Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Διαχρονικά μηνύματα δοσμένα με μεράκι


Θεατρική παράσταση πάνω στο έργο «Η τιμή και το χρήμα» του Κ. Θεοτόκη, από το 4ο ΓΕΛ Αχαρνών

Μία όμορφη θεατρική παράσταση πάνω στο έργο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Η τιμή και το χρήμα» παρουσίασε, στο τέλος της σχολικής χρονιάς, η θεατρική ομάδα του 4ου ΓΕΛ Αχαρνών. Η πολλή και καλή δουλειά που προηγήθηκε για την προετοιμασία της, είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο τις πραγματικά εξαιρετικές ερμηνείες των παιδιών, αλλά και το άνοιγμα μιας μεγάλης κουβέντας γύρω από το περιεχόμενο του έργου και τις προεκτάσεις του στο σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο επιλέχτηκε από τα ίδια τα παιδιά, με αφορμή ένα απόσπασμά του στο βιβλίο Λογοτεχνίας και ότι η διασκευή του σε θεατρικό έγινε από τα ίδια. Επιπλέον, προστέθηκαν μουσική και τραγούδι, από τους «Μοιραίους» του Κ. Βάρναλη μέχρι παραδοσιακά τραγούδια. Οπως σημειώνει στο «Ρ» η εκπαιδευτικός Γ. Ρένεση, που είχε την επιμέλεια του προγράμματος, το έργο προσεγγίστηκε και από την πλευρά της λογοτεχνικής του αξίας, αλλά και από αυτή της πολιτικής οικονομίας, με πολλή κουβέντα για το ιστορικό πλαίσιο που γράφτηκε, στα πρώτα σκιρτήματα της εργατικής τάξης της χώρας, με ορατά τα απομεινάρια ενός συστήματος που πεθαίνει, αλλά και το περιεχόμενό του, που αφορά τη σχέση με το χρήμα, τους τοκογλύφους, τις διεξόδους, σε εποχές εκβιαστικών διλημμάτων όπως και η σημερινή.
Η εκπαιδευτικός αναφέρεται στις πολλές δυσκολίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη μία τέτοια προσπάθεια, αλλά και το χρέος του εκπαιδευτικού να πρωτοστατεί στο να αναδειχτούν αξίες στα παιδιά, να διαχυθούν στη σχολική κοινότητα. Κόντρα σε μία λογική που - τουλάχιστον - δεν επιδιώκει την επαφή των νέων με την Τέχνη και ειδικά εκείνη που υπηρετεί τον κοινωνικό μετασχηματισμό.
Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης γεννήθηκε το 1872 στην Κέρκυρα και το 1889 εγγράφηκε στη Σορβόνη για σπουδές φυσικομαθηματικών. Το 1895 παντρεύτηκε τη βαρόνη φον Μάλοβιτς, με την οποία απέκτησε μια κόρη, την οποία έχασαν το 1900, σε ηλικία 5 ετών. Ο Κ. Θεοτόκης πήρε μέρος στην Κρητική Επανάσταση και τον Πόλεμο του 1897, ενώ στη συνέχεια έφυγε για το Γκρατς της Αυστρίας και αργότερα για το Μόναχο, όπου και στράφηκε στο μαρξισμό. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Σοσιαλιστικού Ομίλου Κέρκυρας και κατόπιν του Αλληλοβοηθητικού Εργατικού Συνδέσμου Κέρκυρας, ενώ η στροφή του στα σοσιαλιστικά ιδανικά τον οδήγησαν στη ρεαλιστική γραφή.
Το έργο του «Η τιμή και το χρήμα», που πρωτοδημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περιοδικό «Νουμάς» το 1912, θεωρείται στη νεοελληνική πεζογραφία η πρώτη κοινωνική νουβέλα, που ξεφεύγει από τις γνωστές ειδυλλιακές αναπαραστάσεις μιας ζωής ήρεμης. Απηχεί τις σοσιαλιστικές του ιδέες και ξεφεύγει από το ασφυκτικό πλαίσιο της ηθογραφίας, που μέχρι τότε χαρακτήριζε την πεζογραφία. Στο έργο αυτό βασίστηκε επίσης η εξαιρετική και βραβευμένη ταινία «Η τιμή της αγάπης» (1984) της Τώνιας Μαρκετάκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη συγκεκριμένη εργασία - παράσταση ενέταξε στις εκδηλώσεις του για την Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών το τοπικό Παράρτημα Θρακομακεδόνων του ΕΣΥΝ, κάτω από το σύνθημα «Στους αγώνες της ζωής μου δε χρειάζομαι κανένα ναρκωτικό». Σε μια εκδήλωση όπου τα παιδιά πήραν και έδωσαν μηνύματα.
Στην ίδια εκδήλωση, που έγινε στις 27 Ιούνη, παρουσιάστηκε και ένα πολύ αξιόλογο και ενδιαφέρον πρότζεκτ, που εκπονήθηκε από μαθητές του 4ου ΓΕΛ Αχαρνών πάνω στις εξαρτησιογόνες ουσίες. Μέσα από αυτή, είχαν την ευκαιρία, με βάση τα πραγματικά δεδομένα, ιατρικά, κοινωνικά, τη διεθνή εμπειρία, να οδηγηθούν σε μία πραγματική εικόνα πάνω στο ζήτημα των ναρκωτικών, κόντρα στους αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς, να σκεφτούν ποιον τελικά συμφέρει η ναρκω-κουλτούρα. Μάλιστα, με βάση και την έρευνά τους, τέθηκαν αναπόφευκτα στην κρίση τους οι θιασώτες της αποποινικοποίησης και η προπαγάνδα τους.