Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Μαίνεται ασίγαστη η σφοδρή αντιπαράθεση


Νούλαντ και Ποροσένκο διατράνωσαν τη σημασία του «συντονισμού» των δράσεων ανάμεσα σε Κίεβο - Ουάσιγκτον

Η πτώση του «Μπόινγκ» και ο θάνατος 298 ανθρώπων ακριβώς πριν ένα χρόνο αξιοποιήθηκε πολύμορφα στην αντιπαράθεση (φωτ. από το σημείο της τραγωδίας)
Η πτώση του «Μπόινγκ» και ο θάνατος 298 ανθρώπων ακριβώς πριν ένα χρόνο αξιοποιήθηκε πολύμορφα στην αντιπαράθεση (φωτ. από το σημείο της τραγωδίας)
ΚΙΕΒΟ.--
Την πολλοστή της επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποίησε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, γνωστή για το ρόλο της στη «σύσφιξη» των ουκρανικών σχέσεων με την Ουάσιγκτον, καθώς συνεχίζεται σφοδρή η ευρύτερη ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση, στο πλαίσιο της οποίας συγκρούονται ρωσικά μονοπωλιακά συμφέροντα με αντίστοιχα δυτικά, όχι μόνο αμερικανικά.
Στη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, η Νούλαντ επισήμανε - σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ουκρανικής προεδρίας - ότι βασικός στόχος της επίσκεψής της ήταν «η ανταλλαγή απόψεων, η ενημέρωση για την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Ρωσία και η επιβεβαίωση της στήριξης των ΗΠΑ στην αυστηρή υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ». Πρόσθεσε ασφαλώς ότι η Ουάσιγκτον μένει πιστός «εταίρος» της Ουκρανίας, ως προς «την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την πάλη κατά της διαφθοράς», εννοώντας ασφαλώς μέτρα σε αγορά εργασίας, φορολογικό σύστημα και αποκρατικοποιήσεις, από τις οποίες το αμερικανικό κεφάλαιο προσδοκά πολλαπλά οφέλη, ώστε να εδραιώσει την παρουσία του στην καρδιά της Ευρώπης. Σ' αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, την τελευταία βδομάδα έγιναν μια σειρά διμερείς επενδυτικές συναντήσεις, ενώ συνεδρίασε και η «Ομάδα Εργασίας για την Ενεργειακή Ασφάλεια» που έχουν συγκροτήσει οι δύο πλευρές.
Ο Ποροσένκο τόνισε ότι «ο συντονισμός των ενεργειών μας με τις ΗΠΑ είναι ζωτικά σημαντικός», μιλώντας κι αυτός για την προσήλωση της Ουκρανίας στις συμφωνίες του Μινσκ, αν και στο Ντονμπάς καταγράφονται καθημερινά δεκάδες παραβιάσεις τους και συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί από σημεία που ελέγχει ο ουκρανικός στρατός. Για το προηγούμενο 24ωρο, υπήρξαν καταγγελίες και για το θάνατο μιας γυναίκας, από βομβαρδισμούς εναντίον κατοικημένων περιοχών στο Ντονέτσκ.
Στο μεταξύ, ξεκίνησε στην ουκρανική Βουλή η συζήτηση του σχεδίου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, που ως προς το «ειδικό καθεστώς» που προβλέπει για τις ανατολικές επαρχίες, αντιδρούν έντονα οι αρχές των δύο «Λαϊκών Δημοκρατιών» της περιοχής. Πάντως, χτες, έγινε γνωστό ότι η Βουλή θα συνεχίσει κανονικά τις συνεδριάσεις της όλο το καλοκαίρι, χωρίς διάλειμμα, ώστε να είναι δυνατόν ανά πάσα στιγμή να παρθούν και αποφάσεις σε θέματα «εθνικής σημασίας» (βλ. κατάσταση στα ανατολικά).
Τέλος, Αυστραλία, Μαλαισία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ουκρανία κατέθεσαν στο ΣΑ του ΟΗΕ αίτημα συγκρότησης διεθνούς δικαστηρίου για τα αίτια της πτώσης του «Μπόινγκ» στην Ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιούλη 2014, για την οποία συχνά - πυκνά γίνεται λόγος για στοιχεία που μιλούν για συντριβή από την ουκρανική ή τη ρωσική πλευρά.