Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΙΡΑΝ Αναζητά συνεργασία ενάντια στους «τρομοκράτες»


Ροχανί και Ολάντ συζήτησαν για σύσφιξη διμερών σχέσεων

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Στις «αναρίθμητες ευκαιρίες για την εμβάθυνση και ανάπτυξη» των διμερών σχέσεων που χάθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ το βράδυ της Πέμπτης.
Η επικοινωνία έγινε στον απόηχο της υπογραφής της πολύκροτης συμφωνίας της Βιέννης και ενόψει της επίσκεψης που θα κάνει στην Τεχεράνη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, σηματοδοτώντας και το αυξημένο ενδιαφέρον μιας σειράς γαλλικών μονοπωλίων να εδραιώσουν την παρουσία τους στην τεράστια ιρανική αγορά, αλλά και να εξασφαλίσουν μια καλή βάση (όπως είναι μια χώρα με πολλές πρώτες ύλες και ειδικευμένο, μορφωμένο εργατικό δυναμικό) για γενικότερο άνοιγμα στην περιοχή.
Ο Ροχανί επισήμανε από τη μεριά του - σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο IRNA - ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι ιδιαίτερα σοβαρή και ο ρόλος των «τρομοκρατικών ομάδων» «καταστροφικός» υπογραμμίζοντας: «Το Ιράν αναζητά συνεργασία και δράση από τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, για να αντιμετωπιστούν οι τρομοκρατικές ομάδες σε Συρία, Ιράκ και Υεμένη».
Ο Φρ. Ολάντ ευχαρίστησε τον ομόλογό του για το ρόλο που έπαιξε στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων, ενώ υπογράμμισε ότι με τον ερχομό του Γάλλου ΥΠΕΞ στην ιρανική πρωτεύουσα θα διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης για την περαιτέρω εμβάθυνση των γαλλο-ιρανικών σχέσεων. Πρόσθεσε ακόμα ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ιράν ενάντια στην τρομοκρατία εξηγώντας: «Σε Συρία και Υεμένη έχουμε ψάξει για διπλωματικές λύσεις. Στο Ιράκ, επίσης, χρειάζεται να πολεμήσουμε ενάντια στους τρομοκράτες και το Ισλαμικό Κράτος».

Ευρωπαϊκά σχέδια για μπίζνες
Στο μεταξύ, χτες, αναμενόταν να ολοκληρωθεί η «Συνδιάσκεψη Ιράν - ΕΕ για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις», η πρώτη επενδυτική συνδιάσκεψη που γίνεται για μπίζνες στο Ιράν μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι θεματικές ενότητες αφορούσαν «την ιρανική οικονομία, το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον», «Τα ορυχεία και την εξορυκτική βιομηχανία», «Την Τεχνική και βιομηχανική συνεργασία στην αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία βαρέων οχημάτων».
Ανάμεσα στις επενδύσεις που φαίνεται ότι θα ξεχωρίσουν το επόμενο διάστημα είναι και η ανάπτυξη του πιο σύγχρονου από τα διεθνή αεροδρόμια της Τεχεράνης, του «Ιμάμ Χομεϊνί».