Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Πρώτα το μνημόνιο και μετά οι εκλογές διαμηνύουν οι κυβερνητικοί εταίροι


Ακόμη και εντός της ημέρας τοποθετούν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού νεότερες πληροφορίες, χωρίς βέβαια να μπορεί να αποκλειστεί κατηγορηματικά ότι θα πάρουν λίγο περισσότερο χρόνο τα παζάρια για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν μέχρι να επιτευχθεί η νέα αντιλαϊκή συμφωνία ακόμη και χωρίς την κυβερνητική πλειοψηφία.
Μετά τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, που φέρεται να είπε ότι θα συνεχίσει μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών, ανάλογο μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μιλώντας στον «ΑΝΤ1».
Ο Π. Καμμένος ξεκίνησε λέγοντας ότι η απόφαση για το νέο πρόγραμμα «πάρθηκε μετά από εκβιασμό», για να καταλήξει ότι «θα πρέπει να υπογραφεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν ώστε να φύγει η χώρα από τη σφαίρα του εκβιασμού». Δηλαδή θα ξεφύγουμε από τον «εκβιασμό», υπογράφοντας τον «εκβιασμό»! Αυτό και αν είναι νοητικό άλμα.
«Εγώ λέω να προχωρήσουμε σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας», ανέφερε, προσθέτοντας πως «από τη στιγμή που θα υπογραφεί η συμφωνία θα πάμε σε εκλογές», τις οποίες προσδιόρισε για Σεπτέμβρη με Οκτώβρη. Όπως είπε, μετά την υπογραφή της συμφωνίας «υπάρχουν δύο δρόμοι. Ή θα αποφασίσουν να στηρίξουν την κυβέρνηση οι βουλευτές ή θα πάμε σε εκλογές».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης τάχθηκε υπέρ ενός κυβερνητικού σχήματος που θα εξυπηρετήσει την υπογραφή του μνημονίου, ενώ απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εκλογών, με το επιχείρημα ότι αυτό συναρτάται από πολλούς παράγοντες. «Δεν πρέπει να έχουμε μία κυβέρνηση που θα είναι απλώς εκλογική. Στόχος της, με τη νέα της σύνθεση, θα πρέπει να είναι να βάλει το νερό στο αυλάκι. Φυσικά, ο χρόνος των εκλογών αποφασίζεται από τον πρωθυπουργό, αλλά εξαρτάται και από τη συμπεριφορά πολλών παραγόντων στο εσωτερικό και το εξωτερικό», δήλωσε στο «Mega».
Ο Δ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην υπογραφή της συμφωνίας και στην απομάκρυνση του Grexit από το λεξιλόγιο της ευρωπαϊκής συζήτησης. «Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός θα κρίνει πότε θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος δήλωσε στον «ΣΚΑΪ» ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση στο εσωτερικό του κόμματος ή φυγή προς τα εμπρός μέσω εκλογών γιατί τα «δύσκολα» είναι μπροστά. Όπως είπε, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε αφορούσε την προηγούμενη αξιολόγηση, ενώ το επόμενο διάστημα θα πρέπει να περάσουν δυσκολότερα νομοθετήματα, «μεγαλύτερης αντικοινωνικότητας».