Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ Αντιλαϊκά μέτρα χωρίς τέλος, με όχημα την «αναδιάρθρωση» του κρατικού χρέους


Η οικονομία στην Ελλάδα, η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και του κρατικού προϋπολογισμού καθώς και η κατάσταση που διαμορφώνεται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αποτελούν τους βασικούς άξονες του νέου κύκλου της αξιολόγησης από την τρόικα, που επανέρχεται στο προσεχές διάστημα στην Αθήνα.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν σε έκθεση που δημοσιοποίησε χτες εκτιμά πως η κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ, για το 2015 θα διαμορφωθεί από 2% μέχρι και 4%, ενώ προβλέπεται να συνεχιστεί και το 2016 με ρυθμό από 0,5% μέχρι 1,75%. Μάλιστα, για το 2015, προβλέπεται η επανεμφάνιση πρωτογενούς ελλείμματος, μέχρι και 1% του ΑΕΠ, σε μια εξέλιξη που είναι απόλυτα βέβαιο θα αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση και συμπληρωματικών αντιλαϊκών μέτρων.
Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκθεση είναι απόρροια του αιτήματος που κατέθεσε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για ένταξη στον «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας» (EMS) και βέβαια στο τρίτο μνημόνιο.

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη
Στη συνέχιση, με μεγαλύτερη ένταση, του γνώριμου αντιλαϊκού σκηνικού γύρω από τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, προχωρούν οι ιμπεριαλιστικοί Οργανισμοί, (Ευρωζώνη - ΔΝΤ).
Αποκαλυπτική είναι η έκθεση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία:
Το κρατικό χρέος θα φτάσει στο 165% του ΑΕΠ το 2020 και στο150% το 2022. Πρόκειται για το... «καλό» αντιλαϊκό σενάριο, το οποίο προϋποθέτει την πιστή εφαρμογή της ομοβροντίας των αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο.
Σε διαφορετική περίπτωση (αποκλίσεων από τα μνημόνια), το κρατικό χρέος θα φτάσει το 2020 στο 187% το 2020 και στο 176% του ΑΕΠ το 2022. Μάλιστα, σε αυτήν την περίπτωση, η πρόβλεψη της Κομισιόν διαμορφώνεται σε επίπεδα ψηλότερα και από αυτή του ΔΝΤ (170% του ΑΕΠ το 2022).
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε και επίσημα χτες αναφέρει: «Οι σημαντικές αστοχίες στην εφαρμογή του προγράμματος (δηλαδή του μνημονίου) τον τελευταίο χρόνο οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της χρηματοδοτικής ανάγκης - κατά περισσότερο από 60 δισεκ. ευρώ - που υπολογιζόταν μόλις πριν από μερικές βδομάδες». Τόσο η Κομισιόν, όσο και το ΔΝΤ, υπολογίζουν τις δανειακές ανάγκες (2015 - 2018) από 82 δισ. μέχρι 86 δισ. ευρώ». Επιπλέον το ΔΝΤ εκτιμά: «Οι προβλέψεις αυτές συνεχίζουν να υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους αποκλίσεων,υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει η ανάγκη για επιπρόσθετη περαιτέρω έκτακτη χρηματοδότηση με συνακόλουθη επιδείνωση της δυναμικής του χρέους».
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας,Ντ. Κάμερον, δήλωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της, εκφράζοντας την υποστήριξή του στην έκθεση που παρουσίασε το ΔΝΤ, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό κρατικό χρέος είναι «μη βιώσιμο».
Σε άλλη έκθεση, για τη γερμανική οικονομία, το ΔΝΤ επισημαίνει και κινδύνους για την Ευρωζώνη. «Για τη Γερμανία ο κίνδυνος είναι να μεταδοθεί η κρίση και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην οικονομική επέκταση», αναφέρει το ΔΝΤ και προσθέτει ότι «αυτό μπορεί να κάνει πιο αδύνατη την ιδιωτική κατανάλωση και να καθυστερήσει την ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων». Μάλιστα, στο «διά ταύτα», επανέρχεται στην «έγκαιρη ανάπτυξη» των εργαλείων της νομισματικής πολιτικής από την πλευρά της ΕΚΤ. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Γερμανία θα συνεχίσει να έχει μέτρια δυναμική ανάπτυξης, να ενθαρρύνει τις εξαγωγές και τις επιχειρήσεις να επενδύουν σε μηχανήματα και εξοπλισμό.

Η χρηματοδότηση - «γέφυρα»
Σε πρώτο πλάνο, προβάλλει η χρηματοδότηση - γέφυρα, ύψους 7 δισ. ευρώ, η οποία και θα αξιοποιηθεί από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τις άμεσες υποχρεώσεις, προς τους δανειστές. Προϋπόθεση για την εκταμίευση, είναι η ψήφιση των πρώτων «αντιλαϊκών μέτρων», που αναμενόταν χτες το βράδυ.
Για τη διευθέτηση του ζητήματος αναμένεται πιθανόν σήμερα Πέμπτη, να συνεδριάσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, το συμβούλιο Γιούρογκρουπ. Σύμφωνα με τον Βλ. Ντομπρόφσκις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει πως η καλύτερη δυνατή λύση είναι να διατεθούν δάνεια μέσω του EFSΜ αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι κάποια κράτη - μέλη εκτός Ευρωζώνης έχουν ήδη εκφράσει αντιρρήσεις και ανησυχίες. «Η χρήση του EFSM δεν είναι εύκολη επιλογή, αλλά δεν υπάρχουν προφανείς άλλες επιλογές», σημείωσε. Τα κεφάλαια αυτά θα επιστραφούν, από την ελληνική κυβέρνηση στον EFSF, όταν ολοκληρωθούν οι αντιλαϊκές διεργασίες για την υπογραφή του νέου μνημονίου και της δανεικής σύμβασης με τον ESM (που αποτελεί μηχανισμό αποκλειστικά των κρατών της Ευρωζώνης).
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, «πρότεινε» στην ελληνική κυβέρνηση της χρήση των «υποσχετικών» (IOUs) για τη χρηματοδότηση - γέφυρα, δήλωσε ο εκπρόσωπός του και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ισχυρίστηκε ότιδεν συνιστούν «μίνι-Grexit», αλλά ένα τεχνικό εργαλείο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί και αλλού, όπου υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας, όπως στην Καλιφόρνια.

Βολιδοσκοπήσεις από ΗΠΑ
O υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζ. Λιου θα επισκεφθεί σήμερα και αύριο τη Φραγκφούρτη, το Βερολίνο και το Παρίσι τις επόμενες δύο μέρες για συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία και στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε και της Γαλλίας, Μ. Σαπέν.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα για την Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς την ένα «θετικό βήμα» που θα βοηθήσει να υποστηριχθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη και η βιωσιμότητα του χρέους στη χώρα, σημειώνοντας ότι θα χρειαστεί να γίνει και άλλη δουλειά.
Δεν είναι τυχαία η χτεσινή αναφορά, του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, σύμφωνα με τον οποίο: «Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει περισσότερη διεθνή χρηματοδότηση από όση έλαβε ολόκληρη η Ευρώπη από το Σχέδιο Μάρσαλ των ΗΠΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων άφησε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μ. Γιέγκερ, επαναλαμβάνοντας ότι το «κούρεμα» χρέους δεν επιτρέπεται από τους κανόνες της ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι η Γαλλία ήταν το πρώτο κράτος της Ευρωζώνης, που επικύρωσε την αντιλαϊκή συμφωνία στη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής με χτεσινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.

Επενδυτικά πακέτα στους επιχειρηματίες
Μέτρα για την εμπροσθοβαρή και αποτελεσματική απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων άνω των 35 δισ. ευρώ έως το 2020 που θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία, ανακοίνωσε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ως έκτακτο μέτρο, για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων από το προηγούμενο ΕΣΠΑ (2007-2013), προτείνεται πρόωρη εκταμίευση του τελευταίου 5% καθώς και η εφαρμογή 100% ποσοστού συγχρηματοδότησης από την πλευρά της ΕΕ, δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή πόρων από τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό.
Οπως ανέφερε η Επίτροπος, αρμόδια για θέματα περιφερειακής πολιτικής, Κ. Κρέτσου«οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ζώνης του ευρώ είναι απολύτως αναγκαίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά πρέπει να συνοδεύονται από φιλόδοξες επενδύσεις». Και βέβαια πρόκειται για κεφάλαια, που αφορούν στις επενδύσεις των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Παράλληλα, το νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, και την αποκαλούμενη ρήτρα της «αιρεσιμότητας». Αυτό σημαίνει ότι οι εκταμιεύσεις για την εκτέλεση των έργων, έχουν ως όρο και προϋπόθεση τη «συμμόρφωση» με τις υποδείξεις της Κομισιόν στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου και βέβαια των μέτρων της «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας», που ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ.

Συνεχίζεται η «τραπεζική αργία»
Νέα παράταση μέχρι και σήμερα Πέμπτη δόθηκε με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ παράλληλα «διευρύνονται» οι τραπεζικές εργασίες που μπορούν να διενεργηθούν στα γκισέ των τραπεζών. Ειδικότερα στα υποκαταστήματα των τραπεζών που λειτουργούν μπορούν να πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων και οι εξής πράξεις:
-- Η καταβολή ποσού 120 ευρώ στους συνταξιούχους, στους οποίους δεν έχει καταβληθεί.
-- Οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων και τρεχουσών δόσεων από πιστωτικές κάρτας και από κάθε είδους δάνεια, οφειλών προς το Δημόσιο, για πληρωμές λογαριασμών (ΔΕΗ κ.ά.) σε ασφαλιστικούς οργανισμούς κ.ά.