυξέλλες.

Στην Κύπρο η Βρετανίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, προχτές, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης συναντήθηκε στη Λευκωσία με την υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου Πένι Μόρνταουντ. Η συνάντηση επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της «ασφάλειας» στη Μέση Ανατολή.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, «διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων στη σημασία της αντιμετώπισης και καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, καθώς και στη θέση ότι Κύπρος και Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να συνεισφέρουν στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής».