Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Η Τουρκία «μπλέκεται» βαθύτερα και στην ένοπλη σύγκρουση


Η «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση αποτελεί όχημα για την προώθηση επικίνδυνων αντιλαϊκών σχεδιασμών

«Η επιχείρηση που ξεκίνησε σήμερα, δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός αλλά μια διαδικασία» δήλωνε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής ο Αχμέτ Νταβούτογλου, για να εξηγήσει ότι οι βομβαρδισμοί συριακών εδαφών από τουρκικά F-16 το ξημέρωμα της ίδιας μέρας ήταν μόνο η αρχή της «ενεργότερης» συμμετοχής της Τουρκίας στην αντιπαράθεση που μαίνεται στη Συρία και όλη την περιοχή.
Η απόφαση αυτή της Αγκυρας να εμπλακεί βαθύτερα, αυτοτελώς και ένοπλα στις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες που φουντώνουν ασταμάτητα στη Μέση Ανατολή, βεβαιώνει πως το κουβάρι των ανταγωνισμών περιπλέκεται ακόμα περισσότερο.
Το μακελειό που τη Δευτέρα 20 Ιούλη κόστισε τη ζωή σε 32 ανθρώπους στην πόλη Σουρούτς (στη τουρκο-συριακή μεθόριο), όπως και ο θάνατος ενός Τούρκου υπαξιωματικού στην Κίλις, στην ίδια περιοχή, περιστατικά που αποδίδονται και τα δύο στο «Ισλαμικό Κράτος», έδωσαν στην Αγκυρα την αφορμή να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση που όλα έδειχναν ότι ετοιμαζόταν εδώ και καιρό.
«Το πρόβλημα "Ντάες" (σ.σ. «Ισλαμικό Κράτος») αποτελεί απειλή κυρίως για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Οι διαστάσεις αυτής της απειλής μεγαλώνουν διαρκώς... θα λάβουν την κατάλληλη απάντηση» σημείωνε σε προχτεσινοβραδινή του ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Το οποίο στη συνέχεια διευκρίνιζε πως το υπουργικό συμβούλιο χορήγησε άδεια στις ΗΠΑ και τα άλλα μέλη του (διεθνούς «αντιτρομοκρατικού») «συνασπισμού» για «την ανάπτυξη επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις ενάντια στο "Ντάες"» και πρόσθετε ότι και η τουρκική Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει στις επιχειρήσεις αυτές.
Η ενίσχυση της τουρκικής «συμβολής» στη μάχη κατά του ΙΚ συζητήθηκε και στην τηλεφωνική επαφή που είχαν Ερντογάν - Ομπάμα, μετά την οποία ανακοινώθηκε και η «παραχώρηση» της αεροπορικής βάσης στο νότιο Ιντσιρλίκ για τις ανάγκες του συνασπισμού.
Ο πόλεμος που μαίνεται εδώ και μήνες σε Συρία και Ιράκ, αποκτά πλέον νέα χαρακτηριστικά, ενώ μια σειρά δυνάμεις αναζητούν αυξημένο «ρόλο» και στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», όπως το Ιράν, που μετά την πρόσφατη συμφωνία της Βιέννης, επανέρχεται στη διεθνή και περιφερειακή σκηνή με νέα «ορμή».