Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Χρεοκοπούν συνειδητά το λαό για τα κέρδη των μονοπωλίων


Η τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλου, στη συζήτηση στην Ολομέλεια


Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού επισήμανε:
«Τι τόνισε ο πρωθυπουργός, για παράδειγμα; Οτι μετά από 6 μήνες σκληρή διαπραγμάτευση αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι να σας επιβάλουν - έτσι είπατε - ένα σκληρό πρόγραμμα το οποίο δεν πιστεύετε.
Δηλαδή, με αυτόν τον τρόπο εξαργυρώνετε την εμπιστοσύνη που σας έδειξε η πλειοψηφία του ελληνικού λαού; Μα, αυτό είναι ένας ξεπεσμός!
Από την άλλη μεριά, αυτό το οποίο ισχυρίστηκε ο κ. πρωθυπουργός έρχεται σε αντίφαση με τον ισχυρισμό του ότι στάθηκε η κυβέρνηση όρθια, κάνοντας ένα δύσκολο συμβιβασμό. Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο επιχαίρετε ως κυβέρνηση για το γεγονός ότι οδηγείτε το λαό στη φτώχεια και στην εξαθλίωση και μάλιστα τον οδηγείτε με ένα υψηλό, όπως είπατε, αίσθημα περηφάνιας.
Βεβαίως, ο πρωθυπουργός κατέφυγε και σε ψέματα. Γιατί είναι ψέμα, είναι απάτη ο ισχυρισμός ότι τα προαπαιτούμενα είναι πολύ μικρότερα από το πακέτο Γιούνκερ. Δεν μπορείς να συγκρίνεις το πακέτο Γιούνκερ με τα προαπαιτούμενα. Πρέπει να συγκρίνεις το πακέτο Γιούνκερ με το σύνολο του νέου μνημονίου - τέρας, το οποίο θα ακολουθήσει τη συμφωνία. Και αυτό, βεβαίως, δε συγκρίνεται, είναι ασύγκριτο!
Επίσης, είναι και ο μύθος, τον οποίο επανέλαβε πάλι ο πρωθυπουργός, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει παραστρατήσει από τις αρχές, τα ιδανικά της. Αλήθεια, ποια ιδανικά είχε η ΕΟΚ των μονοπωλίων, η ΕΟΚ που ακόμη και η προδικτατορική ΕΔΑ την έλεγε "λάκκο των λεόντων"; Από ποιες ιδρυτικές αρχές έχει παραστρατήσει;

Η ΕΕ πράγματι αλλάζει, γίνεται πιο αντιδραστική
Βεβαίως, έχει δίκιο ο πρωθυπουργός ότι μετά τη 12η Ιουνίου η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλάζει. Δεν αλλάζει, όμως, επειδή ήσασταν εσείς. Μην βλέπετε τον εαυτό σας στο μεγεθυντικό καθρέφτη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλάζει, γίνεται πιο αντιδραστική. Γιατί τι έχουμε τότε; Εχουμε την Εκθεση των πέντε προέδρων, για να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο η οικονομική, δημοσιονομική, νομισματική και χρηματοοικονομική ενοποίηση της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Δηλαδή, θα υπάρχουν ακόμη πιο αυστηροί και υποχρεωτικοί κανόνες, αυξημένος έλεγχος και μέτρα εποπτείας, με αυτόματους μάλιστα μηχανισμούς διόρθωσης και επιβολής της πειθαρχίας.
Ολη αυτή η συζήτηση γίνεται σε συνθήκες όψιμων αντιθέσεων στην ΕΕ, στην ίδια την Ευρωζώνη, με τη Γερμανία να θέλει να επιβάλει μία πολύ πιο αυστηρή Ευρωπαϊκή Ενωση, μια πολύ πιο αυστηρή Ευρωζώνη στο όνομα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και δε διστάζει να κάνει ακόμη και κύκλους, πυρήνες πολλαπλών ταχυτήτων στην ίδια την Ευρωζώνη, με το σκληρό πυρήνα και τις χώρες περιφέρειας.
Επίσης, από την άλλη μεριά έχουμε τη στάση της Γαλλίας και της Ιταλίας που βγαίνουν αποδυναμωμένες απ' αυτήν την κατάσταση, που θέλουν μια πιο ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική, όχι βέβαια για να μην πάρουν μέτρα λιτότητας. Ισα - ίσα, και ο Ολάντ και ο Ρέντσι έχουν εφαρμόσει το τελευταίο χρονικό διάστημα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, συγκεκριμένες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στην αγορά εργασίας, στο δημόσιο τομέα στο όνομα των μεταρρυθμίσεων.
Φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ο πρωθυπουργός ότι η στάση της Γαλλίας και της Ιταλίας είναι στάση που αναδεικνύει το "προοδευτικό" αυτών των δυνάμεων. Γι' αυτό ακριβώς έχουν και η Γαλλία με την Ιταλία τη στήριξη των ΗΠΑ. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Δραγασάκης, ευχαρίστησε τους Αμερικανούς για τη στάση την οποία έδειξαν στη διαπραγμάτευση στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης.
Βεβαίως, όλα αυτά τα κάνετε κάτω από τον ισχυρισμό ότι θέλετε να σώσετε την Ελλάδα, την πατρίδα, τη χώρα. Αυτόν τον ισχυρισμό είχαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν πρωτοτυπείτε. Ομως, στο όνομα του να σώσετε τη χώρα οδηγείτε το λαό στην καταστροφή, στη χρεοκοπία. Ποιους σώζετε, λοιπόν; Σώζετε τα μονοπώλια, τους επιχειρηματικούς ομίλους, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την αστική τάξη στη χώρα και το σύστημά της, το καπιταλιστικό σύστημα.
Αρα, λοιπόν, στο όνομα της σωτηρίας του καπιταλιστικού συστήματος, αυτού του βάρβαρου και εκμεταλλευτικού συστήματος, οδηγείτε το λαό στη χρεοκοπία. Και η δύσκολη επιλογή που είχατε να κάνετε ανάμεσα στη Σκύλλα του νέου μνημονίου και στη Χάρυβδη της άτακτης χρεοκοπίας είναι και οι δύο επιλογές εντός των πλαισίων του καπιταλιστικού δόγματος ανάπτυξης, της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια δεν υπάρχει έξοδος διαφυγής προς όφελος του λαού. Η μόνη διέξοδος διαφυγής είναι η ανατροπή αυτής της κατάστασης, αυτού του συστήματος».

