Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΙΡΑΝ Καταφτάνουν και γαλλικά μονοπώλια


Στο μεταξύ, Ζαρίφ - Ντε Μιστούρα συζήτησαν τη συμβολή του Ιράν στη 
διευθέτηση της «συριακής κρίσης»



ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--
Μετά την πολυήμερη περιοδεία του Γερμανού αντικαγκελάριου, υπουργού Οικονομικών και Ενέργειας και επικεφαλής του SPD,Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, την επόμενη βδομάδα φτάνει στο Ιράν και ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Λοράν Φαμπιούς, καθώς πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι μονοπωλιακοί σχεδιασμοί που τροφοδότησε η πρόσφατη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
«Θεωρώ εντελώς κανονικό πως από τη στιγμή που αυτή η ιστορική συμφωνία έχει επιτευχθεί, η Γαλλία και το Ιράν μπορούν να ξαναρχίσουν να έχουν πιο κανονικές σχέσεις», δήλωσε ο Φαμπιούς, εξηγώντας ότι θα έχει συνομιλίες «για όλα τα θέματα» και ότι τον επόμενο Σεπτέμβρη θα βρεθεί στην Τεχεράνη και αντιπροσωπεία της MEDEF, της ένωσης των Γάλλων βιομηχάνων. «Είχαμε κατά το παρελθόν μία παρουσία στο Ιράν πολύ σημαντική και ικανοποίησε τους Ιρανούς (...) Στη διεθνή πολιτική, όπως και στη ζωή, νομίζω ότι ποτέ δε χάνεις όταν γίνεσαι σεβαστός», υπογράμμισε ακόμα ο Γάλλος υπουργός, αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητα, με την οποία το γαλλικό μεγάλο κεφάλαιο θα διεκδικήσει «σεβαστή» θέση και στη Μέση Ανατολή, προσδοκώντας να ανακτήσει χαμένο έδαφος έναντι ανταγωνιστών του.
Αντίστοιχες «κόντρες» συμφερόντων προαναγγέλλουν μια σειρά επενδυτικές συναντήσεις, όπως αυτή που συνδιοργανώνουν Ιράν και ΕΕ στη Βιέννη, αύριο και μεθαύριο.
Να σημειωθεί ότι η συμφωνία του Ιράν απασχόλησε και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Κίνας, σημειώνοντας την ανάγκη να προχωρήσει η εφαρμογή της.
Στο μεταξύ, χτες, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Μοχάμεντ Ζαρίφ συνάντησε στην Τεχεράνη τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα που έκανε επίσημη επίσκεψη στη χώρα. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο IRNA, ο Μιστούρα αναγνώρισε τη σημασία που έχει το Ιράν για όλη την περιοχή και υπογράμμισε ότι μπορεί να διαδραματίσει πολύ «εποικοδομητικό» και «αποτελεσματικό» ρόλο στη διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία.
Ο Ζαρίφ από την πλευρά του δήλωσε ότι η στήριξη της τρομοκρατίας αποτελεί τη ρίζα της συνεχιζόμενης κρίσης και του εξτρεμισμού στην περιοχή που οδήγησε στην αστάθεια.
Τέλος, ενδεικτικό των σύνθετων «ισορροπιών» (και στο εσωτερικό κάθε χώρας) είναι η δήλωση που έκανε ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, λέγοντας ότι θα αψηφήσει την αμερικανική πολιτική στην περιοχή παρά τη συμφωνία που υπογράφτηκε. Σχολιάζοντας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι έκανε λόγο για «πολύ ανησυχητική» και «πολύ προβληματική» πολιτική στάση.