Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Στροφή στο «κοινωνικό μεταρρυθμιστικό κέντρο»



Πρόεδρος της ΝΔ και με τη ...βούλα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, του ανώτατου κομματικού οργάνου της παράταξης, είναι από χτες ο Ευ. Μεϊμαράκης, έως την άνοιξη του 2016 τουλάχιστον, οπότε και θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου με «ανοιχτές διαδικασίες» από την «κοινωνία». Στο μεσοδιάστημα, η αξιωματική αντιπολίτευση θα μετακινηθεί φραστικά προς το «κέντρο» του αστικού πολιτικού κόσμου, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα επανασυσπείρωσης σε όσους απομακρύνθηκαν από τις τάξεις της τα προηγούμενα χρόνια. Ολα ώστε εγκολπώμενη εκ νέου κρίσιμες μάζες ψηφοφόρων, να εμφανιστεί ξανά στα μονοπώλια ως ικανή εναλλακτική στην άσκηση της αστικής διακυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, μιλώντας ο Μεϊμαράκης στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ που συνεδρίασε και ενέκρινε την παραμονή του στην προεδρία, προπαγάνδισε ότι το κόμμα του «υπηρετεί τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πάνω από τις διαχωριστικές ψευδεπίγραφες επιγραφές Αριστερά, Κέντρο, Δεξιά». Οτι είναι παράταξη «της πραγματικής και όχι εικονικής κοινωνικής ευαισθησίας», επίσης «της ελευθερίας, της ελεύθερης αλλά όχι ασύδοτης οικονομίας. Παράταξη που στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Με κανόνες, όμως, με διαφάνεια και με προσαρμογή στα νέα δεδομένα».
Στο ίδιο μοτίβο ισχυρίστηκε ότι «η ΝΔ στέκεται μακριά από τα άκρα και τις ακρότητες. Απορρίπτει τις διχαστικές αντιπαραθέσεις». Οτι «ακολουθεί το μεσαίο δρόμο. Το δρόμο του κοινωνικού και μεταρρυθμιστικού κέντρου (...)». Σαφής προσπάθεια να μετατοπιστεί από τα δεξιά, όπου πολλοί λένε ότι είχε μπατάρει το κόμμα επί προεδρίας Αντ. Σαμαρά.
Σε αυτή τη βάση, κάλεσε «να αθροίσουμε δυνάμεις. Θέλουμε όλους τους σοβαρούς και λογικούς ανθρώπους, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν, να έρθουν στη ΝΔ, να συνδιαμορφώσουμε το νέο σχέδιο και πρόγραμμα, με βάση το οποίο η Ελλάδα θα προχωρήσει».
Σκιαγράφησε, έτσι, την προσπάθειά τους το επόμενο διάστημα να προσελκύσουν ψηφοφόρους από διαφορετικά, υποτίθεται, ακροατήρια, στην κοινή στρατηγική βάση για οικονομία της «αγοράς», ΕΕ κι ευρώ, όπου κινούνται όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις.

«Στηρίζουμε, αλλά τα μέτρα είναι Τσίπρα - Καμμένου»
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, αν και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες. Παράλληλα, εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, καταγγέλλοντας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ότι «μέσα σε έξι μήνες "τα κάνανε λίμπα"»...!
Στο ίδιο πλαίσιο όξυνσης της ρητορικής ενάντια στη συγκυβέρνηση, φρόντισε, παρουσία του Σαμαρά, να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης: «Ημασταν έτοιμοι να βάλουμε τέλος στα μνημόνια και τώρα ετοιμάζονται για το τρίτο μνημόνιο (...) Εριξαν την κυβέρνηση Σαμαρά, για να μη φανούν τα πρώτα οφέλη εξόδου από την κρίση. Σύρθηκαν σε μεγάλο δάνειο, που συνεπάγεται βαριά μέτρα (...) αυτά που γίνονται σήμερα, ούτε στη σκέψη μας δεν είχαμε να τα κάνουμε τότε» είπε.
Εχοντας έγνοια τη διασφάλιση της στρατηγικής επιλογής της ντόπιας αστικής τάξης για αταλάντευτη πορεία στον ευρωμονόδρομο, διαβεβαίωσε ότι αν χρειαστεί, το κόμμα του θα βοηθήσει την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους τους για την κατάρτιση του τρίτου μνημονίου. Μη θέλοντας, ωστόσο, να χρεωθεί τα αντιλαϊκά μέτρα που θα εμπεριέχει, επέμεινε πως «αυτοί κάνουν τη διαπραγμάτευση. Αυτοί έχουν την ευθύνη για τα μέτρα που φέρνουν.Τα μέτρα που φέρνουν είναι ιδιοκτησία τους και έχουν την υπογραφή Αλέξη Τσίπρα και Παναγιώτη Καμμένου».

Αξονας «ανταγωνιστικότητα» και «μεταρρυθμίσεις»
Τέλος, ενδιαφέρον από την άποψη του αναπροσανατολισμού της ΝΔ σε ό,τι αφορά τις τακτικές προσέγγισης ψηφοφόρων, είχε και η παρέμβαση του γραμματέα του κόμματος, Α. Παπαμιμίκου: «Οι πολίτες, μόνο αν δουν πως η ΝΔ είναι αποφασισμένη να εκφράσει το μέτρο, τη δημιουργία και την κοινή λογική, θα μπουν στον κόπο να μας ακούσουν. Μόνο αν πειστούν ότι σχεδιάζουμε ένα μέλλον βασισμένο στην αλλαγή νοοτροπίας, τις τομές, τηνανταγωνιστικότητα και τις μεταρρυθμίσεις, θα κερδίσουμε τη μεγάλη σιωπηρή πλειοψηφία. Τους ανθρώπους που συνηθίζω να λέω πως αποτελούν το μεταρρυθμιστικό Κέντρο» είπε, συνδυάζοντας τη θεωρία περί «κεντρώου - μεσαίου χώρου» με την προπαγάνδιση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που χρειάζεται σήμερα το κεφάλαιο.