Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Ενταση βομβαρδισμών και επενδυτικών επαφών


Η Νούλαντ στο Κίεβο, ο Γιάτσενιουκ σε ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός με τον Βρετανό ομόλογό του
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός με τον Βρετανό ομόλογό του
ΚΙΕΒΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ- ΟΤΤΑΒΑ.--
Στην ουκρανική πρωτεύουσα έφτασε χτες το βράδυ, τοπική ώρα, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, ξεκινώντας διήμερη επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της ευρύτερης προώθησης των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή, στην οξυνόμενη ενδοϊμπεριαλιστική αναμέτρηση με την καπιταλιστική Ρωσία.
Την ώρα που η Νούλαντ προσγειωνόταν στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ είχε ήδη ολοκληρώσει τη δική του επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της οποίας συνάντησε τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. «Εκτιμάμε την προσωπική ανάμειξη του Προέδρου Ομπάμα και του αντιπροέδρου Μπάιντεν στη στήριξη του ουκρανικού λαού», δήλωσε ο Γιάτσενιουκ, περηφανευόμενος για τις «επίπονες» αλλά «απαραίτητες» μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ουκρανική κυβέρνηση ευνοώντας (και) τις αμερικανικές επενδύσεις και χαρακτηρίζοντας «ένα πρώτο βήμα» για τη διμερή επιχειρηματική συνεργασία το πρόσφατο Επιχειρηματικό Φόρουμ που έγινε τη Δευτέρα με τη συμμετοχή πάνω από 150 Αμερικανών επιχειρηματιών.
Από τη μεριά του, ο Ομπάμα εξέφρασε «αταλάντευτη στήριξη στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», επισημαίνοντας και τη δέσμευση των ΗΠΑ να διατηρηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μέχρι την «πλήρη εφαρμογή των υποχρεώσεών της που προκύπτουν από τις συμφωνίες του Μινσκ». Ταυτόχρονα, ο Ομπάμα παίνεψε το Κίεβο για τη «φιλόδοξη οικονομική ατζέντα μεταρρυθμίσεων» που διαθέτει όπως και τη «σθεναρή στάση της κυβέρνησης απέναντι σε λαϊκίστικα μέτρα που μπορεί να υπονομεύσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ουκρανίας».
Μετά τις ΗΠΑ, ο Γιάτσενιουκ βρέθηκε στον Καναδά όπου ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών και έγινε νέα πρόσκληση επενδυτών, για να δραστηριοποιηθούν στην αιματοβαμμένη πατρίδα του ουκρανικού λαού. Χτες, ο Γιάτσενιουκ έφτασε στο Λονδίνο όπου θα είχε ανάλογου περιεχομένου επαφές με το Βρετανό ομόλογό του, οΝτέιβιντ Κάμερον και έσπευσε να επισημάνει: «Αισθανόμαστε ότι στηρίζετε τον ουκρανικό λαό στον αγώνα του ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».
Τα αλισβερίσια του Γιάτσενιουκ με ιμπεριαλιστικά και επιχειρηματικά κέντρα συνεχίζονταν, ενώ στην ανατολική Ουκρανία ο λαός εξακολουθεί να νιώθει στο πετσί του τους ενδοϊμπεριαλιστικούς και ενδοαστικούς ανταγωνισμούς. Την προχτεσινή νύχτα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η Γκόρλοφκα έζησε ξανά πολύωρους βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα μάλιστα να σκοτωθεί μια γυναίκα και να τραυματιστούν ακόμα δυο άτομα.