Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΠΑΣΟΚ Προτάσεις για τη «λειτουργία της αγοράς»


Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτοαπέστειλε χτες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, με «προτάσεις αντιμετώπισης του θέματος που έχει δημιουργηθεί στην αγορά με τις επιταγές, τις συναλλαγματικές και τα γραμμάτια».
Αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Οι αρνητικές συνέπειες της "τραπεζικής αργίας", στην οικονομία και την αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Η κυβέρνηση που με τους χειρισμούς της οδήγησε στην κρίση αυτή, οφείλει να λάβει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα σοβαρά προβλήματα για την οικονομία, τις επιχειρήσεις (και ειδικά τις μικρομεσαίες) και το εμπόριο. Χαρακτηριστικό είναι το θέμα με τις επιταγές, τις συναλλαγματικές και τα γραμμάτια. Από τις 20 Ιουλίου και εάν δεν πληρωθούν, σφραγίζονται και μετά την περίοδο 30 ημερών γίνεται η σχετική αναγγελία από τις Τράπεζες στον "Τειρεσία"».
«Ομως οι βίαιες αλλαγές των όρων λειτουργίας της αγοράς αυτό το διάστημα», συνεχίζει η Φ. Γεννηματά, «έχουν οδηγήσει πολλούς πολίτες σε αδυναμία πληρωμής. Γεγονός όμως που οφείλεται στους απρόβλεπτους και εξωγενείς παράγοντες που επέφερε το capital control και δεν αποτελεί παραβίαση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και των κανόνων της συναλλακτικής πίστης».
Σε αυτήν τη βάση, στο ΠΑΣΟΚ προτείνουν την υιοθέτηση της εξής «ρύθμισης»: «Ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες κατά τη λήξη τους, συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή, των οποίων η έκδοση/λήξη τους είναι μέχρι τις 31/10/2015, εφόσον εξοφληθούν μέχρι τις 31/12/12015, δεν αναγγέλλονται και κατά συνέπεια δεν καταχωρούνται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, που λειτουργούν για λογαριασμό των τραπεζών».
Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών,Δ. Μάρδα, στην πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Λ. Κατσέλη, και στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα.