Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ενα πανόραμα από κομπρεμί και τριβές με «πυξίδα» τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Σταθερά στο επίκεντρο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η προσπάθεια αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης, μέσω βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Σταθερά στο επίκεντρο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η προσπάθεια αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης, μέσω βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Το πανόραμα των πεδίων στο εξωτερικό, όπου ανοίγεται ησυγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛπασχίζοντας για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των εγχώριων μονοπωλίων, παρουσίασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. Ο ίδιος τόνισε για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση έβαλε στη συζήτηση για την παραπέρα διαχείριση του κρατικού χρέους τηγεωπολιτική πτυχή της υπόθεσης. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η κυβέρνηση έβαλε στο τραπέζι των αντιλαϊκών παζαριών με τους «εταίρους» της το «χαρτί» της ακόμα πιο βαθιάς εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Στην οικονομική διπλωματία, η κυβέρνηση έχει προωθήσει ήδη μια σειρά συμφωνίες για λογαριασμό του κεφαλαίου, αναπτύσσοντας σχέσεις με χώρες από την Αίγυπτο και το Αμπού Ντάμπι ως το Ιράν και την Κίνα. Ειδικά για την Αίγυπτο, ανήγγειλε επίσκεψη εκεί του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, ως καλεσμένος του Αιγύπτιου Προέδρου για τα εγκαίνια της νέας Διώρυγας του Σουέζ, στα κατασκευαστικά σχέδια της οποίας η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει ζητήσει να μετάσχουν και ελληνικά κεφάλαια.
Στη λεγόμενη «ενεργειακή διπλωματία», ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε κατά σειρά στα σχέδια κατασκευής του αγωγού ΤΑP (θα μεταφέρει αζέρικο αέριο μέσω Τουρκίας), των κάθετων αγωγών από Ελλάδα προς τα Βαλκάνια και του αγωγού «East Med», με παράλληλη πόντιση καλωδίου ηλεκτρικού ρεύματος, που θα φέρνει καύσιμο από Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο και μέσω Κρήτης δυτικότερα στην Ευρώπη.
Σημειωτέον, ο Ελληνας ΥΠΕΞ δεν έδειξε να ασπάζεται τόσο... ένθερμα την υπόθεση του λεγόμενου αγωγού «Turkish Stream», ο οποίος σχεδιάζεται να μεταφέρει ρωσικό καύσιμο μέσω Τουρκίας και Ελλάδας στις ευρωενωσιακές αγορές και ο οποίος είχε προβληθεί ιδιαίτερα το προηγούμενο διάστημα από την ελληνική κυβέρνηση. Αλλωστε, παρέπεμψε με νόημα στις συμφωνίες για το δεύτερο Βόρειο Αγωγό («Nord Stream»), που θα μεταφέρει επιπλέον ρωσικό αέριο στην ΕΕ μέσω Γερμανίας.
Επίσης, επέμεινε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να παίζει ρόλοδιαμεσολαβητή και διαιτητή σε διεθνείς αντιπαραθέσεις, να«μεταφέρει μηνύματα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Μίλησε, επίσης, για ανοίγματα γενικά στην Αραβική Χερσόνησο, αλλά και την παραπέρα ανάπτυξη καλών σχέσεων με τον αμερικανικό παράγοντα.
Ποντάρει, εξάλλου, και στη λεγόμενη «θρησκευτική διπλωματία», εξ ου και το φθινόπωρο προωθεί την υλοποίηση «πρωτοβουλίας» - διεθνούς διάσκεψης για την «προστασία» θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Θέμα που μπορεί να αποτελέσει ένα από τα προσχήματα για την εξαπόλυση ανοιχτής πολεμικής δράσης του ευρωατλαντικού άξονα με πρόσχημα τους τζιχαντιστές.

Τουρκία και Κυπριακό
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ο Ν. Κοτζιάς εστίασε στην επανεκκίνηση της συζήτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Παρατήρησε, ωστόσο, ότι υπάρχουν δυσκολίες, καθώς στη γείτονα δεν υπάρχει προσώρας σταθερή κυβέρνηση και διάγει μεταβατική φάση.
Στο Κυπριακό, επεσήμανε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ακιντζί και η γενιά του είναι ίσως η τελευταία που μπορεί να δώσει λύση. Ως προϋποθέσεις επίλυσης έβαλε από τη μία οι Τουρκοκύπριοι να έχουν το «μέγιστο δυνατό» των δικαιωμάτων, οι δε Ελληνοκύπριοι να νιώθουν ασφαλείς με την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Παραπέρα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χιαστί συνομιλιώνμεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας, τουρκοκυπριακής ηγεσίας, Ελλάδας και Τουρκίας.

Η «ενδοχώρα των Βαλκανίων»
Εξειδικεύοντας στα μέτωπα της Βαλκανικής, ο υπουργός Εξωτερικών της συγκυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ έκανε κατ' αρχήν την εκτίμηση ότι τα προηγούμενα χρόνια, λόγω κινήσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων, «χάθηκε η ενδοχώρα των Βαλκανίων», μια κρίσιμη διέξοδος δηλαδή για εγχώρια λιμνάζοντα κεφάλαια.
Υποστήριξε πως έχουν καλλιεργηθεί «δυνατές σχέσεις» με τη Βουλγαρία, με «δυνατότητα παραπέρα αναβάθμισής τους», καθώς επίσης και ότι οι δύο χώρες σχηματίζουν τρίγωνο συνεργασίας με τηΡουμανία.
Για το Κόσσοβο, απαντώντας σε κριτική που δέχτηκε για πρόσφατες δηλώσεις του, οι οποίες οδηγούν σε «ντε φάκτο» αναγνώριση του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου, επανέλαβε ότι εφαρμόζει όσα δρομολόγησαν οι... «προηγούμενοι», στη γνωστή λογική της «συνέχειας του κράτους» που φυσικά ασπάζεται η κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς». Εξέφρασε δε και την ενόχλησή του για την αντίδραση της κυβέρνησης της Σερβίας, αφήνοντας και σπόντες για «πλάτες» που βάζει το Βελιγράδι στα Σκόπια, στην αντιπαράθεση με την Αθήνα για το όνομα και άλλα ζητήματα. «Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία του Κοσσόβου, η αναγνώρισή του ωστόσο έχει σειρά δυσκολιών» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς.
Για την ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι η Αθήνα έχει «διάθεση συμβιβασμού» για το όνομα, στη βάση ενός «έντιμου συμβιβασμού, βάσει αρχών και της εφαρμογής του Δικαίου. Συμπλήρωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν ήδη 11 ΜΟΕ, ενώ μπορούν να εκκινήσουν και άλλα. Δρομολογούνται, μάλιστα, συναντήσεις διευθυντών υπουργείων των δύο κρατών προς προώθηση των μέτρων. Είπε πως το φθινόπωρο αναμένεται στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ και πως υπάρχει ένα «παραθυράκι» για εύρεση λύσης στο όνομα ως το Πάσχα του 2016, με κατάληξη σε ένα κοινά αποδεκτό όνομα για όλες τις χρήσεις.
Τέλος, για την Αλβανία και στο φόντο ζητημάτων που έχει εγείρει η αλβανική αστική τάξη, π.χ. για μεγαλύτερο μερίδιο από τουςυδρογονάνθρακες στο Βόρειο Ιόνιο, ο Ελληνας ΥΠΕΞ προχώρησε σε μια παραδοχή ότι από «τεχνικό λάθος» στα σχέδια που εμφάνισε η ελληνική κυβέρνηση, αναπαριστώντας το «οικόπεδο» υπ' αριθμόν 1 που παραχωρείται σε ιδιώτες για έρευνα και εκμετάλλευση, σε μια γωνιά του πιάνει και ένα κομμάτι αλβανικών χωρικών υδάτων. Πρόσθεσε ότι στην επίσκεψή του πρόσφατα στα Τίρανα, ο Αλβανός ομόλογός του έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ότι εγείρει τέτοια ζητήματα υποκινούμενος από άλλες, τρίτες χώρες (όπως π.χ. η Τουρκία). Κατέληξε ότι πρόταση της Αθήνας είναι στο προοίμιο του υπάρχοντος Συμφώνου Φιλίας μεταξύ των δύο κρατών, που έχει υπογραφεί από το 1996, να συμπεριληφθούν ορισμένα ζητήματα όπως η λήξη τυπικά του «εμπολέμου» μεταξύ των δύο χωρών, όπως ζητεί η αλβανική πλευρά. Δε θα περιλαμβάνεται, όμως, το ζήτημα καθορισμού ΑΟΖ των δύο χωρών, διαβεβαίωσε ο Ν. Κοτζιάς, ζητώντας προφανώς η Αθήνα μια ισχυρότερη κατοχύρωση.