Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ Στα «γεμάτα» η συζήτηση για την «εμβάθυνση» της Ευρωζώνης

Τις θέσεις τους για την «εμβάθυνση» της Ευρωζώνης καταθέτουν οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Γαλλίας, επιδιώκοντας η καθεμιά τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση των μονοπωλίων που εκπροσωπούν

Τις θέσεις τους για την «εμβάθυνση» της Ευρωζώνης καταθέτουν οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Γαλλίας, επιδιώκοντας η καθεμιά τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση των μονοπωλίων που εκπροσωπούν

Στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, εντός και εκτός ΕΕ, η συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης και τη λεγόμενη «πορεία εμβάθυνσης της ΟΝΕ» έχει ανοίξει πλέον στα «γεμάτα», γεγονός που αποτυπώνεται όλο και πιο ανάγλυφα στις σελίδες του διεθνούς Τύπου και στις σχετικές παρεμβάσεις κυβερνητικών αξιωματούχων μιας σειράς ισχυρών καπιταλιστικών κέντρων.
Ιδιαίτερο βάρος δίνει, όπως είναι φυσικό, ο διεθνής Τύπος στην πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Γάλλου Προέδρου, Φρ. Ολάντ, ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συμμετάσχει σε μια «ισχυροποιημένη οργάνωση» της Ευρωζώνης, μιλώντας ευθέως για τη δημιουργία μιας «κυβέρνησης της Ευρωζώνης».
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Le Journal du Dimanche», η Γαλλία είναι έτοιμη να συγκροτήσει, μαζί με τις χώρες που θα το επιθυμούσαν, μια «εμπροσθοφυλακή» προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ αναφερόμενος στις εξελίξεις της περασμένης βδομάδας, υπογράμμισε ότι «η Ευρωζώνη κατάφερε να επαναβεβαιώσει τη συνοχή της με την Ελλάδα. Για πολλούς, η ποιότητα των γαλλογερμανικών σχέσεων έπαιξε ρόλο. Το ευρωπαϊκό πνεύμα επικράτησε».
Προχωρώντας ένα βήμα ακόμη, ο Φρ. Ολάντ πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να παραμείνουμε σ' αυτό. Πρότεινα να επιστρέψουμε στην ιδέα του Ζακ Ντελόρ για μια κυβέρνηση της Ευρωζώνης και να προσθέσουμε σ' αυτήν ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό, καθώς και ένα κοινοβούλιο για να διασφαλίσουμε το δημοκρατικό έλεγχο»...
Την ίδια στιγμή που η Γαλλία επιθυμεί να βελτιώσει τη θέση της μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης «ARD», παραμένει σταθερή στη θέση που λέει πως στο ελληνικό χρέος μπορεί μεν να επιτευχθεί κάποια μορφή «ελάφρυνσης», όχι όμως και ένα «κούρεμα». «Αυτό δε γίνεται στη νομισματική ένωση», επισημαίνει η Μέρκελ, ενώ σε ό,τι αφορά το Grexit, σημειώνει ότι η επιλογή ήταν στο τραπέζι, «αλλά εμείς αποφασίσαμε για μια άλλη επιλογή».
Παράλληλα, άσκησε κριτική στην Ελλάδα, ότι οι κυβερνήσεις της ανέβαλαν για πολύ καιρό τις μεταρρυθμίσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τις φήμες που θέλουν την ίδια και τον υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, να έχουν διαφορετικές απόψεις για την ελληνική κρίση, η Μέρκελ δήλωσε ότι διαμάχη για την πορεία στην κρίση με την Ελλάδα δεν υπάρχει: «Σε μένα δεν ήρθε κανείς να μου ζητήσει την παραίτησή του», δηλώνει και προσθέτει ότι «ο υπουργός Οικονομικών τώρα θα κάνει τις διαπραγματεύσεις, όπως κι εγώ».
Αντίστοιχα, υποβαθμίζει και τις υποθέσεις περί διαμάχης μεταξύ του Β. Σόιμπλε και του αντικαγκελάριου Ζ. Γκάμπριελ: «Εμείς τώρα θα εργαστούμε από κοινού στο συνασπισμό, αλλά και στο κόμμα»σημειώνει, ενώ ερωτώμενη σε σχέση με τις διαρροές από τους βουλευτές του κόμματός της κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής για το ελληνικό πρόγραμμα, περιορίζεται να δηλώσει ότι «υπάρχει η πλειοψηφία και μόνο αυτό μετράει».
Την ίδια ώρα, στην ιστοσελίδα της «Deutche Welle», σε κείμενο με τίτλο «Η Γερμανία θα παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις», επισημαίνεται πως η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν και πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο δανειακό πακέτο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, Μ. Γέγκερ. Οσο και να διαρκέσουν πάντως, όπως επισημαίνεται, η γερμανική πλευρά «θα παρακολουθεί πάρα πολύ προσεκτικά την όλη διαδικασία» και αν προκύψει η αναγκαιότητα, ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, θα δραστηριοποιηθεί αναλόγως...
Την ίδια στιγμή, πάντως, που ο Φρ. Ολάντ τοποθετείται υπέρ της δημιουργίας μιας κυβέρνησης της Ευρωζώνης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας, Κρ. Βιρτς, αναφερόμενη στην «εθνική κυριαρχία» της Ελλάδας στο πλαίσιο της τρίτης δανειακής συμφωνίας, είπε πως όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν παραχωρήσει μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας σε κεντρικά ευρωπαϊκά όργανα.
Τέλος, σε σχέση με το ενδεχόμενο «Grexit», δήλωσε ότι «το θέμα αυτό ετέθη σε μια συγκεκριμένη συγκυρία και θα πραγματοποιούταν μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης. Το ζητούμενο τώρα είναι να εφαρμοστούν τα όσα έχουν συμφωνήσει τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης από κοινού. Το ένα μέρος των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων μέτρων έχει ήδη υλοποιηθεί από την Ελλάδα την περασμένη Τετάρτη. Το δεύτερο μέρος απομένει να εφαρμοστεί μεθαύριο».