Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο, 18 Ιουλίου 2015

Πρωτοβουλίες διεκδίκησης και αλληλεγγύης


Συνεχίζονται οι συσκέψεις των δυνάμεων της κοινωνικής συμμαχίας, μέσα από τις οποίες συγκροτούνται Επιτροπές Αλληλεγγύης, μπαίνουν οι άξονες για τη δράση του επόμενου διαστήματος, σχεδιάζονται οι κατευθύνσεις των αγωνιστικών παρεμβάσεων σωματείων και φορέων.
Στην Κεφαλονιά, Επιτροπή Αλληλεγγύης συγκρότησαν δεκάδες σωματεία και φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης και πήραν μέρος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Στη σύσκεψη συζητήθηκε η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες και η ανάγκη να οργανωθεί η δράση για την αντιμετώπιση κάθε είδους προβλημάτων, η οργανωμένη διεκδίκηση και η ταξική αλληλεγγύη. Αποφασίστηκε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, για την ενημέρωση του λαού της Κεφαλονιάς και τη λεπτομερή καταγραφή των αναγκών και των ελλείψεων. Επίσης, οι φορείς έχουν ξεκινήσει τη συγκέντρωση τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Η Επιτροπή Αλληλεγγύης κατέληξε και σε αγωνιστικό πλαίσιο διεκδικήσεων και σε ιδιαίτερα αιτήματα για τους σεισμόπληκτους του νησιού.
Πλατιά σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, επίσης την Πέμπτη, σταΓιάννενα από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, το Σύλλογο Γυναικών, την ΠΑΣΥ και εργαζόμενους από διάφορους χώρους. Συζητήθηκε η ανάγκη και τα πρακτικά μέτρα που χρειάζονται, για να υπάρξει άμεση και μαχητική παρέμβαση των σωματείων και των φορέων για το σύνολο των αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Η οργάνωση της έμπρακτης αγωνιστικής λαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στις απολύσεις που γίνονται στους χώρους δουλειάς, την απλήρωτη δουλειά, τα προβλήματα των συνταξιούχων και ανέργων. Αποφασίστηκε να συνεδριάσουν όλα τα ΔΣ των σωματείων και φορέων και να προχωρήσουν σε συσκέψεις και ΓΣ για να συζητήσουν και να σχεδιάσουν τις αγωνιστικές τους παρεμβάσεις, να καταγράψουν τις ανάγκες και τα προβλήματα και να πρωτοστατήσουν στη δράση των Λαϊκών Επιτροπών.
Επιτροπή Αλληλεγγύης συστάθηκε από τις δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας στο Αγρίνιο, σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη, μετά από κάλεσμα της Γραμματείας Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΜΕ. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να συνεδριάσουν άμεσα όλα τα όργανα του κινήματος, να γίνουν συσκέψεις, συνελεύσεις και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, στους τόπους κατοικίας, προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τις επιπτώσεις του τρίτου μνημονίου και να οργανώσουν την πάλη τους. Επίσης, αποφασίστηκε να γίνουν παρεμβάσεις στο μέτωπο της Υγείας, για παροχή υπηρεσιών σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, στους Δήμους, στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, για να μην κόβεται το νερό, το ρεύμα, το τηλέφωνο, στα ΚΤΕΛ για μειωμένο εισιτήριο.
Πρόγραμμα δράσης από τις Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά
Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης τους, οι Λαϊκές Επιτροπές Πειραιά έκαναν το πρωί της Παρασκευής παρέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία τους, μαζί με εργαζόμενους στο νοσοκομείο, με τον Διοικητή του, αποτυπώθηκαν μια σειρά προβλήματα. Οσον αφορά την επάρκεια σε φάρμακα, αυτή είναι εξασφαλισμένη μόνο μέχρι το τέλος Αυγούστου, λόγω των συνθηκών οικονομικού στραγγαλισμού και της χρηματοδότησης με το σταγονόμετρο του νοσοκομείου. Παράλληλα, συνεχίζεται η αποψίλωση του προσωπικού, καθώς εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται, ενώ προσλήψεις δεν φαίνονται ούτε με το κιάλι. Ανάμεσα στα αιτήματα που έθεσαν οι Λαϊκές Επιτροπές ήταν η περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων δωρεάν, χωρίς να πληρώνουν ή να υπογράφουν χρεωστικό όπως συμβαίνει σήμερα.
Τη Δευτέρα, στις 10 π.μ., οι Λαϊκές Επιτροπές προγραμματίζουν παρέμβαση στον ΟΣΥ (Ρέντης) για τα εισιτήρια και τη δωρεάν μετακίνηση εργαζομένων και ανέργων.