Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ Ευρεία γκάμα θεμάτων που «καίνε» τα ευρωενωσιακά μονοπώλια


«Ενεργειακή» και «περιβαλλοντική διπλωματία», μετανάστευση, «νότια» και «ανατολική γειτονία» στο επίκεντρο της συζήτησης

Με άξονα τη μετανάστευση, τη διασφάλιση απρόσκοπτου ενεργειακού ανεφοδιασμού των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, αλλά και τα τεκταινόμενα στη «νότια» και την «ανατολική γειτονία» της ΕΕ, κρίσιμες ζώνες διείσδυσης για ευρωενωσιακά κεφάλαια, συνεδρίασε χτες στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, υπό την ύπατη εκπρόσωπο για θέμα Εξωτερικών και Αμυνας,Φεντερίκα Μογκερίνι.
Στα της μετανάστευσης και πίσω από παχιά λόγια «περί προστασίας ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας», και περί «σεβασμού στο δικαίωμα αίτησης ασύλου», τον τόνο της απάνθρωπης ευρωενωσιακής πολιτικής δίνουν οι αναφορές στα «Συμπεράσματα» του Συμβουλίου στην «πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης» και στη «διασφάλιση της αποτελεσματικής επιστροφής και επανεισδοχής» των «παρανόμων μεταναστών».
Παραπέρα, το Συμβούλιο υιοθέτησε «Συμπεράσματα» για τη λεγόμενη«ενεργειακή διπλωματία», όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ως προτεραιότητα η «διαφοροποίηση των πηγών, των προμηθευτών και των οδών» διέλευσης του καυσίμου. Ζητείται η «διπλωματική υποστήριξη» να εστιάσει στο Νότιο Διάδρομο Αερίου, το Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία ως προμηθευτές, στο «στρατηγικό δυναμικό» της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, στην «Ευρω-μεσογειακή ενεργειακή συνεργασία» στη «Νότια Γειτονία», δηλαδή χώρες στα νότια της ΕΕ που μπορούν να την προμηθεύσουν με καύσιμο, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, στις νέες πηγές Ενέργειας στην Αμερική, στην Αφρική και την Αυστραλία, λαμβάνοντας υπόψη στους σχεδιασμούς και τις δυνατότητες μεταφοράς Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), που γίνεται όχι με αγωγούς αλλά με πλοία.
Για το ίδιο θέμα, γίνεται λόγος για ενίσχυση των υπαρχόντων δεσμών με «στρατηγικούς εταίρους» όπως οι ΗΠΑ, Νορβηγία και Καναδάς, καθώς και με άλλους «μεγάλους συνομιλητές», όπως οι Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και άλλες σημαντικές χώρες. Για δε τη Ρωσία, αναφέρεται:«Οταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες, η ΕΕ θα προχωρήσει αναλόγως την επανασχεδίαση της ενεργειακής σχέσης με τη Ρωσία, ώστε να βασίζεται σε ίσους όρους ανταγωνισμού όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς, τον θεμιτό ανταγωνισμό, την προστασία του περιβάλλοντος και της ασφάλειας, προς αμοιβαίο όφελος και των δύο πλευρών»...
Συμπεράσματα εκδόθηκαν από το Συμβούλιο και για το θέμα της«περιβαλλοντικής διπλωματίας», όπου γίνεται λόγος γενικά για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος υπό το φίλτρο ότι τίθεται σε κίνδυνο η «παγκόσμια οικονομική ευημερία, η μείωση της φτώχειας, η βιώσιμη ανάπτυξη και, γενικότερα, η ειρήνη, η σταθερότητα και η ασφάλεια».
Επιπλέον, το Συμβούλιο συζήτησε σχετικά με το Ιράν, λαμβάνοντας υπόψη τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας που επετεύχθη στις 14 Ιούλη. Οι συμμετέχοντες υπουργοί εστίασαν, επίσης, στην κατάσταση σε Λιβύη, Μάλι, Αφγανιστάν, Πακιστάν.
Ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτέλεσε η Τυνησία και οι πρόσφατες εκεί «τρομοκρατικές επιθέσεις». Επισήμως, και παρουσία του Τυνήσιου πρωθυπουργού Χ. Εσίντ, αναζητήθηκαν τρόποι «να αυξηθεί η στήριξη της ΕΕ για την ασφάλεια και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την παρουσία διαφόρων «μηχανισμών» επιβολής της τάξης στη χώρα.
Τέλος, συζητήθηκε η λεγόμενη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, που προωθείται στη βάση ενός αμερικανόπνευστου «οδικού χάρτη» αθώωσης της επιθετικότητας της ισραηλινής αστικής τάξης.