Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ


Οι μέρες του καλοκαιριού, όπου και να βρίσκεται κανείς, προσφέρονται για την ενίσχυση της ανάγνωσης, τον εμπλουτισμό της γνώσης. Ο καθένας και η καθεμιά, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, μπορούν να εντοπίσουν και να επιλέξουν μια ολόκληρη γκάμα βιβλίων για διάβασμα. Η πρότασή μας περιλαμβάνει τίτλους κυρίως από την πρόσφατη παραγωγή της «Σύγχρονης Εποχής», αλλά υπενθυμίζει και παλιότερους, επικεντρώνοντας σε εκδόσεις που εξοπλίζουν στην αντιπαράθεση σε επίκαιρα θέματα, από τη σκοπιά της μαρξιστικής θεωρίας, από τη σκοπιά της ταξικής γραμμής αντιπαράθεσης. Στην παρούσα πρόταση επικεντρώνουμε σε βιβλία που συμβάλλουν στην κατανόηση δύο επίκαιρων θεμάτων, των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και του πολέμου και των λειτουργιών του αστικού κράτους και του αστικού πολιτικού συστήματος.
Θέμα: Ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και πόλεμος.
Σε συνηθισμένες, «ειρηνικές» συνθήκες, το ενδεχόμενο μιας πολεμικής εμπλοκής φαντάζει μακρινό και η ενασχόληση μ' αυτό κάπως ανεπίκαιρη. Αυτό δεν ισχύει. Ο πόλεμος προετοιμάζεται σε ειρηνική περίοδο, όπου κυοφορούνται οι αντιθέσεις που τελικά οδηγούν στην πολεμική αντιπαράθεση. Ο Λένιν πολλές φορές επαναλαμβάνει τη φράση του Κλαούζεβιτς ότι: «Ο πόλεμος αποτελεί συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα, βίαια». Και φυσικά, η πολιτική αποτελεί συμπύκνωση της οικονομίας, των ταξικών σχέσεων που τη διέπουν. Στην εποχή του ιμπεριαλισμού, κίνητρο των πολέμων είναι η ανάγκη του κεφαλαίου για μοίρασμα αγορών, επιρροής, ελέγχου των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Η πολεμική περίοδος είναι διδακτική, καθώς τότε εμφανίζονται, στην πιο ακραία τους μορφή, οι αντιθέσεις που προϋπήρχαν. Ετσι, η μελέτη των κειμένων για τον πόλεμο δείχνει, με τον καλύτερο τρόπο, την εξέλιξη των αντιθέσεων της ειρηνικής περιόδου, την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, την παραβίαση των υπαρχουσών συμφωνιών.

Η «Σύγχρονη Εποχή» ήδη έχει κυκλοφορήσει τη συλλογή με κείμενα του Λένιν,Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση.
Συνέχεια στη μελέτη μπορεί να δοθεί και μέσα από άλλες εκδόσεις, οι οποίες κυκλοφόρησαν από τη «Σύγχρονη Εποχή» ακριβώς γι' αυτόν το λόγο.
Λίμπκνεχτ, Λούξεμπουργκ, Μέρινγκ, Τσέτκιν,Ο βασικός εχθρός βρίσκεται στην ίδια μας τη χώρα. Η συλλογή περιλαμβάνει κείμενα των συγκεκριμένων στελεχών του SPD, τα οποία πήγαν κόντρα στο ρεύμα του κυρίαρχου σοβινισμού και ανέλαβαν, σε δύσκολες συνθήκες, την προσπάθεια επεξεργασίας εργατικής - ταξικής γραμμής και στάσης στον πόλεμο. Ανέδειξαν έμπρακτα τη σημασία του προλεταριακού διεθνισμού. Η έκδοση φωτίζει πολλές πλευρές, κυρίως τις διεργασίες που είχαν προηγηθεί εντός του SPD, το οποίο απεμπόλησε τις προπολεμικές ταξικές του διακηρύξεις και μετατράπηκε σε κόμμα σοβινιστικό, προδίδοντας τα εργατικά συμφέροντα.
Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ,Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο, 1940-41. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος είχε μια σημαντική διαφορά από τον Α', αυτή ήταν το γεγονός ότι στο επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής επίθεσης της Γερμανίας βρέθηκε η ΕΣΣΔ. Από την άλλη, ιμπεριαλιστικά κράτη αναγκάστηκαν να συμμαχήσουν με την ΕΣΣΔ, στην πολεμική προσπάθεια ενάντια στον Αξονα. Αυτό το γεγονός δεν άλλαζε τις ιμπεριαλιστικές αιτίες του πολέμου, τον ιμπεριαλιστικό του χαρακτήρα από την πλευρά των καπιταλιστικών κρατών και στα δύο στρατόπεδα. Το ΚΚΕ, χτυπημένο οργανωτικά και σε βαθιά παρανομία από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου, τοποθετήθηκε απέναντι στον πόλεμο μέσα από τις θέσεις της «Παλιάς Κεντρικής Επιτροπής», καθώς και μέσα από το πρώτο γράμμα του φυλακισμένου του Γραμματέα, Νίκου Ζαχαριάδη, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν άλλα δύο γράμματά του, που δεν έγιναν ευρέως γνωστά. Η έκδοση παρουσιάζει τις επεξεργασίες της Κομμουνιστικής Διεθνούς κατά την προπολεμική περίοδο. Η εξέταση των γεγονότων και των σχετικών αποφάσεων στην έκδοση γίνεται από τη σκοπιά ανάδειξης της στρατηγικής ετοιμότητας που πρέπει να έχει ένα ΚΚ, ώστε να καταφέρει να συνδέσει τον πόλεμο με την αυτοτελή δράση της εργατικής τάξης, με στόχο την κατάκτηση της εξουσίας.

Στο ίδιο θέμα αναφέρονται και οι εκδόσεις:
Αντρέ Μαρτί, Το έπος της Μαύρης Θάλασσας
Συλλογικό, Δεκέμβρης του 1944, κρίσιμη ταξική αναμέτρηση
Θέμα: Κράτος, κυβέρνηση, αστικό πολιτικό σύστημα.
Θεωρητική βάση προσέγγισης των ζητημάτων του κράτους αποτελούν το έργο του Λένιν Κράτος και Επανάσταση, που αποτέλεσε υλικό της λενινιστικής στρατηγικής για τη νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης, και η συλλογή κειμένων του Λένιν Για το Κράτος, όπου περιλαμβάνονται κείμενα που εμπεριέχουν την άμεση πείρα που διαμορφώθηκε αμέσως μετά από τη νίκη της Επανάστασης. Τα κείμενα αναδεικνύουν την ουσία του κράτους ως μηχανισμού βίας της κυρίαρχης τάξης, καθώς και την ανάγκη η εργατική τάξη να τσακίσει αυτή τη μηχανή. Τα κείμενα συμβάλλουν στη βαθύτερη κατανόηση του γεγονότος ότι η ταξική κυριαρχία του κεφαλαίου, η εξουσία του κεφαλαίου, δεν μπορεί να μετασχηματιστεί σε κάτι άλλο, σε μια ενδιάμεση εξουσία, σε ένα κράτος για όλους.
Μάκης Μαΐλης,Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. Από το 1950 ως το 1967. Η πρόσφατη καπιταλιστική οικονομική κρίση επέφερε αναδιάταξη στο αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, η οποία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αστική συζήτηση για γενικότερες αλλαγές στο αστικό σύστημα (Σύνταγμα, Δικαιοσύνη, λειτουργία συνδικαλισμού, λειτουργία των κομμάτων, εκλογική διαδικασία κ.ά.). Πολλές φορές, η συζήτηση αυτή παίρνει για ορισμένο διάστημα μυθικές διαστάσεις στα μάτια πολλών, ενώ προβάλλονται ως πανάκεια μια σειρά αστικά προτάγματα, που κατά καιρούς βρεθήκαν στην επικαιρότητα και σήμερα έχουν ξεχαστεί ή έχουν περάσει στην εφεδρεία. Π.χ. συντακτική συνέλευση, άμεση δημοκρατία, νέα μεταπολίτευση κ.λπ. Από την άλλη, μια σειρά φαινόμενα του αστικού συστήματος, όπως τα λεγόμενα σκάνδαλα ή μια σειρά δυσκολίες των αστικών κομμάτων για ενσωμάτωση και χειραγώγηση, παρουσιάζονται ως καινοφανή φαινόμενα. Διαβάζοντας τη συγκεκριμένη έκδοση, ο αναγνώστης και η αναγνώστρια θα διαπιστώσουν πως καμιά συζήτηση, κανένα αστικό δίλημμα δεν είναι τόσο νέα όσο φαντάζουν. Τηρουμένων των αναλογιών, όλα αυτά τα φαινόμενα έχουν απασχολήσει την αστική διαπάλη και σε περασμένες δεκαετίες.

Κώστας Σκολαρίκος,Ευρωκομμουνισμός: Θεωρία και στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου (υπό έκδοση). Ο ευρωκομμουνισμός δεν υπήρξε μόνο ευρωπαϊκό φαινόμενο, υπήρξε το αποτέλεσμα της κυριαρχίας του οπορτουνισμού σε ΚΚ και πέραν της Ευρώπης. Η συγκεκριμένη έκδοση, αν και στο βασικό της υλικό αποτέλεσε διδακτορική διατριβή, δεν είναι μια έκδοση που απευθύνεται μόνο στο μελετητή των πολιτικών κομμάτων, αλλά αποτελεί μια πολύ χρήσιμη έκδοση για την κατανόηση της πορείας επίδρασης της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής στα κόμματα της εργατικής τάξης, στην κυριαρχία του συμβιβασμού με το καπιταλιστικό σύστημα. Η έκδοση επεκτείνεται και στη μελέτη της ελληνικής περίπτωσης, του λεγόμενου ΚΚΕ (Εσωτερικού) που προέκυψε από τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968, μετεξελίχτηκε σε ΕΑΡ, η οποία, μαζί με το ΚΚΕ και άλλα μικρότερα κόμματα, συγκρότησε το «Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου» («ΣΥΝ»). Ο «ΣΥΝ», μετά από τη διάσπαση του ΚΚΕ το 1991 και την αποχώρησή του από αυτόν, μετατράπηκε σε ενιαίο κόμμα. Εκεί εντάχτηκαν και τα στελέχη του ΚΚΕ που ήθελαν τη διάλυσή του. Ο «ΣΥΝ» μετεξελίχτηκε στο σημερινό κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ, που ανέλαβε την αστική διαχείριση και την εφαρμογή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Ετσι, η μελέτη του ευρωκομμουνισμού μπορεί να δώσει διδάγματα και να εξοπλίσει στο σήμερα τους εργαζόμενους, τους νέους, ενάντια σε όλες τις μορφές αστικής διαχείρισης, με όποιο μανδύα και φρασεολογία και αν ντύνονται.