Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Με διαδικασίες που ξεπερνούν ακόμα και τις απαράδεκτες διαδικασίες του «κατεπείγοντος» η ψήφιση του πρώτου εφαρμοστικού πολυνομοσχεδίου του νέου μνημονίου

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΨΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ESM»

Με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ και με διαδικασίες τόσο συνοπτικές που ξεπέρασαν σε ταχύτητα ακόμα και τη γνωστή απαράδεκτη διαδικασία του «κατεπείγοντος», εγκρίθηκε χτες το μεσημέρι από τις 4 συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης, το πρώτο εφαρμοστικό πολυνομοσχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την επιβολή του τρίτου μνημονίου.
Ενδεικτικό των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν ήταν ότι ακόμα και στη διάρκεια των ψηφοφοριών επί του νομοσχεδίου, κανείς δεν ήξερε ποιος ψηφίζει τι. Συγκεκριμένα, ενώ θα έπρεπε να ρωτηθεί ξεχωριστά ο κάθε εισηγητής για την ψήφο του κόμματός του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κριτσωτάκης που προήδρευε στις Επιτροπές στη φάση εκείνη, ρώτησε γενικά αν «ψηφίζεται το νομοσχέδιο», για να αποφανθεί αμέσως μετά «ψηφίζεται κατά πλειοψηφία»!
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος σχολιάζοντας αυτές τις καταστάσεις επισήμανε: «Για μια ακόμη φορά είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, γιατί και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όποτε επρόκειτο να φέρουν μνημόνια, τα έφερναν με τη συγκεκριμένη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Βεβαίως, η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το μνημόνιο του Τσίπρα το φέρνει με διαδικασίες υπερταχείας, δηλαδή, ακόμα πιο μεγάλης σύντμησης των όλων διαδικασιών για να μην μπορέσουμε με επάρκεια να τοποθετηθούμε στα συγκεκριμένα ζητήματα». Πρόσθεσε πως «το μεγάλο "επίτευγμα" της κυβέρνησης του Τσίπρα, της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το τεράστιο μπλοκ πολιτικών δυνάμεων, που στρατεύεται σήμερα για την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου και από την άλλη μεριά η αποθράσυνση των φασιστών της Χρυσής Αυγής.
Αυτή είναι πραγματικά μια τεράστια "επιτυχία" και εδώ θα πρέπει να σταθεί όρθιο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, να απαντήσει και στις δύο αυτές προκλήσεις».
Κατά τα άλλα, οι εργασίες στη συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών ξεκίνησαν με την ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, ο οποίος έχοντας ως βάση το γνωστό ψευτοδίλημμα «μνημόνιο ή χρεοκοπία», ανέφερε ότι «είναι μια δύσκολη συμφωνία. Είναι μια συμφωνία που μόνο ο χρόνος θα δείξει αν είναι οικονομικά βιώσιμη».
Προσπαθώντας να πείσει ότι υπάρχουν και καλές πτυχές για το λαό, στην πραγματικότητα περιέγραψε ζητήματα που αφορούν τη διασφάλιση μεγαλύτερης κρατικής στήριξης του εγχώριου κεφαλαίου, όπως το περιβόητο «επενδυτικό πρόγραμμα Γιούνκερ» και η «πολύ πιο ισχυρή υπόσχεση (..) ότι μετά από την πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς θα υπάρχει μια συζήτηση για το χρέος».
Οσον αφορά το λεγόμενο «ανεξάρτητο» ταμείο στο οποίο θα περάσει όλη η κρατική περιουσία, λίγο πολύ παρουσίασε ως επιτυχία ότι «αυτό το ταμείο θα είναι στην Ελλάδα με ελληνική διεύθυνση και τη συμμετοχή της Κομισιόν» και ότι «ένα κομμάτι αυτού του Ταμείου θα είναι για επενδυτικούς σκοπούς, δηλαδή, θα φτιαχτεί ένα επενδυτικό ταμείο για να μπορέσει η Ελλάδα να ξεπληρώνει το χρέος της»...