Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Προειδοποιητικές βολές για τη ρευστότητα


Σε «κούρεμα» των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζικών ομίλων προχώρησε η ΕΚΤ - «Παγωμένο» παρέμεινε το όριο χρηματοδότησης μέσω του ELA
Η παράταση, όπως αναμενόταν, της λεγόμενης «τραπεζικής αργίας» ανακοινώθηκε χτες
Η παράταση, όπως αναμενόταν, της λεγόμενης «τραπεζικής αργίας» ανακοινώθηκε χτες
Το «κούρεμα» των εγγυήσεων επί των οποίων χορηγείται ρευστότητα στους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, αποφάσισε στη χτεσινή συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Παράλληλα, αποφάσισε να αφήσει «παγωμένο» στα σημερινά επίπεδα (88,6 δισ. ευρώ) το όριο της χρηματοδότησης μέσω του «έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας» (ELA). Πρόκειται για την κλιμάκωση των προειδοποιητικών βολών ενόψει των σημερινών συνεδριάσεων του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ αποφεύγει να κάνει αναφορά ως προς το ύψος του «κουρέματος», ωστόσο πηγές της ΕΚΤ σημείωναν ότι οι υπάρχουσες εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών, επαρκούν, για την ώρα, να καλύψουν τα όρια της παρεχόμενης ρευστότητας. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η ΕΚΤ αποφάσισε να περικόψει την αξία των παρεχόμενων εγγυήσεων σε ποσοστό μέχρι 18% ανάλογα με το είδος της εγγύησης, ή κατά 10% μεσοσταθμικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζιτών. Καθησυχαστικές ως προς τις εξελίξεις εμφανίζονται οι ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι υπάρχει ικανό απόθεμα εγγυήσεων. Για την ώρα, πάντως, η απόφαση της ΕΚΤ δεν έχει δρομολογήσει ζήτημα απόσυρσης της ρευστότητας που έχει διοχετευθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ
Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚΤ, σύμφωνα με την οποία:
-- Η χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει αντίκτυπο στις ελληνικές τράπεζες, καθώς οι εξασφαλίσεις που αυτές χρησιμοποιούν στο πλαίσιο της έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα βασίζονται σε σημαντικό βαθμό σε συνδεόμενα με τον δημόσιο τομέα περιουσιακά στοιχεία.
-- Γίνεται προσαρμογή των περικοπών αποτίμησης, οι οποίες εφαρμόζονται στα περιουσιακά στοιχεία που παρέχονται ως εξασφάλιση, στο πλαίσιο της έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα.
-- Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζαςπαρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές συνέπειες για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και τη διαμόρφωση των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη Ζώνη του ευρώ.
-- Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, τα οποία είναι διαθέσιμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το ζήτημα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών στην αυριανή συνεδρίαση.
Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή οι ελληνικές τράπεζες είναι «πλήρως ασταθείς». Πρόσθεσε ότι «για να επιστρέψει στην ομαλότητα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χρειάζεται ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για την Ελλάδα».
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον «οίκο αξιολόγησης» «Fitch», εάν δεν αποπληρωθεί το ομόλογο ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ (λήγει στις 20 Ιούλη), θα αποτελέσει εξέλιξη που ενδέχεται να οδηγήσει την ΕΚΤ στην απόφαση να σταματήσει να χορηγεί ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.
Σε κάθε περίπτωση, στα υπό εξέταση σενάρια της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας βρίσκεται και αυτό της στήριξης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, μέσω της παροχής εγγυήσεων από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM). Το ενδεχόμενο αυτό θα συνοδευτεί από ειδική επιμέρους συμφωνία και ρήτρες. Να σημειωθεί το γεγονός ότι μεγαλομέτοχος των τραπεζών εμφανίζεται σήμερα το ελληνικό δημόσιο, ενώ η τυχόν χασούρα θα μετακυλιστεί απευθείας στις πλάτες του λαού.

Παραμένουν τα κατεβασμένα ρολά
Σε αυτό το φόντο, παρατείνεται με υπουργική απόφαση για δύο μέρες (για σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη) η λεγόμενη «τραπεζική αργία», όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, μετά τη χτεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των εγχώριων τραπεζών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Δ. Μάρδα. Είναι φανερό ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες παρατάσεις, καθώς τα υπάρχοντα αποθέματα ρευστότητας βρίσκονται πλέον σε σημείο εξάντλησης.
Οπως ανέφερε ο Δ. Μάρδας, συντάσσεται και θα ανακοινωθεί νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τη λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων, η οποία θα περιλαμβάνει την παροχή διευρυμένων υπηρεσιών από το δίκτυο των τραπεζικών υποκαταστημάτων, χωρίς βέβαια να αίρονται οι περιορισμοί που επιδεινώνουν ραγδαία τη ζωή των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.
Η Λ. Κατσέλη επεσήμανε, επίσης, ότι θα εκτιμηθεί και η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ανάλογα θα κριθεί, εάν θα αλλάξουν οι αποφάσεις...

Παρατείνεται η δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΜ της Αθήνας
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, παρατείνεται μέχρι και την Παρασκευή 10 Ιούλη το μέτρο της δωρεάν μετακίνησης στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας (λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, τραμ), έπειτα από χτεσινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών.