Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ενδοϊμπεριαλιστικές «συγχορδίες» και ορδές επενδυτών


Στην αντεπίθεση πέρασε ο Πρόεδρος Ομπάμα, απαντώντας σε συνέντευξη Τύπου στον «πόλεμο» του Κογκρέσου, με αφορμή τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα...
Στην αντεπίθεση πέρασε ο Πρόεδρος Ομπάμα, απαντώντας σε συνέντευξη Τύπου στον «πόλεμο» του Κογκρέσου, με αφορμή τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Η κρίσιμη επίτευξη διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στα συμφέροντα αμερικανικών, ευρωενωσιακών, ρωσικών, ασιατικών και πολλών άλλων μονοπωλίων, φαίνεται πως βρίσκει «συσπειρωμένους» τους ηγέτες ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και Ρωσίας,Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς στην περίπτωση της Τεχεράνης δείχνουν να παραμερίζουν τις ενδοϊμπεριαλιστικές διαφορές που έχουν σε άλλα μέτωπα... (Ουκρανία, ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, διεύρυνση του ΝΑΤΟ κ.λπ.)
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, αργά το βράδυ της Τετάρτης, σε συνέντευξη Τύπου, επιχειρηματολόγησε ενάντια στους πολέμιους της συμφωνίας που κλείστηκε την Τρίτη στη Βιέννη, σημειώνοντας ότι «η μόνη εναλλακτική λύση απέναντι σε μια διπλωματική συμφωνία θα ήταν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή». Τόνισε ότι το βασικό κριτήριο για να αξιολογήσει κανείς τη συμφωνία είναι εάν εμποδίζει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και όχι εάν θα κάνει το Ιράν να αλλάξει την παλιά συμπεριφορά του. «Δε στοιχηματίζουμε στην αλλαγή της συμπεριφοράς του Ιράν», είπε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι η συμφωνία θα εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Πολλές φορές αναφέρθηκε στη «δύναμη της διπλωματίας» έναντι του πολέμου, για να επισημάνει πως μία τέτοια τακτική συνεννόησης με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως «η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν κ.ά., είναι απαραίτητη για την επίλυση και άλλων κρίσεων όπως ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία». Για μία ακόμη φορά, ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι θα ασκήσει βέτο σε περίπτωση που το Κογκρέσο επιχειρήσει να εμποδίσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης, απορρίπτοντας ή προκαλώντας προβλήματα στην εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας.
Παράλληλα, ο Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν,ευχαριστώντας τον για το «σημαντικό ρόλο της Μόσχας» στην επίτευξη της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, συμφωνώντας αμφότεροι να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την εφαρμογή της αλλά και τη συνεργασία τους σε άλλα πεδία όπως ο πόλεμος στη Συρία...
Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πρόεδρος Πούτιν φέρεται πως σημείωσε τις σημαντικές επιπτώσεις της συμφωνίας στη Βιέννη, τονίζοντας ότι «ικανοποιεί τα συμφέροντα» της «διεθνούς κοινότητας», περιορίζει τη διάδοση των πυρηνικών όπλων και επιτρέπει την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Στο μεταξύ, «χορός» επενδυτών στήνεται εντός και εκτός Ιράν από τα μονοπώλια που ορέγονται ένα κομμάτι από την πίτα των αγορών, που αναμένεται να ανοίξουν οι ιρανικές αρχές σε κάθε τομέα οικονομίας και βιομηχανίας με πρώτους ωφελημένους τις μεγάλες εταιρείες αεροναυπηγικής, αυτοκινητοβιομηχανίας, πετροχημικής βιομηχανίας, κ.λπ. Χτες, για παράδειγμα ανακοινώθηκε πως θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 του μήνα στη Βιέννη «Διεθνής Επενδυτική Συνδιάσκεψη» Ιράν - ΕΕ, ενώ την Κυριακή μεταβαίνει στην Τεχεράνη και ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Συμβολή στην «ασφάλεια» βλέπει και η Αθήνα
Την επίτευξη της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα χαιρέτισε χτες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί καθοριστική συμβολή στις διεθνείς προσπάθειες για πυρηνικό αφοπλισμό. Ακόμα, η Αθήνα εκτιμά ότι η συμφωνία «ενισχύει τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια», η Ελλάδα επιδιώκει ενεργότερη ένταξή της στην επιχείρηση «προάσπιση της ασφάλειας» επιχειρηματικών και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, στην ευρύτερη περιοχή.