Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Νέα ευρήματα στο ναυάγιο του «Μέντορα»


Δελτίο Τύπου εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού για τα νέα ευρήματα που βρέθηκαν στο ναυάγιο του «Μέντορα» στα Κύθηρα. Οι έρευνες υποστηρίχθηκαν αποκλειστικά από τον Κυθηραϊκό Ερευνητικό Σύνδεσμο. Στην έρευνα συμμετείχαν ακόμη μέλη της ομάδας έρευνας του ναυαγίου των Αντικυθήρων, που χρησιμοποιούσαν συσκευές κλειστού κυκλώματος παροχής αέρα, οι οποίες δίνουν πολύ μεγαλύτερο χρόνο κατάδυσης σε σχέση με τις συμβατικές καταδύσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, πέραν των γνωστών γλυπτών που μετέφερε ο «Μέντωρ», υπήρχαν και άλλες αρχαιότητες, που ίσως να είχαν περισυλλεγεί από την ομάδα που δραστηριοποιούταν γύρω από το λόρδο Ελγιν.
Η έρευνα διήρκεσε από τις 26 Ιούνη έως τις 12 Ιούλη. Η ανασκαφή επικεντρώθηκε στο δυτικό όριο του σωζόμενου τμήματος του σκαριού του πλοίου και προς την πλώρη του, στην περιοχή όπου το 2013 είχαν εντοπιστεί τα δύο θραύσματα αιγυπτιακών γλυπτών και με στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο συνεχίζουν να υπάρχουν κατάλοιπα του πλοίου και φυσικά να ελεγχθεί η ύπαρξη ευρημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ετσι, ανελκύθηκαν αντικείμενα που σχετίζονται με τη διαβίωση και τη λειτουργία του πλοίου, όπως ο δίσκος μίας ξύλινης τροχαλίας και μία ακέραιη γυάλινη κλεψύδρα, αρκετά θραύσματα πιάτων και σκευών καθημερινής χρήσης, αλλά και προσωπικά αντικείμενα, όπως μία γυάλινη διακοσμητική σφραγίδα που φέρει το γράμμα «Β» ή ακόμα ένα οστέινο πιόνι σκακιού και θραύσματα οστέινου χτενιού.
Ακόμα, βρέθηκαν τρεις αρχαίες λαβές ροδιακών αμφορέων (κατά μία πρώτη εκτίμηση χρονολογούνται στον 3ο αι. π.Χ.), οι δύο από τις οποίες είναι ενσφράγιστες, καθώς και ένα μικρό ακέραιο λίθινο αγγείο.