Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΤΡΑΠΕΖΕΣ Σε ισχύ μέχρι νεωτέρας οι κεφαλαιακοί έλεγχοι


Σε ισχύ, άγνωστο ακόμη για πόσο διάστημα, θα παραμείνει το καθεστώς των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, ενώ σύμφωνα με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), από χτες Δευτέρα παύει να ισχύει η «τραπεζική αργία», εξέλιξη που σημαίνει ότι όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών θα είναι μεν ανοιχτά, αλλά με περιορισμούς ως προς τις αναλήψεις και τις άλλες συναλλαγές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΠΝΠ της κυβέρνησης, καθώς και με βάση τις σχετικές οδηγίες της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπονται:
-- Η ανάληψη μετρητών από τραπεζικό κατάστημα ή ΑΤΜ δεν μπορεί να υπερβαίνει ημερησίως το ποσό των 60 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς του ημερήσιου ορίου σε επόμενη μέρα, αλλά σε κάθε περίπτωση το αργότερο μέχρι το τέλος της βδομάδας (ως τέτοιο ορίζονται οι Παρασκευές). Δηλαδή, κάθε βδομάδα, ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη μέχρι 420 ευρώ κατ' ανώτατο όριο.Ειδικά για την τρέχουσα βδομάδα, μπορεί να γίνει αθροιστική ανάληψη μετρητών μέχρι του ποσού των 300 ευρώ, την Παρασκευή 24/7.
-- Το ημερήσιο όριο των 60 ευρώ ισχύει ανά φυσικό πρόσωπο και όχι ανά κάρτα αναλήψεων.
-- Απαγορεύεται το άνοιγμα νέου τραπεζικού λογαριασμού, εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων (πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού, πληρωμή οφειλών του καταθέτη προς την ίδια τράπεζα, καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων κ.ά.).
-- Πρόωρη, μερική ή ολική εξόφληση τραπεζικού δανείου επιτρέπεται μόνο με κατάθεση μετρητών ή με μεταφορά κεφαλαίων (έμβασμα) από το εξωτερικό.
-- Επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών αποκλειστικά και μόνο σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Πληρωμή επιταγών με μετρητά δεν επιτρέπεται.