Ψηφίζουν τα μνημόνια και ζητάνε και «τα ρέστα»
Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτο, τόνισε: «Σας είχαμε θέσει το πρωί ορισμένα ερωτήματα. Στη δευτερομιλία σας, προσπαθήσατε με εύσχημο τρόπο να αποφύγετε να απαντήσετε. Φτάσατε με περίσσιο πολιτικό θράσος να ισχυριστείτε ότι το ΚΚΕ βάζει πλάτη στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ.
Μα, εσείς βάζετε πλάτη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας από κοινού τους μνημονιακούς νόμους. Τους δώσατε το δικαίωμα να βγαίνουν οι Νεοδημοκράτες αλλά και του ΠΑΣΟΚ οι βουλευτές να υπερασπίζονται τάχα μου δήθεν την αγροτιά. Αν είναι δυνατόν! Εσείς τους δώσατε αυτό το δικαίωμα, η κυβέρνηση η δική σας.
Ισχυριστήκατε ότι η εξυγίανση θα γίνει με τα 25 δισεκατομμύρια της νέας συμφωνίας και όχι με τη νέα Οδηγία. Τότε γιατί την έχετε ως προαπαιτούμενο; Και ποιος σας λέει ότι θα προλάβετε να κάνετε την εξυγίανση των τραπεζών μέσα στο φθινόπωρο και δεν θα γίνει το νέο έτος; 'Η και γιατί, στο κάτω - κάτω της γραφής, δεν θα χρησιμοποιήσετε αυτό το όπλο ως εκβιασμό για τον κόσμο; "Αποδέξου γρήγορα τα μέτρα τα αντιλαϊκά, τα μνημονιακά, για να γίνει γρήγορα η εξυγίανση των τραπεζών και η ανακεφαλαιοποίηση, για να μην πάμε στις καταθέσεις, για να μην υπάρξει το bail in".
Τα ουσιαστικά, όμως, τα οποία σας θέσαμε και στα οποία δεν απαντήσατε, είναι τα εξής, κύριε υπουργέ.
Πρώτο ζήτημα. Τι μέτρα θα πάρετε για όλους αυτούς οι οποίοι έβγαλαν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό; Θα πάρετε κανένα μέτρο για όλους αυτούς; Αυτοί έχουν και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο. Τα "capital control" δεν τα βάλατε για τους μεγαλοκαταθέτες, τα βάλατε για τους μικροκαταθέτες, οι οποίοι θα βγουν χαμένοι από αυτήν τη διαδικασία. Οι άλλοι που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό - με την άδειά σας - στα πλαίσια της ελευθερίας κίνησης κεφαλαίου δεν θα έχουν καμία συνέπεια; Ετσι με αυτόν τον τρόπο θα τη χτυπήσετε τη διαφθορά, όπως ισχυρίζεστε;
Δεύτερο ζήτημα. Σας ρωτήσαμε τι θα γίνει σε περίπτωση εφαρμογής της Οδηγίας με τις καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Εξαιρούνται, ναι ή όχι, από την προστασία; Συμμετέχουν στο "bail in" οι καταθέσεις των ασφαλιστικών ταμείων; Των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων, των δήμων, συμμετέχουν ή όχι; Συμμετέχουν στην εξυγίανση των τραπεζών αυτές οι καταθέσεις. Θα κουρευτούν; Βεβαίως θα κουρευτούν.
Σας λέμε: Ποιος εγγυάται τις μικρότερες καταθέσεις των 100.000 ευρώ; Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων με το 1,8 δισ. που έχει; Αυτό εγγυάται τις καταθέσεις, όταν θα πρέπει να συμμετέχει και το ΤΕΚΕ στο αντίστοιχο ποσό της ανακεφαλαιοποίησης και της εξυγίανσης; Αρα θα πέσει ακόμη χαμηλότερα το όριο προστασίας των μικροκαταθέσεων. Με ποιον τρόπο, λοιπόν, εγγυάστε όλα αυτά τα ζητήματα;

