Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Κάνουν πράξη την αλληλεγγύη


Με σύνθημα «οργανωνόμαστε - δυναμώνουμε την αλληλεγγύη», συγκροτήθηκε η Επιτροπή Λαϊκής Αλληλεγγύης στην Κέρκυρα, μετά από σύσκεψη του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της Ομάδας Γυναικών Κέρκυρας (μέλος της ΟΓΕ). Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα σωματεία ξενοδοχοϋπαλλήλων, ιδιωτικών υπαλλήλων, οικοδόμων, από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, εργαζόμενοι από τους ΟΤΑ, το νοσοκομείο, συνταξιούχοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ο σύνδεσμος Αυτοαπασχολούμενων - ΕΒΕ Κέρκυρας, λογιστές, βιβλιοπώλες, φοιτητές και αγρότες.
Ολοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι πρέπει άμεσα να δυναμώσει η οργάνωση, να ενισχυθεί παντού η αλληλεγγύη και η συλλογική δράση. Να δοθεί παντού άμεση απάντηση σε καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών, σε απολύσεις, σε αναγκαστικές άδειες, σε κατασχέσεις. Η αλληλεγγύη να συνδυαστεί με τη διεκδίκηση, ώστε να δοθεί αγωνιστική απάντηση σε τυχόν ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων προϊόντων απαραίτητων για την επιβίωση της λαϊκής οικογένειας. Τα ξενοδοχεία, οι χώροι δουλειάς, οι γειτονιές να γίνουν κέντρα αντίστασης και αλληλεγγύης.
Η Επιτροπή αποφάσισε ήδη τις πρώτες της πρωτοβουλίες:
  • Κάθε σωματείο, κάθε σύλλογος και κάθε Λαϊκή Επιτροπή προχωρούν σε καταγραφή αναγκών για είδη διατροφής, φάρμακα, σε καταγραφή προβλημάτων όπως διακοπές ρεύματος και νερού. Οργανώνουν παρεμβάσεις για δωρεάν νοσηλεία, χορήγηση φαρμάκων, δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΜ και εξασφάλιση ρεύματος και νερού για όλους.
  • Αποφασίστηκε η διοργάνωση μαθημάτων αλληλεγγύης για όλες τις τάξεις του σχολείου, για όσα παιδιά λαϊκών οικογενειών αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
  • Στον τομέα του πολιτισμού, προχωρά σε προβολές ταινιών για άνεργους, νέα ζευγάρια, λαϊκές οικογένειες, κάθε Τετάρτη (22/7, 29/7, 5/8 και 12/8) στον Κήπο του Λαού.
Στην Πτολεμαΐδα, συγκροτήθηκε Επιτροπή Λαϊκής Αλληλεγγύης, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), του Συνδικάτου Εμποροϋπαλλήλων Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ), του Συλλόγου Γυναικών Πτολεμαΐδας και του τοπικού Παραρτήματος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ). Εδρα της Επιτροπής θα είναι τα γραφεία των παραπάνω (Β. Σοφίας 34, 1ος όροφος), που θα είναι ανοιχτά από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., ενώ παράλληλα υπάρχουν και τα εξής τηλέφωνα επικοινωνίας: 2463100915, 6979934045, 6987914477, 697770937.
Στη σύσκεψη έγιναν παρεμβάσεις που τόνισαν την ανάγκη η πρωτοβουλία να αγκαλιαστεί από τους εργαζόμενους και να επεκταθεί στα χωριά της Εορδαίας, καθώς και προτάσεις για πρωτοβουλίες που θα απευθύνονται στις λαϊκές οικογένειες για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους το διάστημα του καλοκαιριού.
Οσον αφορά τη δράση, η Επιτροπή ήδη προχώρησε χτες στην πρώτη της παρέμβαση στα γραφεία της Διανομής της ΔΕΗ, για να μη μείνει κανένας άνεργος, απλήρωτος, ανήμπορος χωρίς ρεύμα. Επιπλέον, ξεκίνησε τη συγκέντρωση υλικής βοήθειας στα γραφεία της. Συγκεκριμένα συγκεντρώνει: Τρόφιμα μακράς διαρκείας (αλεύρι, λάδι, όσπρια, ρύζι, ζυμαρικά, ζάχαρη, γάλα εβαπορέ, φρυγανιές, κονσέρβες, παιδικές τροφές). Ρούχα, είδη καθαριότητας, φάρμακα που διατηρούνται εκτός ψυγείου (κυρίως αντιυπερτασικά, αντιβιοτικά, αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα, για διαβητικούς, για χρόνιες παθήσεις).

Σε Καλαμάτα και Κατερίνη
Η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της, κάλεσε σωματεία, φορείς και κάθε πρωτοπόρο αγωνιστή να συμβάλουν με τις δυνάμεις τους στη συγκρότηση της Επιτροπής, με κεντρικό σύνθημα «κανένας μόνος του στην κρίση». Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Το κάθε σωματείο να καταγράψει άμεσα τις ανάγκες που υπάρχουν. Οι γείτονές μας που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα ή αντιμετωπίζουν έκτακτες δύσκολες καταστάσεις, δεν πρέπει να μείνουν αβοήθητοι και μόνοι τους. Να αποτρέψουμε με τις παρεμβάσεις μας σε χώρους δουλειάς τις απολύσεις, την απλήρωτη εργασία, τους πλειστηριασμούς. Να αποτρέψουμε, με την αλληλεγγύη μας καθώς και την υλική βοήθειά μας, να υπάρξουν συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης. Δε θα επιτρέψουμε να κυριαρχήσει ο φόβος και η παραίτηση κάτω από το βάρος των δυσκολιών».
Σύσκεψη έγινε χτες το βράδυ και στην Κατερίνη, με πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου, με στόχο τη σύσταση Λαϊκής Επιτροπής. Το σχετικό κάλεσμα συνυπογράφουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η Ομάδα Γυναικών Κατερίνης και το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας και απευθύνεται σε συνδικάτα, μαζικούς φορείς, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, άνεργους, γυναίκες, νέους και συνταξιούχους.