Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

ΛΑΚΩΝΙΑ Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στη Νεάπολη Βοιών



Σε εξέλιξη ήταν μέχρι χτες το βράδυ μεγάλη φωτιά, που εκδηλώθηκε περίπου στις 03.40 τα ξημερώματα της Πέμπτης προς Παρασκευή, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε αγροτοδασική έκταση στο Φαρακλό Λακωνίας, στο βουνό πάνω από τη Νεάπολη Βοιών. Είναι χαρακτηριστικό πως η πυρκαγιά πέρασε το πρωί λίγο έξω από τη Νεάπολη και σε ορισμένα σημεία πλησίασε κατοικίες στα 200 μέτρα. Στον τόπο της καταστροφής βρισκόταν από νωρίς κλιμάκιο της ΚΟ Λακωνίας, με επικεφαλής το Γραμματέα της ΚΟΒ Μολάων, Λεωνίδα Δρεπανιά και τη δημοτική σύμβουλο («Λαϊκή Συσπείρωση») του Δήμου Μονεμβασιάς, Ελένη Αναγνωστοπούλου. Μέχρι χτες το απόγευμα, είχαν καταστραφεί αγροικίες και ποιμνιοστάσια. Ενας 58χρονος μόνιμος κάτοικος εξωτερικού πέθανε από ανακοπή καρδιάς, ενώ μαινόταν η φωτιά στην περιοχή.
Η φωτιά, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν, είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις, καίγοντας δασική έκταση και ελαιώνες, ενώ ζημιές έχει προκαλέσει και σε σπίτια. Οι φλόγες πέρασαν μέσα από τα χωριά Λάχι και Φαρακλό και προχώρησαν προς το χωριό Αγ. Νικόλαος. Η περιοχή που περικλείεται από τα τρία χωριά ήταν ένα πύρινο τρίγωνο. Με εντολή του Δήμου Μονεμβασιάς, έχουν εκκενωθεί προληπτικά τα χωριά Λάχι και Φαρακλό, καθώς και μία παιδική κατασκήνωση στο Λάχι.
Το μεσημέρι, το πύρινο μέτωπο είχε πλευρίσει από τα ανατολικά τη Νεάπολη, ενώ μπήκε μέσα στο χωριό Αγιος Νικόλαος κι έφτασε έως τη θάλασσα, όπου ακόμα και με καΐκια απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι για να σωθούν. Στις τρεις το μεσημέρι, οι φλόγες είχαν μπει σε ορισμένα σημεία μέσα στην πόλη της Νεάπολης. Το μεσημέρι εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας Νεάπολης, όπου είχαν μεταβεί κάτοικοι με αναπνευστικά προβλήματα λόγω του καπνού.
Νωρίτερα, εξελίχθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού 300 ανθρώπων σε παραλία του Αγίου Νικολάου. Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν στη Νεάπολη με σκάφη. Η πυρκαγιά απείλησε το χωριό Καστανιά, στο πίσω μέρος του βουνού.
Δύναμη της Πυροσβεστικής, με 120 πυροσβέστες, 50 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, έδινε από νωρίς το πρωί μάχη με τις φλόγες, για να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο. Το έργο των πυροσβεστών ήταν εξαιρετικά δύσκολο, γιατί πέραν του δύσβατου σημείου όπου έκαιγε η φωτιά, έπνεαν ισχυροί άνεμοι ισχύος εφτά με οκτώ μποφόρ που άλλαζαν συχνά κατευθύνσεις.
Πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου Καναντέρ προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση στο Φαρακλό όρος, στη Νεάπολη Λακωνίας. Σώοι εντοπίστηκαν ο πιλότος και ο συγκυβερνήτης.
  • Ανεξέλεγκτη μαινόταν και η πυρκαγιά ανάμεσα στον Πισσώνα και την Αφράτη της Εύβοιας. Οι φλόγες έφτασαν 20 μέτρα μακριά από τα σπίτια στο χωριό Αφράτι και η Πυροσβεστική με την Αστυνομία εκκένωσαν σπίτια στην αρχή του χωριού προληπτικά και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε άλλη περιοχή. Η κατάσταση ήταν κρίσιμη, μιας και το κυρίως μέτωπο της φωτιάς ήταν πολύ μεγάλο και βρισκόταν κοντά στο χωριό Αφράτι σε απόσταση 600 μέτρων. Στην περιοχή, οι άνεμοι ήταν πολύ ισχυροί και οι καπνοί είχαν καλύψει την ευρύτερη περιοχή. Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούσαν να δημιουργήσουν μια ζώνη προστασίας, αλλά οι φλόγες ήταν ιδιαίτερα μεγάλες.