Για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
Θα ήθελα να βάλω και δυο ζητήματα σε σχέση με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ισχυριστήκατε ότι είναι προ τετελεσμένων γεγονότων. Δεν έχετε δίκιο, κύριε υπουργέ. Το ξέρετε πολύ καλά από τις 20 του Φλεβάρη ότι μέσα στα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που θα κάνετε ήταν να καταθέσετε το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Υπήρχαν διαφορετικές προτάσεις σε μια σειρά σημαντικά ζητήματα; Βεβαίως.
Για παράδειγμα το άρθρο 9/77. Υπάρχει μια διαφορετική διατύπωση. Ποια διατύπωση επέλεξε η κυβέρνησή σας; Τη χειρότερη διατύπωση επέλεξε. Τη διατύπωση που λέει ότι παραμένει η αναλογία 2/3 προς όφελος των τραπεζών και 1/3 προς όφελος των εργαζομένων και των λοιπών όταν πρόκειται να γίνει πλειστηριασμός. Αυτό όχι μόνο το διατηρείτε, αλλά το κάνετε ακόμη χειρότερο. Μειώνετε στο 25% και βάζετε και ένα 10% σε διάφορες μη προνομιούχες απαιτήσεις. Για ποιο, λοιπόν, σκοπό το κάνατε αυτό; Για να εξυπηρετήσετε και να διασφαλίσετε πρώτα και κύρια τα συμφέροντα των τραπεζών. Γι' αυτό ακριβώς θα γίνονται οι πλειστηριασμοί - διευκολύνετε τους πλειστηριασμούς - με βάση την εμπορική αξία και όχι την αντικειμενική αξία. Αρα, τα ακίνητα θα συγκεντρωθούν πιο γρήγορα στα χέρια των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Αντίστοιχη εικόνα διευκόλυνσης και στήριξης επί της ουσίας των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων είναι και η επόμενη διάταξη για την οποία έγινε πολύ μεγάλη κουβέντα, για το ζήτημα της καθιέρωσης της έγγραφης διαδικασίας. Αυτό ποιον εξυπηρετεί; Εξυπηρετεί τον πιο αδύνατο ή τον πιο δυνατό σε μια δικαστική μάχη; Εξυπηρετεί τον πιο δυνατό γιατί έχει το οργανωμένο λογιστήριο, το οργανωμένο δικηγορικό γραφείο και είναι σε βάρος του πιο αδύναμου, όπως άλλωστε τονίζει και σε ανακοίνωσή του και ο ίδιος ο Αρειος Πάγος. Αρα, ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο η θέση του δυνατού διαδίκου, δηλαδή η θέση του μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου σε βάρος του αδύνατου. Βεβαίως, μέσα σε αυτά τα πλαίσια πετάτε απέξω τους μικροδικηγόρους, τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, προς όφελος των μεγάλων δικηγορικών γραφείων.
Αρα, και τα δύο άρθρα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου δεν είναι αποσπασματικά, δεν είναι διάσπαρτα, δεν είναι ατάκτως ερριμμένα, αλλά στοχεύουν και τα δύο στο να θωρακίσουν τις ανάγκες και τα συμφέροντα των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, τα οποία εσείς ως κυβέρνηση πιστά υπηρετείτε και στο όνομα της προστασίας αυτών των συμφερόντων εξακολουθείτε να θυσιάζετε ακόμη περισσότερο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Μία είναι η διέξοδος
Γι' αυτό το λόγο, όχι μόνο τα καταψηφίζουμε, αλλά, καταθέσαμε και αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας και επί της αρχής και επί των άρθρων. Βεβαίως, δεν φτάνει αυτό για να αλλάξει η κατάσταση. Για να αλλάξει η κατάσταση χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα χειραφετημένο, ριζοσπαστικό, εργατικό - λαϊκό κίνημα, που δεν θα αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση απλά και μόνο επειδή δεν θα μπορεί να προστατεύσει τις πρώτες κατοικίες από τον πλειστηριασμό. Γιατί αυτό είπε και ο εισηγητής σας: "Αν δεν τις προστατεύσουμε, θα τις προστατεύσει το κίνημα". Δηλαδή, αντιπολίτευση στον εαυτό σας κάνετε; Ούτε αυτό δεν μπορείτε να εγγυηθείτε;
Αρα, εμείς θέλουμε ένα ταξικό, οργανωμένο, εργατικό - λαϊκό κίνημα, το οποίο θα στοχεύει στην απόκρουση αυτής της πολιτικής, θα στοχεύει στις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων και θα οδηγεί σε γενικότερες ρήξεις και ανατροπές, βάζοντας στο επίκεντρο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού και όχι την ικανοποίηση των αναγκών του καπιταλιστικού κέρδους».