Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Στραγγαλίζουν τα νοσοκομεία οι ελλείψεις προσωπικού


Επικίνδυνη η κατάσταση στα νοσοκομεία ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο Κρήτης και «Μαμάτσειο» στην Κοζάνη. 
Ερωτήσεις βουλευτών του ΚΚΕ

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου
Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου
Το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τη μείωση των κλινών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ)έφεραν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Γιώργος Λαμπρούλης και Σταύρος Τάσσος.
Στην Ερώτηση αναφέρεται: «Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Η ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ καλύπτει, στο επίπεδο της τριτοβάθμιας γιατρο-νοσηλευτικής περίθαλψης, όλα τα περιστατικά της Κρήτης, καθώς επίσης και αρκετών νησιών. Ενώ ο Οργανισμός Λειτουργίας του Νοσοκομείου προβλέπει 13 κλίνες Εντατικής Θεραπείας, εν μέσω καλοκαιριού σταμάτησε να λειτουργεί μία κλίνη και υπάρχει άμεσος κίνδυνος να κλείσει άλλη μία. Η αιτία είναι η αυξανόμενη υποστελέχωση της ΜΕΘ.
Συγκεκριμένα, μια νοσηλεύτρια της ΜΕΘ με ειδικότητα διαιτολόγου μετακινήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Νοσοκομείου, καλύπτοντας την εκεί έλλειψη διαιτολόγου και η μείωση του προσωπικού θα συνεχίσει με την αποχώρηση άλλων τριών εργαζομένων στους δύο επόμενους μήνες, λόγω ολοκλήρωσης της εργασιακής τους σύμβασης. Ετσι, οι 13 κλίνες Εντατικής Θεραπείας θα μειωθούν στις 11, με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό για το νοσοκομείο και τις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της Κρήτης και των εξυπηρετούμενων νησιών».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τον υπουργό να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με τις ανάγκες του εξυπηρετούμενου πληθυσμού και του συνόλου των εγκαταστημένων κλινών Εντατικής Θεραπείας.

Στην Κοζάνη
Επικίνδυνη είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται και στο «Μαμάτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης, για το οποίο επίσης οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου κατέθεσαν Ερώτηση για τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Οπως αναφέρουν, «επικίνδυνη μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί για το λαό της ΠΕ Κοζάνης η λειτουργία του "Μαμάτσειου" Γενικού Νοσοκομείου, γιατί καθημερινά οξύνονται τα προβλήματα λειτουργίας του, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό. Ζητήματα τα οποία έχει αναδείξει το ΚΚΕ και στη Βουλή με πρόσφατες Ερωτήσεις (1658/08-04-2015 και 2572/14-5-2015), χωρίς, όμως, δυστυχώς οι απαντήσεις του υπουργείου να δίνουν θετική διέξοδο στην εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου.
Συγκεκριμένα, δέκα ειδικευόμενοι γιατροί στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου, σε πρόσφατη ανοιχτή τους επιστολή, καταγγέλλουν ότι η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών - Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων Παθολογικής (09.00 - 15.00) γίνεται αποκλειστικά από ειδικευόμενους γιατρούς, χωρίς την επίβλεψη ειδικού, κάτι το οποίο κρίνεται εκτός από παράνομο και επικίνδυνο.
Το πρόβλημα προέκυψε λόγω της λειτουργίας της Παθολογικής με δύο ειδικούς γιατρούς, μετά τη μετακίνηση του ειδικού παθολόγου από το ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών), οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση και τη νοσηλεία του ήδη μεγάλου αριθμού των νοσηλευομένων ασθενών στην Παθολογική Κλινική. Επίσης, στο πρόγραμμα εφημεριών του Ιούλη 2015 της Παθολογικής Κλινικής υπάρχουν μέρες ακάλυπτες, που συνεπάγεται αδυναμία λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής και του Ιατρείου Επειγόντων Περιστατικών για τις αντίστοιχες ημέρες».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε: Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών. Να λειτουργούν Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία σε διαφορετικό χώρο από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, για την ασφαλέστερη, ομαλότερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Να εξασφαλιστεί η αυτόνομη ύπαρξη Τμήματος Επειγόντων Καρδιολογικών Περιστατικών, καθώς αποτελούν το 40% των περιστατικών του ΤΕΠ Παθολογικής και είναι αυτά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

"Ριζοσπάστης" Τρίτη 28 Ιούλη 2015