Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΓΙΑ «ΣΧΕΔΙΟ Β» «Εναλλακτικά» σχέδια για λογαριασμό του κεφαλαίου


Την ώρα που μπαίνουν στην τελική ευθεία τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς για την τελική διαμόρφωση του τρίτου μνημονίου, μπόλικος κουρνιαχτός σηκώνεται από αστικά επιτελεία γύρω από την αποκάλυψη «εναλλακτικών» σχεδίων αστικής διαχείρισης που «έτρεχε» το προηγούμενο διάστημα μαζί με συνεργάτες του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, σχετικά με τη δημιουργία ενός «Σχεδίου Β», ενός «παράλληλου τραπεζικού συστήματος» ως απάντηση στις «έξωθεν ασφυκτικές πιέσεις», με τη διευκρίνιση μάλιστα ότι το εν λόγω σύστημα θα μπορούσε «με το πάτημα ενός κουμπιού» να χρησιμεύσει ως εργαλείο για το πέρασμα στη «νέα δραχμή». Μια εξέλιξη, δηλαδή, που θα προέκυπτε - και ενδέχεται να προκύψει και στο μέλλον - ως αποτέλεσμα των ευρύτερων αντιθέσεων στην Ευρωζώνη και την οποία εξετάζει έτσι κι αλλιώς ένα τμήμα του εγχώριου κεφαλαίου.

Τι προέβλεπε το «Σχέδιο Β»
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», το οποίο επαληθεύθηκε χτες μετά τη δημοσιοποίηση του σχετικού ηχογραφημένου αποσπάσματος, ο Γ. Βαρουφάκης, μίλησε για τα παραπάνω στις 16 Ιούλη (δέκα μέρες αφότου είχε παραδώσει το υπουργείο Οικονομικών) σε επενδυτές και στελέχη διάφορων «hedge funds», σε ένα διάλογο με συντονιστή των Ν. Λάμοντ, πολιτικό των Βρετανών Συντηρητικών και πρώην υπουργό Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Τζ. Μέιτζορ.
Εκεί ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «πριν κερδίσουμε τις εκλογές, ο πρωθυπουργός(σ.σ. ο Αλ. Τσίπρας)πριν γίνει πρωθυπουργός, μου είχε δώσει το πράσινο φως να επινοήσω ένα "Σχέδιο Β". Συγκρότησα μια ομάδα πέντε ανθρώπων και εργαζόμασταν από τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου».
Περιγράφοντας τι προέβλεπε αυτό, σημείωσε: «Με βάση τα ηλεκτρονικά φορολογικά στοιχεία των πολιτών, σχεδιάζαμε να δημιουργήσουμε αποθεματικούς λογαριασμούς (reserve accounts) που θα συνδέονταν με κάθε φορολογικό αρχείο. Αυτό θα μας επέτρεπε να δίνουμε αριθμούς PIN σε όλους τους φορολογούμενους και να συγκροτήσουμε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα για πληρωμές, αφού έκλειναν οι τράπεζες λόγω της επιθετικής πολιτικής της ΕΚΤ.
Οι φορολογούμενοι και οι δημόσιοι οργανισμοί θα μπορούσαν να κάνουν μεταφορές χρημάτων και πληρωμές.Αυτοί οι λογαριασμοί θα ήταν σε ευρώ, αλλά με το πάτημα ενός κουμπιού θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μια νέα δραχμή».
Παρακάτω αναφέρει ότι καθώς «η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ελέγχεται από την τρόικα», ο ίδιος διόρισε έναν παιδικό του φίλο, καθηγητή πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια: «Μια εβδομάδα αφού πήγαμε στο υπουργείο, με κάλεσε και μου είπε πως αυτός ελέγχει τα μηχανήματα, αλλά το λογισμικό ελέγχεται από την τρόικα (...) Αποφασίσαμε να χακάρει το υπουργείο μου, ώστε να αντιγράψει το φορολογικό σύστημα και να μπορέσει να δουλέψει για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του παράλληλου τραπεζικού συστήματος».
Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη, «ήμασταν έτοιμοι, να πάρουμε το πράσινο φως από τον πρωθυπουργόόταν έκλεισαν οι τράπεζες (...) να ενεργοποιήσουμε αυτό το σύστημα», ωστόσο όπως αναφέρει τελικά δεν έλαβε ποτέ εντολή για εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, μάλιστα, ακούγεται στο ίδιο απόσπασμα να λέει ότι αν βγει δημόσια κάτι από αυτά που λέει, θα το διαψεύσει.
Μετά τη δημοσιοποίηση του παραπάνω διαλόγου, ο Γ. Βαρουφάκης επιχείρησε αρχικά να τον διαψεύσει, αναφέροντας ότι είναι «εντυπωσιασμένος από τη φαντασία των συκοφαντών του». Χτες, ωστόσο, επανήλθε, με ανάρτηση στην προσωπική του ιστοσελίδα, αναφέροντας ότι «κατ' εντολή του πρωθυπουργού, επέβλεπε ομάδα εργασίας η οποία, με συντονιστή τον καθηγητή James K. Galbraith, επεξεργαζόταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της κυβέρνησης από τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων και των γνωστών σχεδίων εξώθησης της χώρας εκτός ευρωζώνης», χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «καθαρή συκοφαντία» την προσπάθεια ΜΜΕ «να τη σκιαγραφήσουν ως ομάδα που "συνωμοτούσε" για να επαναφέρει εθνικό νόμισμα».
Ο Τζ. Γκαλμπρέιθ, από την πλευρά του, αναφέρει ότι συνεργάστηκε με τον Γ. Βαρουφάκη «από τον Φεβρουάριο έως τις αρχές Ιουλίου (...) ως συντονιστής ομάδας εργασίας που σχεδίαζε μέτρα έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση έξωθεν ασφυκτικών πιέσεων προς την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων και κινήσεων που μπορεί να στόχευαν την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ (...) Σε καμία περίπτωση η ομάδα εργασίας δεν πρότεινε έξοδο της χώρας από το ευρώ (...) Οι εργασίες μας αφορούσαν την έκδοση ρευστότητας (IOU) σε ευρώ ή κινήσεις που έπρεπε να γίνουν σε περίπτωση που κάποιοι προσπαθούσαν να εκδιώξουν την χώρα από το ευρώ».
Σημειώνει ακόμα ότι η εν λόγω ομάδα «δεν είχε καμία απολύτως επαφή με μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας των οποίων οι απόψεις απείχαν από τις δικές μας».

Ερευνες και μηνύσεις...
Στο μεταξύ, κατεπείγουσα Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων από υπαλλήλους, καθώς και εσωτερικό έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τυχόν παράνομη ή αδικαιολόγητη λήψη δεδομένων από αυτά διέταξε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.
Παράλληλα, στη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστούν, όπως όλα δείχνουν, οι δυο μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον πρόεδρο του κόμματος «Τελεία», Απ. Γκλέτσο και τον δικηγόρο Π. Γιαννόπουλο, με τις οποίες ζητείται η παραπομπή του Γ. Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς του το τελευταίο εξάμηνο στη διαπραγμάτευση με τους «εταίρους».


Αντιδράσεις άλλων κομμάτων για τις «αποκαλύψεις» Βαρουφάκη
Αντιδράσεις προκλήθηκαν στα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, περί προεργασίας ενός «σχεδίου Β» για προετοιμασία εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Κοινή συνισταμένη των ανακοινώσεών τους η απαίτηση να δοθούν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ο οποίος φέρεται να έδωσε εντολή για την εκπόνηση του εν λόγω σχεδίου.
Η ΝΔ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Κάποιοι απεργάζονταν κρυφό σχέδιο για προετοιμασία εξόδου της χώρας από το ευρώ, γεγονός που παραπέμπει ευθέως σε σκοτεινές και παρακρατικές μεθόδους, επικίνδυνες για τη δημοκρατία και το εθνικό συμφέρον. Ουδείς πλέον μπορεί να παρακολουθεί αμέριμνος τα γεγονότα. Επειδή ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και ο κυβερνητικός του εταίρος κ. Καμμένος τηρούν σιγή ιχθύος, η ΝΔ τους καλεί να δώσουν πειστικές και υπεύθυνες εξηγήσεις, να απομακρύνουν άμεσα τα "σταγονίδια της δραχμής" και να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Σε αυτή τη βάση, η ΝΔ καταθέτει Επίκαιρη Ερώτηση και καλεί τον πρωθυπουργό «να δώσει εξηγήσεις για όσα αποκαλύπτονται». Επίσης, καταθέτει «άμεσα αίτημα για κατά προτεραιότητα εξέταση του πρώην υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη, στην πρώτη συνεδρίαση της υφιστάμενης Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής». Τέλος, η ΝΔ «με τον ίδιο ερευνητικό στόχο, προτίθεται να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας».
Στο Ποτάμι, με ανακοίνωσή τους, αναφέρουν: «Διαβάζοντας το "σχέδιο Βαρουφάκη" για την επιστροφή στη δραχμή, δεν ξέρεις αν πρέπει να οργιστείς ή να γελάσεις. Ο κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης "έπαιζε" το μαύρο hacker, σχεδίαζε κλοπές ΑΦΜ, έστηνε δηλαδή το κράτος της δραχμής, λέγοντας ψέματα στους πολίτες ότι αγωνιζόταν για μια συμφωνία με την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός πρέπει να πει ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό αν όλα αυτά τα παρακρατικά είχαν την έγκρισή του και γιατί τα ανέχτηκε».
Σε επόμενη ανακοίνωσή του, το Ποτάμι στηλιτεύει το γεγονός ότι, μπρος στις «αποκαλύψεις», «ο πρωθυπουργός δεν έχει πάρει θέση. Κι αυτό παρότι ο Γιάνης Βαρουφάκης αποκαλύπτει ότι τα σχέδια εκπονήθηκαν σε συνεννόηση μαζί του. Καλούμε ξανά τον κ. Τσίπρα να απαντήσει καθαρά στον ελληνικό λαό: Ηταν σε γνώση του οι συγκεκριμένες πραξικοπηματικές ενέργειες που προετοίμαζαν την επιστροφή στη δραχμή;».
Το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή του, μιλά για «εφιαλτικό σχεδιασμό» και «ενδεχόμενη συνέργεια σε ποινικά κολάσιμες πράξεις, σχετικά με το νόμισμα και την οικονομία της χώρας, με αδίστακτες μεθοδεύσεις». Συνεχίζει: «Αναμένουμε την επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης, αλλά και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης». Καλεί δε τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τη Βουλή και το λαό«για το ποιοι ήταν οι σχεδιασμοί αυτοί, αν υπήρξαν πράγματι προπαρασκευαστικές πράξεις, αν είχε αρχίσει να εκτελείται το εν λόγω σχέδιο και τελικά με ποίου εντολή αυτό εκπονήθηκε. Οφείλει, τέλος, να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα, γιατί οι πολίτες πρέπει να μάθουν όλη την αλήθεια».