Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Τη Δευτέρα η ψηφοφορία στον ΟΗΕ


Ισραήλ και Σαουδική Αραβία πρωτοστατούν σε «διαφωνίες», ενδεικτικές της νέας όξυνσης των ανταγωνισμών

Η ανακοίνωση της συμφωνίας πυροδότησε πανηγυρισμούς στην Τεχεράνη, για μια εξέλιξη ευνοϊκή μόνο για τα μονοπώλια
Η ανακοίνωση της συμφωνίας πυροδότησε πανηγυρισμούς στην Τεχεράνη, για μια εξέλιξη ευνοϊκή μόνο για τα μονοπώλια
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Τα ξημερώματα της ερχόμενης Δευτέρας θα ψηφίσει τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε χτες Αμερικανός διπλωμάτης στον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με προσχέδιο ψηφίσματος, επτά προηγούμενα ψηφίσματα του ΟΗΕ για το Ιράν θα παυθούν, όταν η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας παραδώσει μια έκθεση στο Συμβούλιο, που θα επιβεβαιώνει ότι το Ιράν έχει θέσει σε εφαρμογή ορισμένα μέτρα που αφορούν τα πυρηνικά.
Η ιστορική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και έξι μεγάλων δυνάμεων επιτεύχθηκε στη Βιέννη στις 14 Ιούλη και προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν ξανά, αν το Ιράν αθετήσει τις υποχρεώσεις του. Το εμπάργκο όπλων και μια απαγόρευση της τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων θα διατηρηθούν.
Το ίδιο 24ωρο, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Αμπντέλ αλ Τζουμπεΐρ, προειδοποίησε το Ιράν να χρησιμοποιήσει «τα οικονομικά κέρδη» από τη διεθνή συμφωνία της Βιέννης για το πυρηνικό του πρόγραμμα, για να βοηθήσει τον ιρανικό λαό «και όχι για τη χρηματοδότηση περιπετειών στην περιοχή», τονίζοντας στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, ότι «εάν το Ιράν επιχειρήσει να προκαλέσει αναστάτωση στην περιοχή, τότε θα την αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επιστρέψει στον Κόλπο στις 3 Αυγούστου, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει αξιωματούχους χωρών της περιοχής σχετικά με τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στη διάρκεια υπουργικής συνόδου του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στην Ντόχα.

Ερχεται νέα «βοήθεια» στο Ισραήλ...
Στο μεταξύ, χτες, πληροφορίες του ισραηλινού Τύπου ανέφεραν πως οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αυξήσουν κατά 1,5 δισ. δολάρια την ετήσια στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ (που σήμερα ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. δολάρια) και να προχωρήσουν στις εξαγωγές περισσότερων μαχητικών τύπου F-35, για να εξευμενίσει την κυβέρνηση Νετανιάχου, που αντιδρά έντονα έναντι της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Τη σχετική πρόταση αναμένεται να μεταφέρει την επόμενη βδομάδα στο Ισραήλ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας,Αστον Κάρτερ, στο πλαίσιο επικείμενης περιοδείας του στην ευρύτερη περιοχή.
Τέλος, σε δημοσκόπηση της ισραηλινής κοινής γνώμης που δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ», φαίνεται ότι σχεδόν οι μισοί Ισραηλινοί θα υποστήριζαν στρατιωτικά πλήγματα κατά του Ιράν, «προκειμένου να το εμποδίσουν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα». Στην ερώτηση «θα υποστηρίζατε μία ανεξάρτητη στρατιωτική δράση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, αν μία τέτοια δράση ήταν απαραίτητη για να εμποδίσει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», το 47% των ερωτηθέντων απάντησαν «ναι», το35% τάχθηκαν κατά και το 18% δεν εξέφρασαν γνώμη. Επίσης, το 71% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά στην ερώτηση εάν η συμφωνία που υπογράφηκε την Τρίτη στη Βιέννη θα φέρει πιο κοντά το Ιράν στην απόκτηση πυρηνικών όπλων.