Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Μεθοδεύει ενεργότερη ανάμειξη στο Παλαιστινιακό


Εισήγηση Μογκερίνι για «φόρμουλα» επανέναρξης συνομιλιών Ισραηλινών - Παλαιστινίων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--
Μία νέα «φόρμουλα» συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ανάμεσα σε μεγάλες διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ανάλογη με εκείνη των μαραθώνιων, σύνθετων διαπραγματεύσεων της ομάδας των 5 μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας (Ομάδα των 5+1), που οδήγησαν στην πρόσφατη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αναζητά για το Παλαιστινιακό η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.
Η νέα αυτή «πρωτοβουλία» της ΕΕ σημειώνεται στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών της να διασφαλίσει πρωταγωνιστική δράση στη Μέση Ανατολή, στον ανταγωνισμό της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως τις ΗΠΑ. Ανάλογες επιδιώξεις υπηρετεί π.χ. και η «ενεργότερη» εμπλοκή που στοχεύει να έχει στο Κυπριακό. Την προηγούμενη βδομάδα, βρέθηκε στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ τις επόμενες μέρες καταφτάνει και η ίδια η Μογκερίνι, για να συζητήσει όχι μόνο το Κυπριακό, αλλά και το πώς η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ θα «αξιοποιηθεί» ως «γέφυρα» σύνδεσης της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

«Δημιουργία πιο θετικού περιβάλλοντος»
Σε εισήγηση που κατέθεσε στο προχτεσινό συμβούλιο των 28 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η Μογκερίνι σημείωσε ότι θα πρέπει να αναζητηθεί ένα νέο φόρουμ αναβίωσης των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που έχουν επισήμως σταματήσει από τον Απρίλη του 2014, παρόμοια με την Ομάδα των 5+1 που είχε συγκροτηθεί για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η ίδια πρόσθεσε, πάντως, ότι δε σκοπεύει να υποκαταστήσει ή να αντικαταστήσει άλλους «θεσμούς», όπως το λεγόμενο Κουαρτέτο για το Μεσανατολικό που έχουν φτιάξει από το 2002 οι ΟΗΕ - ΕΕ - ΗΠΑ και Ρωσία, με τελευταίο απεσταλμένο τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.
Η Μογκερίνι επισήμανε ότι η αναβίωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαπραγμάτευσης θα πρέπει να γίνει στη βάση «δίκαιης, βιώσιμης λύσης δύο ανεξάρτητων κρατών», τονίζοντας ότι «η κατάσταση στο έδαφος δεν μπορεί να συνεχιστεί και όποιος το πιστεύει έχει ψευδαισθήσεις». Πρόσθεσε ότι ένα νέο περιφερειακό και διεθνές πλαίσιο διαπραγμάτευσης είναι «απαραίτητο για τη δημιουργία ενός πιο θετικού περιβάλλοντος». Σε κάθε περίπτωση, η ίδια σημείωσε ότι θα επανέλθει στο θέμα, ετοιμάζοντας νέα σχετική εισήγηση τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, την οποία θα παρουσιάσει σε επόμενο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, από την πλευρά τους, σημείωσαν σε ανακοίνωσή τους την ίδρυση μίας ανεξάρτητης και δημοκρατικής Παλαιστίνης που θα συμβιώνει ειρηνικά με το Ισραήλ, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από εκείνην των δύο ανεξάρτητων κρατών», επειδή «το περιφερειακό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης και της συνεχιζόμενης ριζοσπαστικοποίησης και διάδοσης της τρομοκρατίας, κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη τερματισμού της σύρραξης».